Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 85

UDC: 631.9
GSNTI: 68.35.03

Correlation between rice grain quality traits on the example of Ukrainian varieties grown under conditions of Krasnodar Territory

The article shows the results of the assessment of rice varieties of Ukrainian breeding Serpenevy, Premium, Viscount, Admiral, Komandor, grown in Krasnodar region in 2018, 2019, according to technological and biochemical grain quality traits. The aim of the research was to identify the relationship of the main quality traits of Ukrainian rice varieties of grown in the Krasnodar region. According to the technological assessment of grain, the optimal values of traits were observed in varieties Admiral (weight of 1000 absolutely dry grains in 2018 amounted to 21,4%), Premium (head rice content in 2018 was 98,6 %). Protein content was evaluated in husked and polished rice. The highest protein content in husked and polished rice was observed in the variety Komandor in 2018. The depth of the protein was also determined. The maximum value of the trait in the experiment was observed in the varieties Viscount and Komandor. To assess the relationship of rice quality traits, correlation matrices were analyzed. A positive correlation of medium strength was noted between a mass of 1000 absolutely dry grains and protein content in husked rice (0,50); a strong negative correlation was observed between fracturing and head rice content (-0.86). This suggests that in varieties with a greater mass of 1000 absolutely dry grains have a higher protein content, and in varieties with the greatest fracture, head rice content is lower. Such patterns can be traced in variety Komandor.
Keywords: Rice, variety, quality traits, protein content, correlation.
DOI: 10.21515/1999-1703-85-295-299

References:

  1. Бороевич, С. Принципы и методы селекции растений / С. Бороевич, В. В. Иноземцева. - М.: Колос, 1984. - 334 с.
  2. Коротенко, Т. Л. Биологические особенности и качество зерна сортов риса отечественной и зарубежной селекции в экологических условиях Кубани / Т. Л. Коротенко, Н. Г. Туманьян, А. А. Петрухненко // Рисоводство. - 2016. - № 1-2 (30-31). - С. 23-33.
  3. Павлов, А. К. Алейроновый слой, алейроновые зерна и белковые тела зерновых злаковых культур / А. К. Павлов // Физиол. и биохим. культ. раст. - 1972. - Т. 4. - Вып. 5. - С. 62-65.
  4. Туманьян, Н. Г. Характеристика сортов риса российской селекции по содержанию белка в зерне и крупе / Н. Г. Туманьян, Т. Б. Кумейко // Проблемы и перспективы развития сельского хозяйства юга России. Всероссийская научно-практическая конференция (с международным участием). - 2018. - С. 300-302.
  5. Костина, С. С. Взаимосвязь физико-химических, структурно-механических, биохимических и технологических признаков, определяющих качество зерна сортов риса: автореф. дис. … канд. биол. наук / С. С. Костина. - Краснодар, 2005. - 20 с.
  6. Туманьян, Н. Г. Оценка технологических признаков качества зерна сортов риса в условиях перестоя на корню в целях формирования агрегативного интегрального показателя качества зерна / Н. Г. Туманьян, Т. Б. Кумейко, К. К. Ольховая, Г. Л. Зеленский, Н. В. Остапенко, В. И. Госпадинова // Зерновое хозяйство России. - 2016. - № 5. - С. 43-47.
  7. Туманьян, Н. Г. Показатели признаков качества зерна риса подвидов indica и japonica коллекционных образцов российской и зарубежной селекции / Н. Г. Туманьян, Г. Л. Зеленский, К. К. Ольховая, Н. В. Остапенко, Т. Б. Кумейко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 94. - С. 565-576.

Authors:

  1. Chizhikova Svetlana Sergeevna, PhD in Agriculture, Federal State Budgetary Scientific Institution "Federal Scientific Rice Centre".
  2. Olkhovaya Knarik Karapetovna, postgraduate student, Federal State Budgetary Scientific Institution "Federal Scientific Rice Centre".
  3. Maskalenko Oksana Aleksandrovna, postgraduate student, Federal State Budgetary Scientific Institution "Federal Scientific Rice Centre".