Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 94

UDC: 636.22/.28.084
GSNTI: 68.39.19

Meat productivity of black-and-white bulls depending on the level of feeding

By regulating the nutritional level of young animals in the postembryonic period, it is possible to change the growth rate of animals, the forming of meatiness and the ratio of the most important tissues in the carcass. The aim of the work was to establish the influence of different nutritional levels on the growth, development, meat productivity of Black Pied young cattle of different ages. The scheme of young animals growing was as follows: group 1 - increased nutritional level up to 14 months of age; group 1-a - young animals were grown in the same way as young animals of group 1 up to 8 months (increased nutritional level), and from 8 to 14 months they were on average nutrition; group 2 - average nutrition was up to 14 months; group 2-a - average nutrition was up to 8 months, and from 8 to 14 months - an increased nutritional level. During 14 months of growing, it was spent on each head in group 1 - 2114.8; in 2-a - 1888.1; in 1-a - 1919.0; in group 2 - 1692.3 energetic feed units. During 18 months of growing, it was spent respectively: in group 1 - 3673.2; in 2-a - 3345.6; in 1-a - 3197.4 and in group 2 - 3240.0 energetic feed units. Young animals of group 1, which had improved nutrition, on average gained 837 g daily for the entire period, which is more than young animals of groups 2-a, 1-a and 2 by 124, 161 and 170 g (B> 0.999), respectively. With a high nutritional level of young cattle for meat, there is a dramatic increase in meat productivity and an improvement in the quality of meat. Moreover, the cost of feed for the output is reducing and the economic efficiency of livestock breeding is increasing. Nutritional level has a differentiated effect on the development of individual organs and tissues. The growth of the same tissue in different parts of the carcass with insufficient nutrition is delayed to varying degrees.
Keywords: Black Pied breed, bull calves, growth, meat qualities, nutritional level, feed costs.
DOI: 10.21515/1999-1703-94-239-248

References:

