Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 100

UDC: 636.52/.58.087.22
GSNTI: 68.39.15

Corn extract in the broiler chickens diet

The publication presents data on the use of complete feed with corn extract for broiler chickens feeding from 4 to 42 days of growing and their impact on the productivity of the studied birds. It has been established that feeding complete feeds with 4.8% corn extract and 6.2% mixture of corn extract (4.8%) and perlite (1.4%) to Arbor Acres cross broiler chickens increases their final live weight relative to the control group by 1.9% and 1.7%, respectively, and the gross live weight gain increases by 2.0% and 1.8%. The average daily feed intake from the 4th to the 42nd day of rearing chickens of the experimental groups was higher relative to the control indicator by 3.9-5.7%. In the control group, food conversion rate per 1 kg of live weight gain for the entire growing period amounted to 1.68 kg, in the second experimental group this indicator was higher by 1.8%, in the third group - higher by 3.6%. The inclusion of 4.8% corn extract and 6.2% of of corn extract and perlite mixture in the complete feeds composition for broiler chickens contributed to increase in the performance index of broilers in the second and third experimental groups by 3.0% and 1.0%, respectively, in comparison with the control group (331.5 units). When using the studied additives, the economic efficiency of growing broiler chickens increased by 7.0-10.4%.
Keywords: Poultry farming, broiler chickens, corn extract, perlite, live weight.
DOI: 10.21515/1999-1703-100-259-263

References:

  1. Бобылёва, Г. А. Направления, определяющие развитие птицеводства на ближайшую перспективу / Г. А. Бобылёва // Птица и птицепродукты. - 2017. - № 3. - С. 22-25.
  2. Кудряшов, В. Л. Производство ультраконцентратов кукурузного экстракта на мембранных установках / В. Л. Кудряшов, Н. Д. Лукин, Д. Н. Лукин // Достижения науки и техники АПК. - 2015. - Т. 29. - № 11. - С. 105-107.
  3. Осепчук, Д. В. Влияние кукурузного экстракта на мясные качества цыплят-бройлеров / Д. В. Осепчук, А. А. Свистунов, Н. В. Агаркова // Сборник научных трудов Краснодарского научного центра по зоотехнии и ветеринарии. - 2021. - Т. 10. - № 2. - С. 23-26.
  4. Свистунов, А. А. Результаты использования кукурузного экстракта в кормлении цыплят-бройлеров / А. А. Свистунов, Н. В. Агаркова, Д. В. Осепчук, А. А. Перезва // Сборник научных трудов Краснодарского научного центра по зоотехнии и ветеринарии. - 2021. - Т. 10. - № 2. - С. 27-30.
  5. Селезнева, Н. Н. Качество рационов при включении кукурузного экстракта / Н. Н. Селезнева, Д. А. Кочеленко, В. М. Ярцев // Проблемы сельскохозяйственного производства на современном этапе и пути их решения: тезисы докладов конференции. - Белгород. - 2011. - С. 151.
  6. Уланова, Р. В. Изучение возможности получения подкисляющих пищевых добавок на основе кукурузного экстракта / Р. В. Уланова, И. К. Кравченко, Е. В. Гладышев и др. // Достижения науки и техники АПК. - 2014. - № 11. - С. 71-73.
  7. Фисинин, В. И. Научные аспекты кормления высокопродуктивной птицы / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Е. Н. Андрианова, Г. Ю. Лаптев, И. Н. Никонов // Ветеринария и кормление. - 2016. - № 2. - С. 10.
  8. Фисинин, В. И. Мясное птицеводство в регионах России: современное состояние и перспективы инновационного развития / В. И. Фисинин, В. С. Буяров, А. В. Буяров, В. Г. Шуметов // Аграрная наука. - 2018. - № 2. - С. 30-38.
  9. Фисинин, В. И. Поможет системный подход / В. И. Фисинин // Комбикорма. - 2013. - № 9. - С. 3-6.
  10. Arroyo, J. Effects of substituting yellow corn for sorghum in geese diets on magret and foie gras quality /j. Arroyo, A. Auvergne, J. P. Dubois, F. Lavigne, M. Bijja, C. Bannelier et al. // Poultry Science. - 2013. - Vol. 92(9). - P. 2448-2456. - DOI: 10.3382/ps.2013-03136.
  11. Farahata, M. Effect of cereal type and plant extract addition on the growth performance, intestinal morphology, caecal microflora, and gut barriers gene expression of broiler chickens/ M. Farahata, D. Ibrahima, A. T. Y. Kishawya, H. M. Abdallahb, A. Hernandez-Santanac, G. Attiaa // Animal. - 2021. -15(3). - DOI: 10.1016/j.animal.2020.100056.
  12. Ovi, F. K. Effects of prepelleting whole corn inclusion on broiler performance, intestinal microbiota, and carcass characteristics / C. Bortoluzzi, T. J. Applegate, C. R. Starkey, K. S. Macklin, A. Morey, W.J. Pacheco // Journal of Applied Poultry Research. - 2021. - 30(2). - DOI: 10.1016/j.japr.2020.100114.

Authors:

  1. Osepchuk Denis Vasilievich, DSc in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Saince "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  2. Svistunov Andrey Anatolevich, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Saince "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  3. Agarkova Natalya Vasilievna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Saince "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  4. Astakhova Daria Pavlovna, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Saince "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".