Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 100

UDC: 636.087.72:636.5.033
GSNTI: 68.39.37

Action features of trace elements organic and inorganic sources in the broiler chickens feeding

Studies conducted at the industrial site have shown that fodder additive based on organic compounds of trace minerals (asparaginates - OMEK (organic trace mineral premix) produced by AO "Bioamid" ("Bioamid", JSC), Saratov), used during the entire technological cycle of rearing has not had a significant effect on the main zootechnical characteristics, such as live weight gain, feed conversion, viability. It was found that in all age periods, broiler chickens, both of the control and experimental groups, exceeded the indicators provided for by the standard for this cross. The feed conversion in both groups was the same and amounted to 1.722 kg of fodder per 1 kg of weight gain, which indicated that the replacement of inorganic trace mineral compounds with organic ones did not adversely affect feed consumption per unit of weight gain. Viability in the experimental and control groups was almost the same and amounted to 97.2%. Analysis of death loss data did not reveal a significant difference between the control and experimental groups. No significant difference was found in average daily gain for the entire rearing period which averaged 58.4 grams in the control, and 57.5 grams in the experiment (difference of 0.9 grams or 1.56%). There was no significant difference in palatability between the control and experimental groups, deviations from the standard in both groups occurred almost synchronously and were probably caused by a change in compound feed.
Keywords: Asparaginate, organic trace elements, broiler chickens, productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-100-298-306

References:

