Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 72

UDC: 632.3/.4:635.652/.654
GSNTI: 68.35.31

Seed production of new varieties of common bean in the conditions of the Southern Urals

Beans are a valuable food plant. The food uses seeds and green beans, both fresh and canned. Seeds contain 28-30% protein, are well boiled and absorbed, have excellent taste. Green beans contain up to 15.7% protein by dry weight. Seed productivity of varieties depends on their resistance to biotic and abiotic environmental factors. Especially reduce the yield of bean seeds common fungal diseases. Root rot was caused by fungi of the genus Fusarium, regardless of varieties. Contamination of underground organs varieties Fusarium fungi was from 40 to 87%. In addition to fungi of the genus Fusarium roots were inhabited by fungi of the genus Alternaria, which are quite harmful to legumes. The contribution of Alternaria fungi to the pathogenic complex of bean root rot was from 0 to 57% and was inversely proportional to the proportion of Fusarium fungi.
Keywords: The common bean, cultivar, resistance, yield, plant pathogens, bacteriosis
DOI: 10.21515/1999-1703-72-335-339

References:

  1. Растениеводство / П. П. Вавилов, В. В. Гриценко, В. С. Кузнецов [и др.]; под ред. П. П. Вавилова. - М.: Агропромиздат, 1986. - 512 с.: ил.
  2. Порсев, И. Н. Влияние сорта на урожай фасоли обыкновенной в северо-западной зоне Курганской области / И. Н. Порсев, В. В. Половникова, А. О. Чижкова // Инновационные технологии в сельскохозяйственном производстве, экономике, образовании, 30 марта 2016 года: матер. Междунар. науч.-практ. конф. посвященной 110-летию со дня рождения доктора ветеринарных наук, профессора Есютина В. А. - Троицк: Южно-Уральский ГАУ, 2016. - С. 233-236.
  3. Порсев, И. Н. Роль сорта в фитосанитарной технологии возделывания фасоли в условиях центральной зоны Курганской области / И. Н. Порсев, В. А. Исаенко, А. О. Абылканова, И. А. Субботин // Научное обеспечение реализации государственных программ АПК и сельских территорий: матер. Междунар. науч.-практ. конф., 20-21 апреля 2017 г. - Курган: Изд-во Курганской ГСХА, 2017. - С. 331-334.
  4. Изучение и адаптация сортов фасоли различных селекционных центров в фитосанитарной технологии возделывания в Зауралье / И. Н. Порсев, И. А. Субботин, В. В. Половникова, А. О. Абылканова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар, 2017. - № 66. - С. 195-198.
  5. Русских, И. А. Болезни фасоли в Белоруссии / И. А. Русских // Защита и карантин растений. - 2008. - № 12. - С. 17-18.
  6. Чулкина, В. А. Фитосанитарная оптимизация растениеводства в Сибири. IV. Овощные культуры : учебное пособие / В. А. Чулкина, Е. Ю. Торопова, Г. Я. Стецов, И. Н. Порсев. - Новосибирск, 2003. - 314 с.
  7. Интегрированная защита растений: фитосанитарная оптимизация агроэкосистем (термины и определения): учебное пособие / В. А. Чулкина, Е. Ю. Торопова, Г. Я. Стецов, И. Н. Порсев [и др.]. - М.: Колос, 2010. - 482 с.

Authors:

  1. Subbotin Igor Afanasevich, Division manager of, DSc in Agriculture, "Rosselkhozcenter" Kurgan Oblast.
  2. Abylkanova Anastasiya Olegovna, aspirant, Federal state budgetary educational institution of higher education "Kurgan State Agricultural Academy by T. S. Maltsev".
  3. Porsev Igor Nikolayevich, DSc in Agriculture, Chair of Agrikulture, Federal state budgetary educational institution of higher education "Kurgan State Agricultural Academy by T. S. Maltsev".
  4. Polovnikova Valentina Vladimirovna, Dr. Agr. Sci., Chair of Plant Protection, Federal state budgetary educational institution of higher education "Kurgan State Agricultural Academy by T. S. Maltsev".