Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 97

UDC: 633.18+ 631.524+631.53.01.026+ 631.55
GSNTI: 68.03.03, 68.35.29, 68.35.71

Rice varietal differences in seed viability with varying degrees of seed maturity during storage

Because of the different seed longevity of rice varieties, scientists are interested in factors that affect germination and ways to prevent the loss of genetic resources maintained in collections. The timing of grain harvesting is determined by the degree of its ripeness; for the safe preservation of the gene pool of the collection, it is important to lay high-quality seeds. For this purpose, we studied the germination of rice seeds during storage, harvested in different phases of ripening. The solution of any scientific problem is based on the information available in the publications about the current state of the research object. The results of a bibliometric analysis of an array of open access publications in the field of "seed conservation" according to the abstract and analytical databases of the Russian Science Citation Index, Scopus and Agros (TsNSHB) are presented. The sowing qualities of seeds of 12 Kuban rice varieties of different breeding periods during their storage in contrasting conditions are discussed. Showing genotypic differences in rice varieties in the deterioration of seed germination during their storage for 2 and 8 years in controlled and uncontrolled conditions. The evaluation of seed germination of rice varieties showed that after two years of storage, regardless of the temperature regime, the value of the trait decreased slightly. Longer (8 years) storage of seeds led to a decrease in germination to 4-61% for varieties, and under conditions of low temperatures (+4.0оС) it was noted that seeds of the 3rd selection - 45 days after flowering (overmature on the vine) by almost 10% were superior in germination to the seeds of the 1st selection - 30 days after flowering (early). The quality of seeds is determined by a complex of genetic, physiological and biological properties of the variety, but in the process of long-term storage there is a risk of deterioration in sowing qualities due to the harvesting of substandard seeds.
Keywords: Rice, variety, seeds, germination, viability, shelf life, harvesting time, bibliometric analysis.
DOI: 10.21515/1999-1703-97-87-94

References:

