Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 81

UDC: 631.82 - 635.624
GSNTI: 68.33.29

The influence of space power, doses and methods of application of mineral fertilizers on the yield and quality of pumpkin fruits bush form

The article presents the results of studies to determine the impact of the use of mineral fertilizers, food, in the cultivation of pumpkin Bush form in the conditions of the Volgograd Volga region on productivity, fruit quality and seed yield. Due to a number of economic and organizational reasons, the use of mineral fertilizers for melons is reduced, which leads to a decrease in the yield and efficiency of these crops. The aim of the research was to develop new agricultural practices for Bush forms of pumpkin in relation to the conditions of the Volgograd Volga region. The possibility of using mineral fertilizers in the technology of cultivation of pumpkin Bush form was studied, the optimal doses and methods of their application were determined. The shrub form of the plant makes the optimization issues relevant for these varieties, areas of nutrition, fertilizer system, and for seed crops-the density of standing plants, which will significantly increase the productivity of crops. Therefore, there is an urgent question of providing thickened crops with nutrients to improve the potential of pumpkin plants of Bush form in the formation of a stable harvest of high quality fruits. The research work was devoted to the solution of this problem. According to the results of the studies, the influence of the size of the feeding area on the yield and yield of seeds per unit area is estimated. The relevance of the research is that the use of the studied techniques in industrial melon cultivation in the cultivation of pumpkin Bush forms allows increasing the productivity of crops and improving the efficiency of the melon industry in the agro-industrial complex of the Russian Federation as a whole. The research was carried out at the Bykovskaya Melon breeding experimental station.
Keywords: Pumpkin Bush form, mineral fertilizers, methods of application, nutrition area, yield, quality
DOI: 10.21515/1999-1703-81-235-239

References:

  1. Белик, В. Ф. Методические указания по агротехническим и физиологическим исследованиям с овощными и бахчевыми культурами / В. Ф. Белик, Г. А. Бондаренко. - М.: ВНИИО, 1979. - 110 с.
  2. Борисов, В. А. Система удобрения овощных культур / В. А. Борисов. - М.: ФГБНУ «Росинформагротех», 2016. - 392 с.
  3. Егорова, Г. С. Возделывание тыквы в условиях Волгоградского Заволжья и ее биологические особенности / Г. С. Егорова, Н. Б. Рябчикова, Т. Г. Колебошина// Сб. науч.-практ. конф. - Волгоград, 2018. - Т. 1. - С. 27-32.
  4. Колебошина, Т. Г. Особенности агротехнологии бахчевых культур в зоне рискованного земледелия РФ / Т. Г. Колебошина, Ю. А. Быковский // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар. - 2016. - № 3 (60). - С. 123-129.
  5. Колебошина, Т. Г. Содержание нитратов как показатель экологической чистоты бахчевой продукции / Т. Г. Колебошина, Г. С. Егорова, Е. А. Варивода, Д. С. Шапошников // Эколого-мелиоративные аспекты рационального природопользования: матер. Междунар. науч.-практ. конф. - Волгоград, 2017. - Т. 4. - С. 77-82.
  6. Курунина, Д. П. Селекция тыквы на продуктивность, устойчивость к внешней среде и качество продукции/ Д. П. Курунина, Т. М. Никулина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар, 2018. - № 3 (72). - С. 228-232.
  7. Литвинов, С. С. Методика полевого опыта в овощеводстве / С. С. Литвинов// - М.: Россельхозакадемия, 2011. - 125 с.
  8. Литвинов, С. С. Энциклопедия овощеводства (термины, понятия, определения) / С. С. Литвинов. - М., 2014. - 812 с.
  9. Лудилов, В. А. Семеноводство овощных и бахчевых культур / В. А. Лудилов. - М.: Колос, 1987.
  10. Макрушин, Н. М. Семеноводство (методология, теория, практика) / Н. М. Макрушин, Е. М. Макрушина, Р. Ю. Шабанов, Е. А. Есоян. - Симферополь: Ариал, 2012. - 564 с.
  11. Филов, А. И. Особенности агротехники бахчевых культур: справочник по овощеводству / А. И. Филов. - М.: Колос, 1982. - С. 385-386.

Authors:

  1. Shaposhnikov Dmitry Sergeevich, Junior Researcher, Bykovskaya melon selection experimental station - a branch of the Federal State Budget Scientific Institution "Federal Scientific Center for Vegetable Production".
  2. Koleboshina Tatyana Gennadievna, DSc in Agriculture, Leading Researcher, Bykovskaya melon selection experimental station - a branch of the Federal State Budget Scientific Institution "Federal Scientific Center for Vegetable Production".
  3. Ryabchikova Natalia Borisovna, Junior Researcher, Bykovskaya melon selection experimental station - a branch of the Federal State Budget Scientific Institution "Federal Scientific Center for Vegetable Production".