Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 85

UDC: 633.85:631:526.32
GSNTI: 68.35.37, 68.35.03

Evaluation of varieties mustard of Sarepta in the conditions of forest-steppe Middle Volga Region

The article presents an assessment of the productivity of varieties mustard of Sarepta in the forest-steppe of the Middle Volga. The studies were conducted in 2017-2019. The object of research was mustard of Sarepta varieties domestic selection Yunona, Lyuks, Nika, Donskaya 8 and Rosinka. In 2017, the mustard growing season proceeded under conditions of moderate moisture (GTK-0,98), in 2018 in arid (GTK-0,42) and in 2019 in moderately arid conditions (GTK-0,81). On average, in 2017-2019, the yield of mustard varieties varied from 1,59 to 1,70 t/ha. The maximum yield was observed in the varieties Lyuks and Yunona - 1,69 and 1,71 t/ha, respectively. Oil content of seeds varied from 42,1% in the variety Nika to 44,7% in the variety Donskaya 8. All varieties formed large and aligned seeds, the weight of 1000 seeds was 3,34-3,68 g. The largest seeds were in varieties Yunona and Rosinka - 3,63 and 3,68 g, respectively. In the Penza region, there was a slight accumulation of erucic acid up to 1,63-3,35 %, depending on the variety. The highest content of oleic and linoleic acids was observed in the Yunona variety of 40,69% and 28,08%, respectively. The total accumulation of saturated acids was greatest in the cultivars of Nika and Yunona (4,32-4,58%) at 3,37-3,46% in other varieties. Due to the high content of oleic acid (21,48-40,69%) and the low content of erucic acid (1,63-3,35%), all varieties have the possibility of multifaceted use of oil seeds for both food and technical purposes.
Keywords: Mustard of Sarepta, varieties, productivity, oil content, fatty acids, crop structure.
DOI: 10.21515/1999-1703-85-203-208

References:

  1. Буянкин, В. И. Потенциал смешанных посевов полевых культур в междуречье Волги и Урала / В. И. Буянкин, О. Н. Гурова // Под ред. И. С. Белюченко. Совмещенные посевы полевых культур в севообороте агроландшафта. Сборник матер. Междунар. науч.-экологической конференции. - Краснодар: Кубанский государственный аграрный университет имени И.Т. Трубилина. - 2016. - С. 201-204.
  2. Горлова, Л. А. Влияние агроэкологических факторов на хозяйственные характеристики горчицы сарептской (Brassica juncea) / Л. А. Горлова, В. С. Трубина, О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 66. - С. 78-82. DOI: 10.21515/1999-1703-66-78-82.
  3. Картамышева, Е. В. Селекционная ценность линий горчицы сарептской / Е. В. Картамышева, Т. Н. Лучкина, Л. А. Горлова, И. А. Лобунская // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. - 2018. - № 2(4). - С. 651-656.
  4. Кузнецова, Г. Н. Горчица сарептская возвращается на поля / Г. Н. Кузнецова, Р. С. Полякова // Агротайм. - Омск, 2018. - № 2 (52). - С. 20-22.
  5. Методика проведения полевых и агротехнических опытов с масличными культурами - Краснодар: ВНИИМК, 2007. - 113 с.
  6. Прахова, Т. Я. Масличные культуры семейства Brassicaceae в условиях Среднего Поволжья / Т. Я. Прахова, В. А. Прахов. - Пенза: РИО ПГАУ, 2018. - 220 с.
  7. Смирнов, А. А. Новые сорта масличных культур семейства Brassicaceae селекции Пензенского научно-исследовательского института сельского хозяйства / А. А. Смирнов, Т. Я. Прахова, Л. Е. Вельмисева, В. А. Прахов // Таврический вестник аграрной науки. - 2016. - № 3 (7). - С. 95-102.
  8. Трубина, В. С. Результаты экологического испытания перспективных сортообразцов горчицы сарептской в различных условиях Российской Федерации / В. С. Трубина, Л. А. Горлова, О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская, Е. В. Картамышева, О. М. Агафонов // Масличные культуры. - 2019. - Вып. 1 (177). - С. 24-30. DOI: 10.25230/2412-608X-2019-1-177-24-30.
  9. Mostofa, U. H. Performance of Rapeseed and Mustard (Brassica sp.) Varieties/Lines in North-East Region (Sylhet) of Bangladesh / U. H. Mostofa, I. Nazrul, K. Monjurul, H. M. Noor // Agricultural Research & Technology. - 2016. - № 1(5). - Р. 001-006. DOI: 10.19080 / ARTOAJ.2016.02. 555576.
  10. Prakhova, T. Ya. Oil seed crops - biodiversity, value and productivity / T. Ya. Prakhova, V. A. Prakhov, V. N. Brazhnikov, O. F. Brazhnikova // Volga Region Farmland. - 2019. - № 3 (3). - С. 18-23. DOI: 10.26177/ VRF.2019.3.3.004.
  11. Rai, H. Seed vigour assessment in different varieties of indian mustard [Brassica juncea (L.) Czern. & Coss.] / H. Rai, O. H. Peerzada, O. Dahiya, S. S. Jakhar // International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. - 2017. - № 6. - P. 1930-1936. DOI: 10.20546 / ijcmas.2017.610.232.
  12. Shekhawat, K. Advances in agronomic management of indian mustard (Brassica juncea (L.) Czernj. Cosson): an overview / K. Shekhawat, S. S. Rathore, O. P. Premi, B. K. Kandpal, J. S. Chauhan // International Journal of Agronomy. - 2012. - Р. 1-14. DOI: 10.1155/2012/408284.
  13. Singh, S. Effect of different nutrient combinations on yield and quality of mustard varieties (Brassica juncea L.) / S. Singh, R. A. Singh, V. Yadav, S. Chaudhary, A. Kumar // International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. - 2017. - № 6. - Р. 1343-1347. DOI: 10.20546 / ijcmas.2017.602.152.

Authors:

  1. Prakhova Tatyana Yakovlevna, DSc in Agriculture, Chief Researcher, Federal State Budget Scientific Institution "Federal Research Center for Bast Fiber Crops".
  2. Prakhov Vladimir Alexandrovich, 1st category research engineer, Federal State Budget Scientific Institution "Federal Research Center for Bast Fiber Crops".