  1. Алексеева, Л. В. Об оптимальном сроке хранения семян риса / Л. В. Алексеева, Л. И. Тихонова // Зерновые и масличные культуры. - 1971. - № 11. - С. 37-39.
  2. Жукова, Н. В. Сортовые различия в реакции семян риса на условия хранения / Н. В. Жукова. - Науч.-техн. бюл. ВИР, 1985. - С. 18-22.
  3. Коротенко, Т. Л. Состояние жизнеспособности семян генетического разнообразия коллекции риса в условиях краткосрочного и долговременного хранения / Т. Л. Коротенко, Т. А. Хорина, А. А. Петрухненко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Выпуск 3(54). - 2015.- С. 170-176.
  4. Коротенко, Т. Л. Посевные качества семян и продуктивность сортов риса в зависимости от условий внешней среды и сроков уборки / Т. Л. Коротенко, Т. А. Хорина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2016. -№ 3(60). - С. 135-141.
  5. Коротенко, Т. Л. Изменение всхожести семян отечественных сортов риса при хранении в неконтролируемых условиях / Т. Л. Коротенко, Л. В. Есаулова // В сб.: Научные приоритеты адаптивной интенсификации сельскохозяйственного производства. Материалы межд. научно-практической конф. с элементами школы молодых ученых. - Краснодар. -2019. - С. 40-43.
  6. Коротенко, Т. Л. Морфологические свойства проростков, жизнеспособность семян и биологический потенциал продуктивности сортов риса разных групп спелости / Т. Л. Коротенко, Л. Л. Садовская, С. А. Юрченко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 3(84). - С. 184-190. DOI: 10.21515/1999-1703-84-184-190.
  7. Малеева, О. Л. Теоретические основы моделирования и прогнозирования потребительских свойств зерна риса при хранении: монография / О. Л. Малеева.- Краснодар: Просвещение-Юг, 2009. -125 с.
  8. Михалик, Т. А. Влияние температурного режима на всхожесть и энергию прорастания семян риса / Т. А. Михалик, Т. В. Суницкая, О. В. Мохань // Региональные проблемы. - 2018. - Т. 21.- № 4. - С. 28-31.
  9. Национальный стандарт РФ. Семена сельскохозяйственных растений. Сортовые и посевные качества. Общие технические условия. - ГОСТ Р 52325-2005.
  10. Оганесян, С. А. Посевные качества семян скороспелых сортов риса в зависимости от сроков посева и уборки / С. А. Оганесян, А. А. Шапошникова, Г. Л. Зеленский // Рисоводство. - 2017. - № 3(36). - С. 30-35.
  11. Садовская, Л. Л. Жизнеспособность семян и условия хранения генплазмы риса: Библиометрический анализ направления исследований / Л. Л. Садовская, Т. Л. Коротенко // Международная научная конференция «АГРОНАУКА-2020» в онлайн-формате 5-6 ноября 2020. Сборник статей. Сибирский ФНЦ агробиотехнологий РАН, Государственная публичная научно-техническая библиотека СО РАН, Новосибирский государственный аграрный университет, г. Новосибирск. - С. 92-98.
  12. Хатков, К. Х. Влияние сроков сева риса на качество семян / К. Х. Хатков //Аграрный вестник Урала. - 2009. - № 4 (58). - С. 58-60.
  13. Шаззо, А. Ю. Математическое моделирование потребительских свойств при хранении зерновой массы [Зерно риса] / А. Ю. Шаззо, С. В. Усатиков, О. Л. Малеева, М. А. Тивков // Хранение и перераб. Сельхозсырья. - 2010. - № 1. - С. 45-48.
  14. Chrastil, J. Chemical and physicochemical changes of rice during storage at different temperatures /j. Chrastil //j. Cereal Sc. - 1990. - Vol. 11. - Nо. 1. - P. 71-85.
  15. Dooren, T. Van.Banking seed: Use and value in the conservation of agricultural diversity / T. Van. Dooren // Science as Culture. -Vol. 18 (4).-2009. -P. 373-395.
  16. Food and agriculture organization of the United Nations. Rome, OECD-FAO agricultural outlook, 2011-2020 / Organisation for econ. coop. and development. - 2011. -192 р.
  17. Ito, T. Prediction of the seed viability in rice by the accelerated aging method / T. Ito // Res. Bull. Aichi-Ken Agr. Res. Center Nagakute. - Aichi, 1987. - Vol. 19. -P. 37-42.
  18. Korotenko, T. L. Subspecific Features in Maintaining the Viability of Rice Seeds and the Productivity of Their Progeny after Long-Term Low-Temperature Storage of Oryza Sativa L Germplasm / T. L. Korotenko, L. L. Sadovskaya, S. V. Garkusha // IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. - 2020.-V.666, 042071 Chapter 3. - https://doi.org/10.1088/1755-1315/666/4/042071.
  19. Kawamura, S. Rice storage techniques for preserving high quality / S. Kawamura//j. Japan. Soc. Agr. Mach.- 2005. - Vol. 67. - Nо. 1. - P. 19-23.
  20. Lusty, C. Genebanks: Past, Present, and Optimistic Future / C. Lusty, L. Guarino, J. Toll, B. Lainoff // Encyclopedia of Agriculture and Food Systems. - 2014. - P. 417-432. - https://doi.org/10.1016/B978-0-444-52512-3.00016-4.
  21. Peres, S. Saving the gene pool for the future: Seed banks as archives / S. Peres // Studies in History and Philosophy of Science Part C: Studies in History and Philosophy of Biological and Biomedical Sciences. - 2016. -V.55. - P. 96-104. - https://doi.org/10.1016/j.shpsc.2015.09.002.
  22. Wu-Ge, L. Analysis on QTL and Epistasis Related to Storable Characteristics in Rice / Liu Wu-Ge, Wang Feng, Li Jin-Hua, Fu Fu-Hong. et al. // Acta agron.sinica. - 2005. - V.31. -N 12. - P. 1672-1675.

Authors:

  1. Korotenko Tatyana Leonidovna, PhD in Agriculture, FSBSI "Federal Research Center of Rice".
  2. Garkusha Sergey Valentinovich, DSc in Agriculture, corresponding member of the Russian Academy of Sciences, FSBSI "Federal Research Center of Rice".
  3. Yurchenko Semyon Aleksandrovich, postgraduate student, FSBSI "Federal Research Center of Rice".
  4. Sadovskaya Larisa Leonidovna, head of the department of reference and information services, Federal state budget scientific Institution "State Public Scientific and Technical Library" of the Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences.