Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 97

UDC: 636.4.082.453.1
GSNTI: 68.39.13, 68.39.35

Morphological and biochemical indicators of reindeer meat and offal

Based on the conducted scientific and production experiments, it was found that under the conditions of industrial technology for the production of pork, the gestation period in sows is on average 115 days, with fluctuations from 110 to 120 days. Thus, out of 100 farrowing sows, 62% had a gestation period of 114-115 days. These groups of sows had the highest multiple pregnancy (12 piglets) and the highest large pregnancy (1.30-1.33 kg). Sows with a gestation period of 110, 111, 112, 113, 116, 117, 118, 119, 120 days were inferior to analogue sows with a gestation period of 114 days in terms of multiple pregnancies, respectively, by 16.7; 20.8; 18.8; 13.9; 7.4; 11.7; 16.7; 20.8; 25.0%, in terms of large-fruitedness, by 36.0, respectively; 30.8; 20.3; 13.5; 6.0; 9.7; 11.2; 12.7; 17.2%, according to the live weight of offspring at 30 days, respectively by 85.7; 73.3; 69.1; 32.2; 4.0; 8.3; 13.2; 14.7; 30.0; 38.0%. In the conditions of industrial technology, the duration of farrowing in sows is up to 6 hours or more. The best indicators of productivity in sows are observed with a duration of farrowing up to 2 hours.
Keywords: Sows, gestation period, duration of farrowing, piglets, multiple pregnancies, large pregnancies, live weight, piglets growth, piglets safety.
DOI: 10.21515/1999-1703-97-178-184

References:

