Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 97

UDC: 636.087.72:636.4.033
GSNTI: 68.39.35

The use of organic trace elements of domestic production "OMEK-7M" in the diets of fattening pigs

In proven scientific and production experiments, it was found that the introduction of organic trace elements (asparaginates-OMEC) into the diet of pigs for fattening instead of their inorganic form contributes to an increase in animal growth by 6.5%, average daily gains by 16.1%, safety - by 1.1%, and feed costs per 1 kilogram of live weight germination decreased by 8.5% compared to the control group. Data analysis shows that in the experimental group, iron is mostly utilized from animal organisms, while zinc, copper and manganese are retained in the body of pigs. The analysis of slaughter indicators of pigs indicates that the pre-slaughter weight of animals of the experimental group, both borovki and pigs, was greater than in the control by 8.5 and 8.4%, respectively, and the slaughter weight increased in almost the same proportion. There was no difference in the slaughter yield between the pigs of the control and experimental groups, the pigs of the experimental group exceeded the pigs of the control group by 1.3%, which indicates a slightly larger mass of the useful part of the carcass. By weight of meat without bone, the pigs and pigs of the control group exceeded those of the control group by 9.6 and 15.5%, respectively, which indicates a greater accumulation of muscle tissue in the carcass compared to bone. The weight of the hind leg in the pigs and pigs of the experimental group was higher by 8.9 and 12.0% than in the control, and the weight of the front leg by 11.4 and 11.0%, respectively. The mass of the longest back muscle in the animals of the experimental group was 9.6 and 10.9% higher than in the control with an equal percentage of the mass of meat on the bone. The smaller accumulation of fat is indicated by the slightly smaller thickness of the fat in the animals of the experimental group.
Keywords: Fattening pig, piglets, live weight, average daily gain, feed costs, safety, asparaginates, organic trace elements, OMEC-7M.
DOI: 10.21515/1999-1703-97-190-196

References:

  1. Белоусов, Н. На повестке дня - финансовое состояние свиноводческих предприятий / Н. Белоусов // Свиноводство. - 2017. - №2. - С. 7.
  2. Белоусов, Я. Комбикорма - базис животноводства / Я. Белоусов // Свиноводство. - 2014. - №1. - С. 23.
  3. Патиева, С. В. Влияние оптимизации кормовых рационов микроэлементами на изменение качественных показателей свинины / С. В. Патиева, А. Г. Кощаев, А. М. Патиева, Н. И. Куликова, В. В. Шкредов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 81. - С. 277-283.
  4. Ворожбитов, О. Кормить поросят правильно / О. Ворожбитов // Свиноводство. - 2013. - № 1. - С. 31.
  5. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017.- № 2 (26). - С. 84-89.
  6. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  7. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9(139). - С. 41-47.
  8. Калинина, М. Импортозамещение против импорта: кто в выигрыше? / М. Калинина // Свиноводство. - 2017. - № 4. - С. 15.
  9. Красновская Е. Тема кормления всегда в тренде / Е. Красновская // Свиноводство. - 2019. - № 2. - С. 4.
  10. Крючин, Д. В. Продуктивные качества свиноматок в подсосный период при различных технологиях содержания / Д. В. Крючин, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 82. - С. 155-159.
  11. Лещуков, К. А. Как получить качественную свинину для переработки? / К. А. Лещуков, А. В. Мамаев // Журнал Вестник Орловского государственного аграрного университета. - 2011. - Т. 29. - № 2 - С. 32.
  12. Свинарев, И. Ю. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  13. Мысик, А. Т. Развитие животноводства в мире и России / А. Т. Мысик // Зоотехния. - 2015. - № 1. - С. 2-5.
  14. Селезнев, В. Н. Повышение эффективности откорма свиней / В. Н. Селезнев, Г. С. Походня, Н. С. Трубчанинова, Н. Н. Сорокина // Роль науки в удвоении валового регионального продукта: Материалы XXV Международной научно-производственной конференции, Майский, 26-27 мая 2021 года. Том 2. - Майский: Горина, 2021. - С. 129-130.
  15. Походня, Г. С. Продуктивность свиней на откорме в зависимости от плотности размещения их в одном станке / Г. С. Походня, А. Н. Добудько, А. Р. Глухенькая // Свиноводство и технология производства свинины: Сборник научных трудов научной школы профессора Г.С. Походни. - Белгород: ООО ИПЦ "Политерра", 2018. - С. 278-284.
  16. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  17. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020.- № 7-8. - С. 24-28.
  18. Новиков, А. А. Состояние и перспективы развития племенного свиноводства до 2025 года / А. А. Новиков, Е. Н. Суслина, С. В. Павлова и др.// Свиноводство. - 2019. - № 3. - С. 4-8.
  19. Шевченко, Н. П. Функциональные продукты питания: от теории к практике / Н. П. Шевченко, М. В. Каледина, Л. В. Волощенко [и др.]. - Майский: Белгородский государственный аграрный университет имени В. Я. Горина, 2020. - 288 с.
  20. Шарнин, В. Н. Слагаемые полнорационных комбикормов для свиней / В. Н. Шарнин // Свиноводство. - 2014. - №1. - С. 6.
  21. Шкредов, В. В. Влияние пробиотической добавки Галлобакт-Ф на рост и развитие поросят в период доращивания / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 252-257.
  22. Buckett, M.Introduction to Livestock Husbandry / M. Buckett. - 2nd ed. - Oxford; New York; Toronto: Pergamon Press, 1977. - 164 p.
  23. Mineralstoffe. Vitamine. Ergotropika. / editing A. Hennig. - Berlin: VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag, 1972. - 636 р.
  24. Nehring, Kurt. Lehrbuch der Tierernährung und Futtermittelkunde: lehrbuch / K. Nehring. - Radebeul: Neumann Verlag, 1972.
  25. Schweine. Zucht. Haltung. Fütterung. - Berlin: VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag, 1971. - 663 р.
  26. Englisch, H. G. Schweinezuct: lehrbuch / H. G. Englisch, E. Hehne, G.von Lengerken; editing H. Pfeiffer. - Berlin: VEB Deutscher Landwirtschaftsverlag, 1978. - 319 р.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, professor, academician of the RA Sciences, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Pokhodnya Grigory Semenovich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  3. Shevchenko Nadezhda Pavlovna, PhD in Technology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  4. Shevchenko Alexander Ivanovich, PhD in Biology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  5. Breslavets Yuri Pavlovich, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  6. Pavlichenko Tatyana Sergeevna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".
  7. Perevozchikov Nikolay Vladimirovich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Belgorod State Agrarian University named after V.Ya. Gorin".