Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 81

UDC: 311.16:581.149:631.5:631.53.048:631.559:631.816.1:631.84:633.18
GSNTI: 68.35

Duration of the vegetation period for new rice varieties and its connection with yield, depending on the mineral nutrition level and normal seed

Many authors (V.N. Shilovsky, V.S. Kovalev, M.A. Skazhennik) found that the yield of rice varieties is directly proportional to the growing season. Hypothesis: in each rice growing zone there is a certain period of plant vegetation favorable for rice cultivation, deviation from which in one direction or another leads to a decrease in the yield of rice grain. In the field three-factor experience, we studied the influence of the elements of the cultivation technology on the length of the vegetation period of the vegetation of plants (from germination to full maturity) and its relationship with yield. As a result, it was found that the variability of the vegetation period of plants for 80.9% depends on the factor - variety, 16.6% of the level of mineral nutrition and 2.5% of the seeding rate. Installed: a negative relationship between the length of the growing season of rice with the seeding rate and positive with the level of nitrogen nutrition and yield. The closeness and orientation of the correlation links between the length of the growing season of new rice varieties and their yield are revealed. The reaction of the length of the growing season of rice and the response of the yield of new varieties to the studied technology elements are described.
Keywords: Variety, seeding rate, nitrogen, dose, yield, variability
DOI: 10.21515/1999-1703-81-145-151

References:

  1. Агарков, В. Д. Агротехнические требования и нормативы в рисоводстве: практическое пособие / В. Д. Агарков, А. Ч. Уджуху, Е. М. Харитонов // Краснодар: ВНИИ риса. - 2006. - 96 с.
  2. Воробьев, Н. В. Физиологические основы формирования урожая риса / Н. В. Воробьев - Краснодар: Просвещение-Юг. - 2013. - 405 с.
  3. Гончарова, Ю. К. Локализация и маркирование генов, определяющих количественные признаки у образцов риса / Ю. К. Гончарова, В. В. Гронин, Е. В. Литвинова, Н. А. Очкас, Я. В. Тарасов // Наука Кубани. - 2009. - № 3. - С. 54-58.
  4. Гончарова, Ю. К. Селекция сортов риса, адаптированных к недостатку поливной воды / Ю. К. Гончарова, Е. А. Малюченко, Н. А. Очкас // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 66. - С. 74-77.
  5. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований) / Б. А. Доспехов - М.: Агропромиздат. - 1985. - 351 с.
  6. Ерыгин, П. С. Физиология риса / П. С. Ерыгин - М.: Колос, 1981. - 206 с.
  7. Зеленский, Г. Л. Рис: биологические основы селекции и агротехники: монография / Г. Л. Зеленский - Краснодар: КубГАУ, 2016. - 238 с.
  8. Харитонов, Е. М. Перспективные направления селекции на адаптивность к стрессам и повышение экологичности производства риса в РФ / Е. М. Харитонов, Ю. К. Гончарова, Е. А. Малюченко, Н. А. Очкас, В. Н. Бруяко и др. // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2016. - № 60. - С. 314-320.
  9. Шеуджен, А. Х. Методика агрохимических исследований и статистическая оценка их результатов: учеб. пособие. - 2-е изд., перераб. и доп. / А. Х. Шеуджен, Т. Н. Бондарева - Майкоп: Полиграф-ЮГ, 2015. - 664 с.

Authors:

  1. Ochkas Nikolay Aleksandrovich, Phd in Agriculture, leading researcher; Laboratories of certification and varietal agricultural technology, FSBSI "All Russian Rice Research Institute".
  2. Foliyanc Boris Vadimovich, junior research, leading researcher; Laboratories of certification and varietal agricultural technology, FSBSI "All Russian Rice Research Institute".
  3. Malyuchenko Evgeniya Aleksandrovna, Phd in Biology, researcher, laboratories of genetics and heterosis selection, FSBSI "All Russian Rice Research Institute".