Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 84

UDC: 633.18: 631.559: 631.531.01: 631.55
GSNTI: 68.35

Morphological properties of seedlings, seed viability and biological productivity potential of rice varieties of different ripeness groups

The duration of the growing season of the variety is of great importance for adaptation to living in certain climatic conditions and underlies the productivity of plants. To assess the relationship between seed viability during storage of the rice general plasma and the duration of the growing season, studies were conducted on the sowing qualities of seeds of 90 varieties from the collection of the Federal Scientific Center for Rice of different maturation periods. Morphobiological features of their seedlings, vegetative and reproductive characteristics of plants are phenotyped. The variability of seed germination after two years of storage for varieties within 40,0-99,0%, and the biological yield from the plot - 250.6-1250.0 g / m2. To improve the technology of safe conservation of the rice general plasma, the genotypic features of varieties were noted in the duration of preservation of seed viability and in the formation of productivity associated with the sowing qualities of seeds. It was shown that during storage, rice varieties of the mid-ripening group retained seed germination longer than the early and late-ripening varieties. 14 varieties of Kuban breeding with the best preservation of seeds were identified. An advantage in the viability of seeds of varieties of modern selection is revealed in comparison with old varieties of rice.
Keywords: Rice, variety, sowing quality of seeds, seedling, elements of productivity, growing season.
DOI: 10.21515/1999-1703-84-184-190

References:

  1. Brush, S. B. The issues of in situ conservation of crop genetic resources. In: Genes in the field: on-farm conservation of crop diversity / S. B. Brush // IPGRI-IDRC-Lewis Publishers, Boca Raton, 2000. - P. 3-28.
  2. Jarvis, D. Conserving agricultural biodiversity in situ: a scientific basis for sustainable agriculture / D. Jarvis, B. Sthapit, L. Sears // International Plant Genetic Resources Institute, 2000. - 250 p.
  3. Ginwal, H. S. Seed Source Variation in Morphology, Germination and Seedling Growth of Jatropha curcas Linn. in Central India / H. S. Ginwal , S. S. Phartyal, P. S. Rawat, R. L. Srivastava // Silvae Genetica. - 2005. - V. 54. - P. 1-6 / DOI:https://doi.org/10.1515/ sg-2005-0012.
  4. Bhaskar, C. Rice: Genetic and Genomic Resources for Grain Cereals Improvement / C. Bhaskar, S. R. Patra, N. Umakanta, M. Trilochan. - 2016. - P. 1-80.
  5. Марченко, Л. В. Влияние экологических условий на посевные качества семян сортов яровой пшеницы в Тюменской области: диссертация.. канд. с.-х. наук / Л. В. Марченко. - Тюмень, 2007. - 172 с.
  6. Харитонов, Е. М. Молекулярное маркирование локусов, определяющих высокие темпы роста на начальных этапах развития у российских сортов риса / Е. М. Харитонов, Ю. К. Гончарова, С. В. Гончаров, В. Н. Бруяко // Сельскохозяйственная биология. - 2019. - Т. 54. - № 5. - С. 892-904.
  7. Бруяко, В. Н. Выделение источников по признаку «скорость роста» в начальные фазы развития из образцов отечественной и зарубежной селекции / В. Н. Бруяко, Е. А. Малюченко, Н. Ю. Бушман // В сб.: Достижения и перспективы развития селекции и возделывания риса в странах с умеренным климатом: материалы конференции. - ИП Синяев Д. Н. - 2015. - С. 18-26.
  8. Vaughan, D. A. In Situ conservation of rice genetic resources / D. A. Vaughan, T. Chang // Econ Bot 46, 1992. - P. 368-383. https:// doi.org/10.1007/BF02866507.
  9. Kim, Hong-Yeol. Changes of Seed Viability and Physico-Chemical Properties of Milled Rice with Different Ecotypes and Storage Duration / H.-Y. Kim, C.-I. Yang, Y.-H. Choi, Y.-J. Won, Y.-T. Lee // Korean J. Crop Sc., 2007. - Т. 52. - No. 4. - P. 375-379.
  10. Пилипюк, В. Л. Технология хранения зерна и семян: учебное пособие / В. Л. Пилипюк. - М.: Вузовский учебник, 2011. - 457 с.
  11. Коротенко, Т. Л. Состояние жизнеспособности семян генетического разнообразия коллекции риса в условиях краткосрочного и долговременного хранения / Т. Л. Коротенко, Т. А. Хорина, А. А. Петрухненко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 54. - С. 170-176.
  12. Nasim, S. Varietal differences of seed dormancy among Japonica, Indica and Chinese Indica (hsien) rice ecotypes / S. Nasim, Y. Ota, K. Ishihara, H. Takahashi // J.agr.Sc.- Tokyo Nogyo Daigaki, 2000. - V.44. - No. 4. - P. 315-329.
  13. Коротенко, Т. Л. Посевные качества семян и продуктивность сортов риса в зависимости от условий внешней среды и сроков уборки / Т. Л. Коротенко, Т. А. Хорина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2016. - № 60. - С. 135-141.
  14. Radanielina, T. The original features of rice (Oryza sativa L.) genetic diversity and the importance of within-variety diversity in the highlands of Madagascar build a strong case for in situ conservation / T. Radanielina, A. Ramanantsoanirina, L. Raboin et al. // Genet Resour Crop. - 2013. - V. 60. P. 311-323. https:// doi.org/10.1007/s10722-012-9837-3.
  15. Воробьев, Н. В. Физиологические основы прорастания семян и агрохимические пути повышения их полевой всхожести. Прием повышения урожайности риса / Н. В. Воробьев, А. Х. Шеуджен. - Краснодар, 2000. - С. 26-50.
  16. Коротенко, Т. Л. Банк данных образцов коллекции риса посевного (ORYZA SATIVA L.) / Т. Л. Коротенко, С. В. Гаркуша, А. С. Лозовой. - Свидетельство о регистрации базы данных RU 2016620143, 01.02.2016.
  17. Национальный стандарт РФ. Семена сельскохозяйственных растений. Сортовые и посевные качества. Общие технические условия. -ГОСТ Р 52325-2005.
  18. Коротенко, Т. Л. Генетическое разнообразие коллекции риса и аспекты его использования в почвенно-климатических условиях Кубанской зоны рисосеяния / Т. Л. Коротенко, И. Н. Чухирь, Т. А. Хорина, А. А. Петрухненко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 66. - С. 131-137.

Authors:

  1. Korotenko Tatyana Leonidovna, PhD in Agriculture, senior scientist, FSBSI "Federal Research Center for Rice".
  2. Sadovskaya Larisa Leonidovna, State Public, Scientific Technological Library Siberian Branch of the Russian Academy of Sciences.
  3. Yurchenko Semyon Alexandrovich, FSBSI "Federal Research Center for Rice", .