Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 84

UDC: 636.5.034.083
GSNTI: 68.39.15 68.39.37

The influence of betaine on productive and technological indicators of poultry

The materials of the experiment on the effect of betaine on the productive and technological parameters of ducks are presented. Betaine is interesting as an activator of physiological processes at the cellular level. In the course of the study, an experiment was carried out to introduce betaine into the diet of Cherry Valley ducklings and the results were analyzed using a statistical method. Experience has shown positive dynamics in a number of indicators. Thus, the pre-slaughter weight of the experimental group ducks exceeded the control by 6.82; 8.67; 10.13%, gutted carcass weight - by 8.38; 10.87; 12.74% respectively. In terms of slaughter yield, the experimental groups exceeded the control by 0.99; 1.36; 1.60 absolute percent. Ducks fed betaine throughout the entire feeding period showed the best results.
Keywords: Poultry, ducks, biologically active substances, betaine, productive and technological properties.
DOI: 10.21515/1999-1703-85-242-246

References:

  1. Плутахин, Г. А. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  2. Гилевич, А. М. Бетаин в рационах цыплят-бройлеров / А. М. Гилевич. - Дисс.. канд. с.-х. наук. - Всероссийский научно-исследовательский и технологический институт птицеводства. - Сергиев Посад, 2002. - 118 с.
  3. Прищепа, Т. С. Изучение технологических свойств и качественных показателей мяса уток пекинской и мускусной пород / Т. С. Прищепа, К. Н. Аксенова, Т. П. Мануйлова, А. М. Патиева // В сб.: Технология и продукты здорового питания. Матер. IХ междунар. науч.-практ. конф., посвящ. 20-летию специальности. - 2015. - С. 350-354.
  4. Петенко, А. И. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  5. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  6. Кудряшов, Л. С. Влияние природных цеолитов на продуктивность и качество мяса цыплят-бройлеров / Л. С. Кудряшов, С. И. Кучерук // Мясная индустрия. - 2008. - № 9. - С. 16-19.
  7. Куликов, В. Н. Применение бетаина при выращивании норок / В. Н. Куликов // Кролиководство и звероводство. - 2006. - № 2. - С. 10-11.
  8. Патиева, А. М. Biological and technological aspects of production of dietary meat product using quail meat and amaranth seeds / А. М. Патиева, С. В. Патиева, А. В. Зыкова // Сб.: «Scientific research of the eco countries synergy and integration». - Beijing China. - С. 137-144.
  9. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  10. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  11. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  12. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  13. Плутахин, Г. А. Хлорелла и ее применение в птицеводстве / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Птицеводство. - 2011. - № 5. - С. 23-25.
  14. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  15. Кощаев, А. Г. Эффективность применения биотехнологических функциональных добавок при выращивании перепелов / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Ветеринария Кубани. - 2011. - № 4. - С. 23-25.
  16. Ali Asghar, Saki The effects of different levels of pomegranate seed pulp with multi-enzyme on performance, egg quality and serum antioxidant in laying / A. A. Saki, M. Rabet, P. Zamani, A. Yousefi // Iranian journal of applied animal science. - 2014. - No. 4 (4). - Р. 809-808.
  17. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 1. - Р. 148-151.
  18. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - No. 8. - Р. 1373-1379.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Patieva Tatiana Petrovna, post-graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Neverova Olga Petrovna, Phd in Biology, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education "Ural State Agrarian University".