Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 100

UDC: 338.43:637.1
GSNTI: 68.75.19

Digitalization as an efficiency factor in the domestic dairy cattle breeding

The production and economic indicators of the domestic dairy cattle breeding development analysis is carried ou. In 2010-2021 the volume of milk production in Russia increased by 2.6% due to the excess growth rate of dairy cows productivity over the rate of livestock reduction, the factors ensuring an increase in the volume and efficiency of milk production in the conditions of digital transformation of domestic agriculture, which include factors of economic, organizational-technological and natural-biological groups. The important role of automation and robotization of production processes has been established based on the use of innovative equipment in milking, feeding and keeping animals with the widespread use of digitalization and artificial intelligence in the management of production processes on a dairy farm. The main elements of digitalization of dairy farms are considered and the expected production and economic results of their introduction into the dairy cattle management system are substantiated, which causes an increase in animal productivity, productivity and profitability of milk production. The necessity of a rapid reduction of critical import dependence on industry technologies, automation and robotics, achievements in the field of artificial intelligence, without which the innovative development of the sub-sector is impossible in the medium term, is substantiated. It is established that a major role in the implementation of these processesblongs to the state support of domestic branch science and all spheres of the agro-industrial complex, stimulating the creation and commercialization of domestic world-class innovations.
Keywords: Dairy cattle breeding, innovative development, economic efficiency factors, productivity, performance, digital, intelligent and robotic technologies.
DOI: 10.21515/1999-1703-100-15-21

References:

  1. Алтухов, А. И. Молочное скотоводство России: экономические проблемы и пути их решения / А. И. Алтухов, Е. И. Семенова // Экономика сельского хозяйства России. - 2019. - № 2. - С. 33-38.
  2. Артемова, Е. И. Цифровизация как инструмент инновационного развития молочного скотоводства / Е. И. Артемова, Н. М. Шпак // Вестник Академии знаний. - 2019. - № 2(31). - С. 15-19.
  3. Артемова, Е. Интенсификация как фактор повышения экономической эффективности производства молока в Краснодарском крае / Е. Артемова, Е. Кремянская // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2016. - № 3. - С. 22-26.
  4. Иванов, Ю. А. Интеллектуальная система управления и обеспечения эффективного производства продукции молочного скотоводства умной фермы / Ю. А. Иванов, В. К. Скоркин, П. И. Гриднев, Д. К. Ларкин // Аграрная наука Евро-Северо-Востока. - 2019. - Т. 20. - № 1. - С. 57-67.
  5. Ситдиков, Ф. Ф. Использование современных технологий в молочном животноводстве / Ф. Ф. Ситдиков, Б. Г. Зиганшин, Р. Р. Шайдуллин, А. Б. Москвичева // Вестник Казанского государственного аграрного университета. - 2020. - Т. 15. - № 1(57). - С. 81-87.
  6. Морозов, Н. М. Направления цифровизации в животноводстве / Н. М. Морозов // Экономика сельского хозяйства России. - 2019. - № 8. - С. 2-9.
  7. Морозов, Н. М. Основные направления повышения эффективности производства продукции животноводства в России / Н. М. Морозов, Л. М. Цой, А. Н. Рассказов // Техника и оборудование для села. - 2019. - № 11(269). - С. 2-7.
  8. Скворцов, Е. А. Переход сельского хозяйства к цифровым, интеллектуальным и роботизированным технологиям / Е. А. Скворцов, Е. Г. Скворцова, И. С. Санду, Г. А. Иовлев // Экономика региона. - 2018. - Т. 14. - № 3. - С. 1014-1028.
  9. Тихомиров, И. А. Продуктивное долголетие коров и анализ причин их выбытия / И. А. Тихомиров, В. К. Скоркин, В. П. Аксенова, О. Л. Андрюхина // Вестник Всероссийского научно-исследовательского института механизации животноводства. - 2016. - № 1(21). - С. 64-72.
  10. Сайфетдинов, А. Р. Анализ социально-экономических последствий инновационного развития отечественного сельского хозяйства / А. Р. Сайфетдинов, П. В. Сайфетдинова, М. А. Кара // Экономика и предпринимательство. - 2021. - № 8(133). - С. 314-319.
  11. Сайфетдинов, А. Р. Среднесрочный прогноз объемов производства молока в Краснодарском крае на основе анализа временных рядов / А. Р. Сайфетдинов // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2021. - № 6(384). - С. 53-58.
  12. Скворцов, Е. А. Перспективы применения технологий искусственного интеллекта в сельском хозяйстве региона / Е. А. Скворцов // Экономика региона. - 2020. - Т. 16. - № 2. - С. 563-576.
  13. Суровцев, В. Н. Повышение конкурентоспособности производства молока на основе синергии цифровизации и биотехнологии / В. Н. Суровцев // Молочное и мясное скотоводство. - 2019. - № 4. - С. 7-11.

Authors:

  1. Avanesyan Daniela Nalsonovna, post-graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.