  1. Трухачев, В. И. Влияние качества протеина на переваримость питательных веществ в рационе дойных коров / В. И. Трухачев, Н. З. Злыднев, А. П. Марынич и др. // Повышение продуктивных и племенных качеств сельскохозяйственных животных.- Ставрополь, 2004. - С. 165-169.
  2. Косилов, В. И. Использование генетических ресурсов крупного рогатого скота разного направления продуктивности для увеличения производства говядины на Южном Урале: монография / В. И. Косилов, С. И. Мироненко, Е. А. Никонова и др. - Оренбург: Издательский центр ОГАУ. - 2016. - 316 с.
  3. Трухачев, В. И. Какой вариант кормления молочного скота лучше/ В. И. Трухачев, Н. З. Злыднев, А. П. Марынич и др. // Животноводство России. - 2009. - № 9.- С. 55-56.
  4. Методика изучения откормочных и мясных качеств крупного рогатого скота. -- М.: ВАСХНИЛ, ВИЖ, ВНИИМП, 1977. -- 30 с.
  5. Методические рекомендации по оценке мясной продуктивности и качества мяса крупного рогатого скота / ВАСХНИЛ. - М., 1990. - 86 с.
  6. Плохинский, Н. А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н. А. Плохинский.- М.: Колос, 1969. - 256 с.
  7. Дунин, И. М. Состояние мясного скотоводства в Российской Федерации: реалии и перспективы / И. М. Дунин, С. Е. Тяпугин, Р. К. Мещеров и др. // Молочное и мясное скотоводство. -2020.- № 2. - С. 2-7.
  8. Шевхужев, А. Ф. Формирование мясной продуктивности бычков абердин-ангусской породы при различной длительности производственного цикла / А. Ф. Шевхужев, В. А. Погодаев, Д. Р. Смакуев и др. // Вестник Рязанского государственного агротехнологического университета имени П. А. Костычева. -2018.- № 4. (40). - С. 60-65.
  9. Чинаров, А. В. Племенные ресурсы мясного скотоводства России / А. В. Чинаров // Молочное и мясное скотоводство. - 2020. - № 5. - С. 2-5.
  10. Шевхужев, А. Ф. Влияние технологии содержания на химический состав мышечной ткани бычков швицкой породы / А. Ф. Шевхужев, В. А. Погодаев, Ф. Н. Саитова // Рациональные пути решения социально-экономических и научно-технических проблем региона: Материалы VI региональной науч.-практ. конф. - Министерство образования и науки РФ, Карачаево-Черкесская государственная технологическая академия, 2006. - С. 17-20.
  11. Шевхужев, А. Ф. Продуктивность бычков симментальской породы различных типов при горно-отгонном содержании / А. Ф. Шевхужев, В. А. Погодаев, Д. Р. Смакуев // Актуальные вопросы развития отечественного мясного скотоводства в современных условиях: материалы международной научно-практ. конференции (в свете подписания договора о создании Евразийского экономического союза). - Орал, 2014. - С. 221-229.
  12. Марынич, А. П. Эффективность использования биологически активных кормовых добавок при выращивании молодняка мясных пород / А. П. Марынич, Т. И. Антоненко, Е. Киченко и др. // Приоритетные и инновационные технологии в животноводстве - основа модернизации агропромышленного комплекса России. Сб. науч. статей по матер. Междунар. науч.-практ. конфер. научных сотрудников и преподавателей. - 2017.- С. 506-510.
  13. Kulintsev, Valery. Productivity of Simmentals Livestock of Austrian Breeding in Climatic Conditions of the Karachay- Cherkess Republic / Valery Kulintsev, Muhamed Shakhmurzov, Anatoly Shevkhuzhev, Vladimir Pogodaev, Dagir Smakuev // International Journal of Engineering and Advanced Technology (IJEAT) ISSN: 2249 - 8958, Volume-9 Issue-1, October 2019, 4561-4564, Retrieval Number: A1814109119/2019©BEIESP.
  14. Pogodaev, V. A. Productivity and quality of meat from Kalmyk bull calves stimulated by immunomodulating agents / V. A. Pogodaev, V. V. Golembovsky, V. I. Komlatsky, L. F. Velichko and L. I. Konkov // IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science 624 (2021) 012134 IOP Publishing doi:10.1088/1755-1315/624/1/012134. Body types of Aberdeen Angus bulls and their relationship with meat production 02023.
  15. Shakhmurzov, Mukhamed. Body types of Aberdeen Angus bulls and their relationship with meat production / Mukhamed Shakhmurzov, Anatoliy Shevkhuzhev, Vladimir Pogodaev, Yusupzhan Yuldashbaev and Shamurat Kherremov // E3S Web of Conferences 262, 02023 (2021) ITEEA 2021. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202126202023.
  16. Shakhmurzov, Mukhamed. Growth and development indices of AberdeenAngus bulls originating from sires of different body types / Mukhamed Shakhmurzov, Anatoly Shevkhuzhev, Vladimir Pogodaev, Vladimir Gukezhev, and Vitaly Vorokov // E3S Web of Conferences 262, 02024 (2021). ITEEA 2021. https://doi.org/10.1051/e3sconf/202126202024.
  17. Pogodaev, Vladimir Anikeevich, Anatoly Nimeevich Arilov, Alexander Ivanovich Petenko, Anatoly Alexeevich Soldatov, Tatyana Ivanovna Pakhomova. Influence of the immune modulation drug "PIM" on the cows' metabolism and calves growth rates born from them. Influence of the immune modulation drug "PIM" on the cows' metabolism and calves growth rates born from them // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences.- July-August 2018. RJPBCS 9(4). - Page No. 755-759.

Authors:

  1. Shevkhuzhev Anatoly Foadovich, DSc in Agriculture, professor, chief researcher, FSBI North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center.
  2. Pogodaev Vladimir Anikeevich, DSc in Agriculture, professor, chief researcher, FSBI North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center.
  3. Katkov Konstantin Aleksandrovich, Phd in technical, associate professor, lrading Researcher, FSBI North Caucasus Federal Scientific Agrarian Center.