Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 88

UDC: 636.5.033.087.7
GSNTI: 68.39.15

Evaluation of productivity and quality of broiler chicken meat in the study of pharmacological properties of a new feed additive

The article presents the results of studies on the effect of microbial additives on meat productivity and product quality of broiler chickens of Cross Ross 308. The studied probiotic contains a mixture of lyophilized cultures of beneficial microorganisms. It also contains filler from food citrus fiber and maltodextrin to improve the digestibility of feed and increase the safety growth and productivity of farm animals including poultry. The results of the studies showed that values of the slaughter yield was higher than in the control group by 1.0%. The weight of all breast tissues was higher by 8.3%. The sum of the components of the thigh and lower leg was higher by 10.2%. The level of essential amino acids was slightly higher compared to the control group what confirm the more complete protein characteristics of the meat of broiler chickens of the experimental group. According to the results of the veterinary and sanitary examination of the broiler’s meat after, was established that studied additive can be used for food regardless of the timing of its use.
Keywords: Chicken-broilers, probiotic, productivity, meat, mass, morphological composition, chemical composition, quality, protein, fat, amino acids, tasting.
DOI: 10.21515/1999-1703-88-157-164

References:

  1. ГОСТ 23042-78. Мясо и мясные продукты. Метод определения жира. Введ. 1988-01-01. - М.: Изд-во стандартов, 2010. - 5 с.
  2. ГОСТ 25011-81. Мясо и мясные продукты. Метод определения белка. Введ. 1983-01-01. - М.: Изд-во стандартов, 2010. - 7 с.
  3. ГОСТ 31962-2013. Мясо кур (тушки кур, цыплят, цыплят-бройлеров и их части). Технические условия. Введ. 2014-07-01. - М.: Изд-во стандартов, 2016. - 12 с.
  4. ГОСТ 9793-74. Мясные продукты. Метод определения содержания влаги. Введ. 1975-01-01. - М.: Изд-во стандартов, 2010. - 4 с.
  5. ГОСТ Р 50396.1-92. Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты птичьи. Метод определения количества мезофильных аэробных и факультативно-анаэробных микроорганизмов. Введ. 1994-01-01. - М.: Госстандарт России, 1993. - 5 с.
  6. ГОСТ Р 51478-99. Мясо и мясные продукты. Контрольный метод определения концентрации водородных ионов (pH). Введ. 2001-01-01. - М.: Изд-во стандартов, 2010. - 5 с.
  7. ГОСТ Р 51944-2002. Мясо птицы. Методы определения органолептических показателей, температуры и массы. Введ. 2003-07-01. - М.: Изд-во стандартов, 2010. - 8 с.
  8. Жолобова, И. С. Мясная продуктивность и качество мяса перепелов после применения натрия гипохлорита / И. С. Жолобова, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 41. - С. 146-150.
  9. Жолобова, И. С. Эффективность использования активированных растворов хлоридов при лечении собак с хирургическими заболеваниями / И. С. Жолобова, А. Г. Кощаев, А. В. Лунева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. 2012. - № 36. - С. 270-272.
  10. Методика проведения научных и производственных исследований по кормлению сельскохозяйственной птицы. Молекулярно-генетические методы определения микрофлоры кишечника / И. А.Егоров, В. А. Манукян, Т. Н. Ленкова, Т. М. Околелова и др.: рекомендации. - Сергиев Посад: ВНИТИП, 2013. - 52 с.
  11. Кощаев, А. Г. Повышение биоресурсного потенциала перепелов с применением гипохлорита натрия / А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, Ю. А. Лысенко, О. В. Кощаева // Сборник науч. тр. Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. - 2013. - Т. 3. - № 6. - С. 135-138.
  12. Правила ветеринарного осмотра убойных животных и ветеринарно-санитарной экспертизы мяса и мясных продуктов: Ветеринарное законодательство. - Т. 4. - М.: Агропромиздат, 1988. - 38 с.
  13. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  14. Ширина, А. Фармакологическое обоснование применения пробиотика Промомикс С / А. Ширина, А. Петренко, Ю. А. Лысенко, А. Лунева // Птицеводство. - 2013. - № 9. - Р. 35-39.
  15. Development of feed additives for poultry farming / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Nesterenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2019. - Т. 10. - No. 1. - Р. 1567-1572.
  16. Koshchaev, A. G. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - Т. 12. - No. 4. - Р. 1179-1185.

Authors:

  1. Koschaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Luneva Albina Vladimirovna, Phd in Biology, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Boyko Alexey Andreevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Shantyz Azamat Khazretovich, Dr. Sci., Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Lifentsova Maria Nikitichna, Phd in Veterinary, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  6. Yakovets Margarita Gennadievna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  7. Neverova Olga Petrovna, Phd in Biology, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Ural State Agrarian University”.