Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 81

UDC: 631.52: 633.853.483
GSNTI: 68.37.31

Influence of Fusarium spp. on the yield structure mustard white (Sinapis alba L.)

The study was conducted in 2015-2017. at the Federal State Budgetary Scientific Institution VNIIMK in the central zone of the Krasnodar Territory on varieties of white mustard VNIIMK - Rainbow and Koll. The aim of the study was to study the effect of fusarium wilt of white mustard on the structure of the crop in natural field conditions. Fusarium spp. Fungi causing tracheomycotic wilting of plants served as phytomonitoring objects. Their influence on the structure of the white mustard crop was determined by comparing the data of morphological analysis of sick and healthy plants. The degree of damage to plants was determined visually according to our four-point scale. After the registration of mustard plants, a structural analysis of the crop was carried out: the height of the plant, the number of branches on one plant, the number of pods on the plant, the seeds in the pod, the weight of seeds from one plant, 1000 seeds were taken into account. Studies on the isolation of white mustard pathogens were carried out according to generally accepted methods. The harmfulness of Fusarium on white mustard was manifested in a significant decrease in productivity - the number of pods, the weight of 1000 seeds and the weight of seeds from one plant. Compared to healthy plants, the number of pods on Fusarium-affected plants of the white Rainbow mustard decreased by 44.0-81.3%, Colla varieties - by 40.9-82.0%, the weight of 1000 seeds - by 9.8-49, 0% and 18.0-52.5% and the weight of seeds from one plant is 61.2-91.7% and 58.5-97.6%, respectively, which leads to a significant decrease in the quantity and quality of seeds. In the years of epiphytotium, the yield of the mass of white mustard is reduced by 80.0-85.0%.
Keywords: Tracheomycotic wilting of plants, harmfulness, degree of damage to plants
DOI: 10.21515/1999-1703-81-215-219

References:

  1. Билай, В. И. Фузарии / В. И. Билай. - Киев: Наукова думка, 1982. - 441 с.
  2. Методика проведения полевых агротехнических опытов с масличными культурами / Под ред. В. М. Лукомца. - Краснодар, 2010. - 328 с.
  3. Пивень, В. Т. Защита посевов льна масличного от болезней и вредителей в условиях Южного федерального округа РФ / В. Т. Пивень, С. А. Семеренко, О. А. Сердюк, Н. В. Медведева // Масличные культуры (Научно-технический бюллетень Всероссийского научно-исследовательского института масличных культур). - Краснодар, 2011. - Вып. 1 (146-147). - С. 138-145.
  4. Саенко, Г. М. Защита сои от болезней и почвообитающих вредителей / Г. М. Саенко, Н. А. Бушнева // Cб. матер. III Всеросс. науч.-практ. конф. молодых ученых и аспирантов «Научное обеспечение инновационных технологий производства и хранения сельскохозяйственной и пищевой продукции». - Всероссийский научно-исследовательский институт табака, махорки и табачных изделий. - 2016. - С. 132-138.
  5. Сердюк, О. А. Болезни масличных культур семейства капустные в условиях Краснодарского края / О. А. Сердюк, Э. Б. Бочкарева, В. Т. Пивень // Защита и карантин растений. - 2011. - № 3. - С. 50-53.
  6. Сердюк, О. А. Влияние грибных болезней на урожай семян масличных культур семейства капустных / О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская // Вклад ВОГиС в решение проблем инновационного развития России: матер. науч.-практ. конф. Кубанского отделения ВОГиС. - Краснодар, 2012. - С. 188-189.
  7. Сердюк, О. А. Поражение горчицы белой болезнями в условиях центральной зоны Краснодарского края / О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская, В. С. Трубина // Научное обеспечение производства риса и овоще-бахчевых культур в современных условиях: матер. междунар. науч.-практ. конф. - Краснодар, 2016. - С. 184-187.
  8. Трубина, В. С. Горчица белая (Sinapis alba L.) - перспективы и возможности использования сортов селекции ВНИИМК / В. С. Трубина, Е. Ю. Шипиевская, Л. А. Горлова, О. А. Сердюк // Сб. ст. по матер. 10 Всеросс. конф. молодых ученых, посвящ. 120-летию И. С. Косенко «Научное обеспечение агропромышленного комплекса». - Краснодар, КубГАУ, 2017. - С. 906-907.
  9. Шипиевская, Е. Ю. Горчица белая. История, применение. Сорта селекции ВНИИМК / Е. Ю. Шипиевская, О. А. Сердюк, В. С. Трубина, Л. А. Горлова // Научно-практический журнал «АгроСнабФорум». - 2018. - № 8 (164). - С. 66-68.
  10. Шипиевская, Е. Ю. Разработка шкалы интенсивности поражения горчицы белой (Sinapis alba L.) фузариозом в естественных полевых условиях / Е. Ю. Шипиевская, О. А. Сердюк, В. С. Трубина, Л. А. Горлова // Междунар. конф. «Приоритетные направления научных исследований». - Волгоград, 2018. - С. 177-184.

Authors:

  1. Trubina Victoria Sergeevna, Researcher, Federal state budgetary scientific institution “Federal scientific center "V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil crops”.
  2. Serdyuk Oksana Anatolievna, PhD in Agricultural, Federal state budgetary scientific institution “Federal scientific center "V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil crops”.
  3. Gorlova Lyudmila Anatolievna, PhD in Biology, Federal state budgetary scientific institution “Federal scientific center "V.S. Pustovoit All-Russian Research Institute of Oil crops”.
  4. Shipievskaya Elena Yurievna, PhD in Biology, Federal state budgetary scientific institution “All-Russian Research Institute of Biological Plant Protection”.