  1. Алейник, С. Н. Основы племенного дела в свиноводстве / С. Н. Алейник, Г. С. Походня, А. А. Новиков, С. М. Мирзаев. - Белгород: Издательство ООО ИПЦ «Политерра», 2020. - 181 с.
  2. Бусько, А. Т. Супоросный период и его влияние на продуктивные качества свиноматок / А. Т. Бусько // Труды УСХА. - Киев, 1975. - Вып. 157. - С. 40-41.
  3. Патиева, С. В. Влияние оптимизации кормовых рационов микроэлементами на изменение качественных показателей свинины / С. В. Патиева, А. Г. Кощаев, А. М. Патиева, Н. И. Куликова, В. В. Шкредов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 81. - С. 277-283.
  4. Походня, Г. С. Воспроизводительная функция взрослых свиноматок в зависимости от сезонов года / Г. С. Походня, Н. И. Жернакова, А. Н. Ивченко, Е. Г. Федорчук, А. Н. Добудько, Т. А. Малахова // Свиноводство и технология производства свинины: Сб. нау. Тр. научной школы профессора Г. С. Походни. - Белгород, 2016. - С. 91-97.
  5. Горин, В. Я. Достижения и перспективы производства свинины в колхозе имени Фрунзе Белгородской области / В. Я. Горин, Г. С. Походня, Е. Г. Федорчук, А. А. Файнов, А. Н. Ивченко. - Белгород, 2012. - 122 с.
  6. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017.- № 2(26). - С. 84-89.
  7. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  8. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  9. Кабанов, В. Д. Интенсивное производство свинины / В. Д. Кабанов. - М.: Колос, 2003. - 400 с.
  10. Кабанов, В. Д. Свиноводство / В. Д. Кабанов. - М.: Колос, 2001. - 431 с.
  11. Крючин, Д. В. Продуктивные качества свиноматок в подсосный период при различных технологиях содержания / Д. В. Крючин, В. Н. Гапоненко, А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 82. - С. 155-159.
  12. Свинарев, Ю. А. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  13. Горин, В. Я. Опыт работы специализированного колхоза имени Фрунзе Белгородского района Белгородской области / В. Я. Горин, А. А. Файнов, Г. С. Походня, А. Н. Ивченко. - Белгород, 2010. - 74 с.
  14. Походня, Г. С. Откорм свиней / Г. С. Походня. - Белгород: Изд-во БелГСХА, 2004. - 37 с.
  15. Походня, Г. С. Продолжительность родов у свиноматок / Г. С. Походня, Н. И. Жернакова, В. С. Орлова // Проблемы животноводства: Сб. науч. тр. - Белгород, 2002. - Вып. 1. - С. 31-33.
  16. Походня, Г. С. Свиноводство. Том 1. Воспроизводство и племенная работа в свиноводстве / Г. С. Походня. - Белгород: Изд-во ИПЦ «Политерра», 2019. - 768 с.
  17. Походня, Г. С. Суспензия хлореллы в рационах хряков-производителей / Г. С. Походня, Е. Г. Федорчук, Н. П. Дудина // Белгородский агромир, 2011. - №2(62). - С. 40-43.
  18. Походня, Г. С. Эффективность использования суспензии хлореллы в рационах хряков-производителей / Г. С. Походня, Е. Г. Федорчук, Н. Б. Дудина // Вестник Курской государственной сельскохозяйственной академии, 2012. - №1. - С. 94-97.
  19. Почерняев, Ф. К. Селекция и продуктивность свиней / Ф. К. Почерняев. - Киев: Урожай, 1979. - С. 170.
  20. Федорчук, Е. Г. Пробиотик «ГидроЛактиВ» повышает продуктивность свиноматок / Е. Г. Федорчук, Н. И. Жернакова, И. В. Шабловская, Т. А. Малахова, В.П. Жабинская // Свиноводство и технология производства свинины: Сборник научных трудов научной школы профессора Г.С. Походни. - Белгород: Изд. ООО ИПЦ «Политерра», 2016. - Вып. 10. - С. 109-118.
  21. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  22. Шкредов, В. В. Разработка полиштаммовой лактосодержащей пробиотической добавки Галлобакт-Ф / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, К. Н. Муртазаев, Ю. А. Юлдашбаев, Н. А. Сергеенкова // Аграрная наука. - 2020.- № 7-8. - С. 24-28.
  23. Савич, А. И. Свиноводство и технология производства свинины / А.И. Савич. - М.: Агропромиздат, 1986. - Т. 2. - С. 20-31.
  24. Степуленкова, А. А. Продолжительность супоросности и технологическое значение этого признака / А. А. Степуленкова // Автореферат дисс..… канд. с.-х. наук. - Дубровицы, 1979. - 19 с.
  25. Федорчук, Е. Г. Оптимизация кормления и содержания свиноматок / Е. Г. Федорчук. - Белгород: Изд.-во БелГСХА, 2006. - 78 с.
  26. Федорчук, Е. Г. Продолжительность опороса у свиноматок / Е. Г. Федорчук // Материалы 9-ой Международной науч.-практ. конференции. - Белгород: Изд-во БелГСХА, 2005. - С. 101-102.
  27. Хохрин, С. Н. Кормление животных / С. Н. Хохрин. - Санкт-Петербург: Изд-во ООО «Проспект-Науки», 2014. - 432 с.
  28. Шейко, И. П. Свиноводство / И. П. Шейко, В. С. Смирнов. - Минск: Новое знание, 2005. - 384 с.
  29. Шкредов, В. В. Влияние пробиотической добавки Галлобакт-Ф на рост и развитие поросят в период доращивания / В. В. Шкредов, А. Г. Кощаев, Р. В. Чусь // Ученые записки Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2020. - Т. 244. - № 4. - С. 252-257.

Authors:

  1. Navozenko Nikolai Andreevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Belgorod State Agrarian University.
  2. Tarasenko Olga Vladimirovna, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Belgorod State Agrarian University.
  3. Pokhodnya Grigory Semenovich, DSc in Agriculture, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Belgorod State Agrarian University.
  4. Breslavets Pavel Ivanovich, PhD in Veterinary, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Belgorod State Agrarian University.
  5. Breslavets Yury Pavlovich, PhD in Veterinary, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Belgorod State Agrarian University.
  6. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.