  1. Капустин, Р. Ф. Биобезопасность нанопрепаратов при применении в животноводстве и птицеводстве / Р. Ф. Капустин, М. Б. Тарасов, И. П. Погорельский и др. // Наноиндустрия. - 2020. - № 2. - С. 150-156.
  2. Кощаев, А. Г. Влияние способа выращивания и кормления с применением кормовой добавки на организм перепелов / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Лысенко, Н. В. Меренкова, А. Н. Иванеева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 90. - С. 104-112.
  3. Петенко, А. И. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  4. Капустин, Р. Ф. Анализ результатов научных исследований / Р. Ф. Капустин, И. М. Заболотная, Н. Ю. Старченко. - Майский: БГАУ, 2021. - 255 с.
  5. Капустин, Р. Ф. Методы научных исследований / Р. Ф. Капустин, Н. Ю. Старченко. - Майский: БГАУ, 2021. - 241 с.
  6. Капустин, Р. Ф. Хронобиологическая компонента в клинико-морфологической оценке статуса животных / Р. Ф. Капустин, В. И. Хачко // Естественные и технические науки. - 2015. - № 6. - С. 160-161.
  7. Кощаев, А. Г. Изучение хронической токсичности пробиотической кормовой добавки Трилактосорб для использования в мясном перепеловодстве / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, Е. И. Мигина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 48. - С. 133-138.
  8. Мысик, А. Т. Развитие животноводства в мире и России / А. Т. Мысик // Зоотехния. - 2015. - № 1. - С. 2-5.
  9. Бойко, А. А. Мясная продуктивность цыплят-бройлеров в зависимости от условий содержания и кормления при использовании в рационе микробной добавки / А. А. Бойко, А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. Х. Шантыз, А. В. Лунева, С. В. Копыльцов // Ветеринария и кормление. - 2022. - № 3. - С. 8-11.
  10. Кощаев, А. Г. Оценка продуктивности и качества мяса цыплят-бройлеров при исследовании фармакологических свойств новой кормовой добавки / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, А. А. Бойко, А. Х. Шантыз, М. Н. Лифенцова, М. Г. Яковец, О. П. Неверова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2021. - № 88. - С. 157-164.
  11. Кощаев, А. Г. Пробиотическая кормовая добавка в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, Ю. А. Лысенко, А. В. Лунева, А. В. Лихоман // Зоотехния. - 2015. - № 10. - С. 4-6.
  12. Кощаев, А. Г. Продуктивность и мясные качества перепелов при использовании пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, Г. В. Фисенко, Ю. А. Лысенко, Г. А. Плутахин, Т. М. Шуваева, Е. В. Ильницкая, А. С. Родионова // Аграрная наука. - 2015. - № 11. - С. 15-18.
  13. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020. - № 7-8. - С. 24-28.
  14. Рубцов, В. Современные селеноорганические препараты / В. Рубцов, С. Алексеева // Птицеводство. - 2006. - № 8. - С. 14-15.
  15. Кощаев, А. Г. Сезонные факторы, влияющие на продуцирование микотоксинов в зерновом сырье / А. Г. Кощаев, И. Н. Хмара, О. В. Кощаева, С. С. Хатхакумов, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 96. - С. 1114-1133.
  16. Якубенко, Е. В. Сравнительная оценка эффективности применения пробиотика трилактобакт в перепеловодстве / Е. В. Якубенко, О. В. Кощаева, В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 1. - С. 5-9.
  17. Радченко, В. В. Сравнительный анализ и пробиотический потенциал новых штаммов рода Lactobacillus из эволюционно закреплённых микробных ассоциаций желудочно-кишечного тракта дикой птицы / В. В. Радченко, Е. В. Ильницкая, Т. М. Шуваева, М. В. Александрова, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко, Н. Ю. Басова, А. Н. Некрасов, А. Г. Кощаев // Биофармацевтический журнал. - 2020. - Т. 12. - № 1. - С. 25-30.
  18. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  19. Хачко, В. И. Адаптационная составляющая в оценке реализации морфофункционального потенциала животных / В. И. Хачко, Р. Ф. Капустин // Естественные и технические науки. - 2015. - № 11. - С. 182-183.
  20. Хмара, И. Н. Микотоксикоз перепелов при экологически релевантном уровне нескольких микотоксинов / И. Н. Хмара, И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 69. - С. 262-267.
  21. Шевченко, Н. П. Влияние ОМЭК-7М АО «Биоамид» на физико-химические показатели мышечной ткани цыплят-бройлеров / Н. П. Шевченко, Т. С. Павличенко // Достижения и перспективы в сфере производства и переработки сельскохозяйственной продукции. Материалы второй национальной научно-практической конференции. - 2022. - С. 121-123.
  22. Шевченко, Н. П. Эффективность ОМЭК-7М в кормлении цыплят-бройлеров / Н. П. Шевченко, Т. С. Павличенко // Достижения и перспективы в сфере производства и переработки сельскохозяйственной продукции. Материалы второй национальной науч.-практ. конф. - 2022. - С. 120-121.
  23. Кощаев, А. Г. Эффективность использования кормовой добавки "СБТ-ЛАКТО" в рационе сельскохозяйственной птицы / А. Г. Кощаев, А. Х. Шантыз, В. Б. Одеянко, Ю. А. Лысенко, А. А. Бойко // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 243. - № 3. - С. 138-142.
  24. Kapustin, R. F. Trophological component in evaluating the capacity implementation of the black soldier fly (Hermetia illucens) larvae biological mass / R. F. Kapustin, V. D. Temnyy // Актуальные вопросы сельскохозяйственной биологии. - 2022. - No. 3. - P. 77-82.
  25. Saleeva, I. P. Quality of broiler chicken meat with the use of various methods of growing / I. P. Saleeva, V. S. Lukashenko, A. G. Koshchaev, V. G. Volik, D. Yu. Ismailova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 11. - P. 2979-2984.
  26. Semenenko, M. P. Realization of the bioresource potential of the broiler chickens when using the natural bentonites / M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koschaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - V. 3. - No. 1. - P. 19-24.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University".
  2. Shevchenko Nadezhda Pavlovna, PhD in Technology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  3. Kapustin Roman Fillippovich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  4. Shevchenko Alexander Ivanovich, PhD in Biology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  5. Tatyanicheva Olga Egorovna, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  6. Pavlichenko Tatyana Sergeevna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  7. Perevozchikov Nikolay Vladimirovich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".