Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 100

UDC: 633.31/37:631.524.84
GSNTI: 68.35.31

Comparative productivity and economically valuable characteristics study of the leguminous crops varieties in conditions of the Steppe Crimea

The article presents the results of assessing productivity, yield and grain quality of leguminous crops in conditions of the Crimean steppe. Field experiments were carried out in 2017-2021 on the trial field of the Research Institute of Agriculture of the Crimea in the steppe zone of the Crimea (Krasnogvardeisky district, village of Klepinino). Soil - chernozem southern calcareous; humus content - 2.36%. The purpose of our study was twofold: study and compare biological peculiarities and economically valuable characteristics of leguminous crops and their varieties; select the most productive ones to be recommended to agricultural producers. Studies have shown that the most early-ripening crop is Pisum sativum; its growing season lasted 78 days. The most late-ripening one - Cicer arietinum (98 days). In terms of seed yield, the crops were in the following order: pea - 1.87 t/ha, chickpea - 1.33 t/ha, lentil - 1.13 t/ha. The highest yield provided pea varieties Kadet and Sofya - 2.08 and 2.02 t/ha; chickpea - Zavolzhsky and Sharik (1.45 and 1.43 t/ha); lentil - Rauza (1.23 t/ha) and Nadezhda (1.18 t/ha). The highest seed productivity was noted in chickpea - 7.87 g. In lentil, this indicator reached only 1.81 g, which was 2.3 times lower than that of C. arietinum. In pea, seed productivity reached 3.65 g or 46.4% compared to chickpea. We identified high-productive varieties of pea - Pharaoh (3.98 g) and Spartak (4.35 g); chickpea - Zavolzhsky (8.25 g), Krasnokutsky 36 (8.40 g) and Bonus (8.58 g); lentil - Nadezhda (2.24 g). Maximum accumulation of protein in seeds was in the pea variety Argon (26.7%), minimum - in the chickpea variety Bonus (22.2%). Peas provided the highest yield of grain and crude protein per unit area, while lentils provided the lowest.
Keywords: Leguminous crops, pea (Pisum sativum L.), chickpea (Cicer arietinum L.), lentil (Lens esculenta Moench), growing season, productivity, variety, crude protein.
DOI: 10.21515/1999-1703-100-166-171

References:

  1. Айтемиров, А. А. Зернобобовые культуры - залог биологической интенсификации земледелия / А. А. Айтемиров, Т. Т. Бабаев, М. М. Алилов, М. М. Абдулгалимов // Горное сельское хозяйство. - 2017. - № 1. - С. 64-67.
  2. Грядунова, Н. В. Инновационные технологии селекции, семеноводства и системы управления вегетацией как ключевой фактор повышения конкурентоспособности сельского хозяйства / Н. В. Грядунова, Н. Г. Хмызова // Зернобобовые и крупяные культуры. - 2018. - № 3(27). - С. 4-8. - DOI: 10.24411/2309-348X-2018-11023.
  3. Давлетов, Ф. А. Видовой состав зернобобовых культур в условиях Предуральской степи Республики Башкортостан / Ф. А. Давлетов, К. П. Гайнуллина // Известия Оренбургского ГАУ. - 2018. - № 6(74). - С. 33-36.
  4. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. - М.: Агропромиздат, 1985. 351 с.
  5. Зотиков, В. И. Развитие производства зернобобовых и крупяных культур в России на основе использования селекционных достижений / В. И. Зотиков, А. А. Полухин, Н. В. Грядунова, В. С. Сидоренко, Н. Г. Хмызова// Зернобобовые и крупяные культуры. - 2020. - № 4(35). - С. 5-7. - DOI: 10.24411/2309-348Х-2020-11198.
  6. Кондратенко, Е. П. Сравнительная оценка зерновых и зернобобовых культур по биологической ценности зерна / Е. П. Кондратенко, В. В. Баранова, О. Г. Позднякова, А. А. Косолапова // Достижения науки и техники АПК. - 2017. - Т.31. - № 7. - С. 48-51.
  7. Красовская, А. В. Сравнительное изучение зернобобовых культур в Западной Сибири/ А. В. Красовская, Т. М. Веремей // Вестник Омского Государственного Аграрного университета. - 2013. - № 1(9). - С. 26-28.
  8. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - Вып. 1. - М: Колос, 1985. 270 с.
  9. Полухин, А. А. Основные проблемы селекции и семеноводства сельскохозяйственных культур и пути их решения / А. А. Полухин, В. И. Панарина // Зернобобовые и крупяные культуры. 2020. - № 3(35). - С. 5-12. - DOI:10.24411/2309-348Х-2020-11179.
  10. Пташник, О. П. Влияние погодных условий на урожайность сортов гороха посевного в степном Крыму / О. П. Пташник // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2018. - № 3(72). - С. 308-311. - DOI: 10.21515/1999-1703-72-308-311.
  11. Степанов, A. Ф. Сравнительная оценка продуктивности зерновых и зернобобовых культур в условиях Омского Прииртышья / А. Ф. Степанов // Сборник ст. по мат. Международной науч. практ. конф. «Аграрная наука в условиях модернизации и цифрового развития АПК России»: Издат. Курганской гос. с.-х. академии. - Курган. - 2022. - С. 51-55.
  12. Тошкина, Е. А. Сравнительная продуктивность зернобобовых культур при разных приемах возделывания / Е. А. Трошкина // Вестник Новгородского государственного университета. - 2015. - № 86, Ч. 1. - С. 124-130.

Authors:

  1. Ptashnik Olga Pavlovna, senior researcher, Federal State Budgetary Scientific Institution “Research Institute of Agriculture of Crimea”.
  2. Kulinich Roman Alekseevich, PhD in Agriculture, head of the laboratory, Federal State Budgetary Scientific Institution “Research Institute of Agriculture of Crimea”.