Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 82

UDC: 636.2.085.13:612.398
GSNTI: 34.33.15, 34.35.25, 68.37.13

Influence of diet structure on nitrogen use and high-yield cows prodductivity

In the article, the influence of diets with different structure and dry matter level on the use of nitrogen and productivity of cows was studied in three groups of cows. It was found that the percentage of nitrogen assimilation from both ingested and digested was the highest in group II cows. Nitrogen release was higher in animals with milk. The coefficient of its use for milk in relation to accepted and digested was the highest in cows of group II - 33.9 and 54.70%, and in animals of group III there was a slight decrease in this indicator compared to the control group. The nitrogen balance was positive in groups II and III and negative in group I. Studies have shown that under the influence of diets with different structure and level of dry matter in the blood of cows of the experimental groups, the content of total and protein nitrogen increased (by 10.4 and 6.3%) compared to the control. The content of non-protein nitrogen was almost identical in animals of all groups. The intake of nitrogen from feed (27.74 and 44.00 g) and its assimilation by the animal body were higher by 31.76 and 20.69 g, respectively, in cows of groups II and III compared to the control. Nitrogen feed was better used by cows of the second experimental group, which was reflected in their milk productivity. The average daily milk yield of 4% fat content in group II cows exceeded the control by 10.9%, group III - by 3.8%, and the production of protein with milk was higher by 9.59 and 7.70%, respectively. It was experimentally proved that the total content of free amino acids in the blood of cows of the experimental groups was higher by 10.58 and 2.21%, respectively, compared with animals of group I, and this increase was mainly due to essential amino acids.
Keywords: Feed nitrogen, digestibility, milk yield, amino acids, dry matter, diet structure, blood
DOI: 10.21515/1999-1703-82-166-170

References:

  1. Григорьев, Н. Г. Биологическая полноценность кормов / Н. Г. Григорьев, Н. П. Волков// М.: Агропромиздат. - 1989. - С. 287.
  2. Курилов, Н. В. Изучение пищеварения у жвачных / Н. В. Курилов, Н. А. Севастьянова и др. // ВНИИФБиП с.-х. животных, Боровск, 1987. - С. 105.
  3. Макарцев, Н. Г. Новое в кормлении высокопродуктивных животных / Н. Г. Макарцев, И. В. Хаданович и др.// М.: Агропромиздат, 1989. - С. 188.
  4. Гетоков, О. О. Совершенствование красного степного скота на Северном Кавказе / О. О. Гетоков, М-Г. М. Долгиев, М. И. Ужахов // Зоотехния. - 2012. - № 7. - С. 3-4.
  5. Долгиев, М-Г. М. Сравнительная оценка продуктивных качеств коров красной степной породы и ее помесей с голштинской в ГУП «Троицкое» / М-Г. М. Долгиев, М. И. Ужахов // Зоотехния. - 2016. - № 1. - С. 21-23.
  6. Ужахов, М. И. Изменение продуктивных качеств и резистентных свойств скота черно-пестрой и красной степной пород в процессе голштинизации / М. И. Ужахов, З. М. Долгиева // Молочное и мясное скотоводство. - 2016. - № 2. - С. 30-32.
  7. Гетоков, О. О. Биологические особенности и продуктивные качества голштинизированного скота Кабардино-Балкарии / О. О. Гетоков // Автореф.
  8. Сабанчиев, З. Рост и мясная продуктивность голштинизированного черно-пестрого скота / З. Сабанчиев // Молочное и мясное скотоводство. - 1996. - № 5. - С. 8.
  9. Гетоков, О. О. Результативность голштинизации швицкого скота в Кабардино-Балкарии / О. О. Гетоков // Зоотехния. - 1995. - № 7. - С. 6.
  10. Ужахов, М. И. Изменение продуктивных качеств и резистентных свойств скота черно-пестрой и красной степной пород в процессе голштинизации/ М. И. Ужахов, З. М. Долгиева // Молочное и мясное скотоводство. - 2016. - № 2. - С. 30-32.
  11. Бозиев, Н. Откормочные качества и мясная продуктивность животных разных генотипов / Н. Бозиев // Молочное и мясное скотоводство. - 1990. - № 5. - С. 25-26.
  12. Shevkhuzhev, A. F. Variability of hematological indices of brown swiss cattle with different technologies of keeping / A. F. Shevkhuzhev, M. B. Ulimbashev, I. K. Taov, O. O Getokov, E. R. Gosteva // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2017. - Т. 8. - Nо. 6. - С. 591-596.
  13. Хашегульгов, Ш. Б. Молочная продуктивность коров красной степной породы разных конституциональных типов в условиях ГУП «Нестеровское» республики Ингушетия / Ш. Б. Хашегульгов, О. О. Гетоков // Известия Дагестанского ГАУ. - 2019. - № 4 (4). - С. 136-139.

Authors:

  1. Shalov Muaed Alievitsh, PhD in biology,associate professor, Department of Veterinary Medicine and Biotechnology, FGBOU HE “V.M. Kokov Kabardino-Balkarian state agrarian University“.
  2. Kurashev Jiraslan Khautievitsh, Phd in Agriculture, Art. scientific Researcher, Laboratory of Molecular Selection and Biotechnology, Institute of Agriculture-Branch of FSBScI Federal scientific center "Kabardino-Balkar Scientific Center of the Russian Academy of Sciences”.
  3. Vorokov Vitali Khakashevitsh, DSc in Agriculture, professor of the Department of Animal Technology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Zhekamukhov Magomed Khasanovitsh, Phd in Agriculture, director, Institute of Agriculture-Branch of FSBScI Federal scientific center "Kabardino-Balkar Scientific Center of the Russian Academy of Sciences”.