Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 83

UDC: 619:615.01.636.087.73
GSNTI: 68.41.37

Pharmacodynamic effects of the feed additive Selevit

The article presents the results of studies of the pharmacological properties of the new complex additive Selevit on broiler chickens. Previously, the optimal dose of the additive was determined, amounted to 1-1.5% of the feed. It was also determined that the introduction of the complex feed additive into feed rations had a positive effect on the growth characteristics and safety of broiler chickens, as well as on morphobiochemical blood homeostasis, contributing to an increase in hemoglobin level in the experimental groups by 2.4-4.7%. Under the influence of Selevit, the level of total protein in blood serum increased on average by 12.8-23.7%, and urea increased by 23.6-37.1%, respectively. In vitamin metabolism, a significant (p≤0.05) simultaneous increase in vitamin A and carotene was observed in chickens of the third experimental group (by 7.4% and 5.6%, respectively). In other groups, a trend of the increase in retinol was recorded, on average, by 3.3%, and in carotene - by 1.0-2.6%. Therefore, the use of Selevit in the diets of broiler chickens has a positive effect on the metabolism of substances in the body of poultry. Moreover, its introduction into feed in the dose range from 1% to 1.5% helps to maintain a positive pharmacodynamic effect.
Keywords: Feed additive, broiler chickens, optimal doses, weight gain, blood biochemistry
DOI: 10.21515/1999-1703-83-194-200

References:

  1. Антипов, В. А. Эффективность и перспективы применения пробиотиков / В. А. Антипов, В. М. Субботин // Ветеринария. - 1980. - № 12. - С. 55-57.
  2. Кочиш, И. И. Биология сельскохозяйственной птицы / И. И. Кочиш, Л. И. Сидоренко, В. И. Щербатов. - М.: КолосС, 2005. - 203 с.
  3. Кощаев, А. Г. Естественная контаминация зернофуража и комбикормов для птицеводства микотоксинами / А. Г. Кощаев, И. В. Хмара, И. Н. Хмара // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 42. - С. 87-92.
  4. Кощаев, А. Г. Пробиотик трилактобакт в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева, С. А. Калюжный // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 95. - С. 633-647.
  5. Кобыляцкая, Г. В. Микробиоценоз пищеварительного тракта перепелов и его коррекция пробиотиками / Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 3. - С. 6-9.
  6. Кощаев, А. Г. Применение моно- и полиштаммовых пробиотиков в птицеводстве для повышения продуктивности / А. Г. Кощаев, Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 42. - С. 105-110.
  7. Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
  8. Рысьмятов, А. З. Приоритетные направления и методологические основы инновационного, интенсивного развития агробизнеса в птицеводстве / А. З. Рысьмятов, М. Х. Барчо, А. В Зайцев // Птицефабрика. - 2006. - № 10. - С. 61-65.
  9. Фисенко, Г. В. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  10. Хохлов, Р. Ю. Мясная продуктивность цыплят-бройлеров при разных технологиях выращивания / Р. Ю. Хохлов // Человек и Вселенная. - 2004. - № 10 (43). - Санкт-Петербург. - С. 190-191.
  11. Шевченко, А. И. Физиолого-биохимический статус, естественная резистентность, продуктивность мясной птицы и их фармококоррекция пробиотиками и синбиотиками: автореф. дис. д-ра биол. наук: Новосибирск, 2010. - 46 с.
  12. Эффективность использования нового пробиотика в различные возрастные периоды выращивания перепелов мясного направлений продуктивности / А. Г. Кощаев, Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, С. А. Калюжный // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 90. - С. 230-248.
  13. Эффективность применения биотехнологических функциональных добавок при выращивании перепелов / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Ветеринария Кубани. - 2011. - № 4. - С. 23-25.
  14. Якубенко, Е. В. Эффективность применения пробиотиков бацелл и моноспорин разных технологий получения в составе комбикормов для цыплят бройлеров / Е. В. Якубенко, А. И. Петенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2009. - № 4. - С. 2-5.
  15. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - No. 10 (1). - P. 148-151.
  16. Koshchaev, A. G. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - No. 12 (4). - P. S1179-S1185.
  17. Radchenko, V. V. Identification of autochthonous strains as a basis for the development of the therapeutic and profylactic probiotics / V. V. Radchenko, E. V. Ilnitskaya, A. S. Rodionova, T. M. Shuvaeva, Y. A. Lysenko, G. A. Plutakhin, A. I. Manolov, I. M. Donnik, A. G. Koshchaev // Russian Journal of Biopharmaceuticals. - 2016. - No. 8 (1). - P. 3-12.
  18. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - No. 7 (3). - P. 2293-2299.
  19. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - Т. 9. - No. 8. - С. 1373-1379.
  20. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - No. 9 (8). - P. 1373-1379.
  21. Studying Biological Activity of Lactobacillus Hydrolysates / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - No. 10 (10). - P. 2475-2479.
  22. Skvortsova, L. N. The use of probiotics for improving the biological potential of broiler chickens / L. N. Skvortsova, A. G. Koshchaev, V. I. Shcherbatov, Y. A. Lysenko, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva, S. F. Sukhanova // International Journal of Pharmaceutical Research. - 2018. - No. 10 (4). - P. 760-765.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Gavrilenko Denis Valerevich, post-graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Nikolaenko Samvel Nikolaevich, cand. tech. sciences, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Semenenko Marina Petrovna, DSc in Veterinary, Associate Professor, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".
  5. Semenenko Ksenia Andreevna, Researcher, FSBSI "Krasnodar Research Centre for Animal Husbandry and Veterinary Medicine".