Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 100

UDC: 634.8; 663.2
GSNTI: 68.35.55

Influence of different folic fertilizer types on the yield and quality of Chardonay variety grapes and wine

The experiment was laid in 2019 in a 3-fold repetition on Chardonnay vineyards in the Anapa region. Rootstock Berlandieri ½ Riparia Kober 5BB. Year of planting 2006, scheme 3½1.5 meters, formation of a two-shoulder cordon Kazenava. The introduction of the test preparations - 3 times during the growing season in the critical phases of the development of grapes: in the phase of "loosening of inflorescences", after the end of flowering and in the phase of "growth of berries". The objects of research were: grapes and must of the Chardonnay variety; 3 types of microfertilizers of various composition and spectrum of action on the plant (Gumel Lux, Phylloton and Agrumax); wine materials produced from the above variety. Based on the results of the 2019-2021 experiment it can be concluded that the treatment of Chardonnay grapes with the studied preparations had a different effect on its productivity and the technological qualities of the must. During the years of the study, the highest yield was given by the variants treated with fertilizers Agrumax and Gumel Lux - 9.8 and 9.5 kg/bush. A statistically significant increase in productivity here was - 3.1 and 2.8 kg/plant, respectively, with HSR05 - 2.7 kg/plant. Treatment with Filloton had a positive but insignificant effect on the yield level. Treatment with organomineral fertilizer Gumel lux contributed to an increase in the sugar content of the juice by 10.4% and the preservation in the must of the acidity optimal for dry white wines - 7.0 g/dm3. Wine materials with Phylloton and Gumel Lux fertilizers were the most extractive in the experiment, which was in their taste. They were rated at 7.82 and 7.73 tasting points, respectively. According to the ratio of yield/quality of wine material, the option of foliar top dressing with Gumel Lux proved to be optimal during the years of research.
Keywords: Grape yield, foliar preparations, winemaking, wine components, wine quality, tasting analysis.
DOI: 10.21515/1999-1703-100-105-109

References:

  1. Дергунов, А. В. Влияние сортовых особенностей винограда на биохимические составляющие и качество вин / А. В. Дергунов, С. А. Лопин, О. М. Ильяшенко и др.// Виноделие и виноградарство. - 2014. - № 2. - С. 16-20.
  2. Гержикова, В. Г. Методы технохимического контроля в виноделии / В. Г. Гержикова. - Симферополь: «Таврида», 2002. - 260 с.
  3. Дергунов, А. В. Изучение влияния некорневых подкормок Гуматом калия производства ГК «Флексом» на урожайность и качественные показатели винограда и вина сорта Первенец Магарача / А. В. Дергунов, А. А. Лукьянова, М. И. Панкин // Материалы междунар. дистанционной науч.-практ. конф. «Обеспечение устойчивого производства виноградо-винодельческой отрасли на основе современных достижений науки» // ГНУ АЗОСВиВ - Анапа, 2010. - С. 39-43.
  4. Дергунов, А. В. Влияние препаратов некорневого действия на урожай сорта Красностоп анапский и качество вина / А. В. Дергунов // Виноделие и виноградарство. - 2014. - № 4. - С. 30-33.
  5. Дергунов, А. В. Перспектива производства качественных белых вин в России из сортов винограда сербской селекции / А. В. Дергунов, Е. Т. Ильницкая // Плодоводство и виноградарство Юга России. Тематический сетевой электронный научный журнал СКЗНИИСиВ, г. Краснодар. - 2017. - № 48(06). - С. 13-18.
  6. Методическое и аналитическое обеспечение организации и проведения исследований по технологии производства винограда. - Краснодар: ГНУ СКЗНИИСиВ, 2010. - 182 с.
  7. Перов, Н. Н. Методы установления микрозон для производства вин контролируемых наименований по происхождению / Н. Н. Петров // Формы и методы повышения эффективности координации исследований для ускорения процесса передачи реальному сектору экономики завершенных разработок: материалы науч.-практ. конф. / Н. Н. Перов, А. В. Дергунов // Краснодар, 2002. - С. 188-190.
  8. Пикушова, Э. А. Методика экспериментальных исследований в агрономии: учеб. пособие / Э. А. Пикушова, Л. А. Шадрина, А. И. Белый. - Краснодар: КубГАУ, 2020. - 162 с.
  9. Пикушова Э. А. Концепция интегрированной защиты растений от вредных организмов : учеб. пособие / Э. А. Пикушова, А. И. Белый. - Краснодар: КубГАУ, 2021. - 258 с. 1. Система виноградарства Краснодарского края: методические рекомендации / Е. А. Егоров, И. А. Ильина, К. А. Серпуховитина, В. С. Петров, М. И. Панкин (и др.). - Краснодар: ГНУ СКЗНИИСиВ, 2007. - 125 с.
  10. Егоров. Е. А. Система виноградарства Краснодарского края: методические рекомендации / Е. А. Егоров, И. А. Ильина, К. А. Серпуховитина, В. С. Петров, М. И. Панкин (и др.). - Краснодар: ГНУ СКЗНИИСиВ, 2007. - 125 с.
  11. Якименко, Е. Н. Особенности изменения экстрактивности и дегустационной оценки виноматериалов под действием различных агротехнических приемов / Е. Н. Якименко, Н. М. Агеева, В. С. Петров, С. А. Бирюкова, Е. М. Михеева // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2019. - № 55 (1). - С. 144-152.
  12. Deinlein, U. Plant salttolerance mechanisms / U. Deinlein, A.B. Stephan, T. Horie et al. // Trends Plant Sci. 2014. - 19. - Р. 371-379.
  13. Elterson, J. R. Constraint to adaptive evolution in response to global warming /j. R. Elterson, R. G. Shaw // Science. - 2001. - Vol. 294. - Р. 151-154.
  14. Sosinski, B. M. Characterisation of microsatellite markers in peach Prunus persica L Batsch / B. M. Sosinski, L. D. Gannavarapu, L. E. Hager et al. // Theoretical and Applied Genetics. - 2000. - Vol. 101. - P. 421-428.
  15. Richard, Draijer Consumption of a Polyphenol-Rich Grape-Wine Extract Lowers. Ambulatory Blood Pressure in Mildly Hypertensive Subjects / Richard Draijer, Young de Graaf, Marieke Slettenaar, Eric de Groot and Chris I. Wright. - Nutrients 2015, 7, 3138-315311. Ough C. Substances Extracted during Skin Contact with White Musts. General Wine Composition and Quality Changes with Contact Time.-American Journal Enology and Viticulture. - 2008. - 260.

Authors:

  1. Dergunov Alexander Vyacheslavovich, PhD in Agriculture, associate professor, senior researcher, Anapa Zonal Experimental Station of Viticulture and Winemaking - branch of the "North Caucasus Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Winemaking".
  2. Lukyanov Aleksey Aleksandrovich, PhD in Agriculture, Senior Researcher, director, Anapa Zonal Experimental Station of Viticulture and Winemaking - branch of the "North Caucasus Federal Scientific Center of Horticulture, Viticulture, Winemaking".