Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 80

UDC: 634.37:577.19
GSNTI: 31.27.21

Biological value of fruits of feijoa breeding of Nikitsky botanical Gardens

The perspective cultivars of feijoa from Nikitsky garden Nikitsky Aromatnaya and Aromatnaya Fantasia, characterized by high stable yields, early ripening and good taste quality of fruits have been investigated. The research was carried out during 2015-2017 on the basis of collection plantings of Nikitsky garden. Trees were planted according to the scheme 5½4 m on the site with the same soil and microclimatic conditions, on the same agrotechnical background. The objects of research were the fruits of cultivars feijoa Nikitsky Aromatnaya and Aromatnaya Fantasia, in which the content of sugars, ascorbic acid, phenolic compounds, ferrum, zinc, cuprum and manganese has been determined. The feijoa fruits of the studied cultivars are characterized by a high content of phenolic compounds (606.75 and 802.25 mg/100 g), ascorbic acid (23.75 and 30.24 mg/100g and cuprum (2.48 and 1.61 mg/kg); satisfactory ferrum content (8.92 and 14.09 mg/kg) and zinc (7.44 and 3.31 mg/kg). Fruits of the Nikitsky Aromatnaya cultivar are distinguished by the content of cuprum and zinc; according to other indicators considered they are inferior to the Aromatnaya Fantasia.
Keywords: Fruit, feijoa, microelements, biologically active substances, daily use rate
DOI: 10.21515/1999-1703-80-113-117

References:

  1. Битюцкий, Н. П. Микроэлементы высших растений / Н. П. Битюцкий. - СПб.: Изд-во С.-Петерб. ун-та, 2011. - 368 с.
  2. Кривенцов, В. И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав / В. И. Кривенцов. - Ялта, 1982. - 22 с.
  3. Плугатарь, Ю. В. К созданию промышленных садов плодовых культур в Крыму / Ю. В. Плугатарь, А. В. Смыков, Н. Е. Опанасенко, А. И. Сотник, Р. Д. Бабина, В. В. Танкевич, И. В. Митрофанова, Е. П. Шоферистов, В. М. Горина, Л. Д. Комар-Темная, С. Ю. Хохлов, И. Г. Чернобай, Л. А. Лукичева, О. С. Федорова, В. Л. Баскакова, Н. А. Литченко, Е. Л. Шишкина, Т. В. Литвинова, Е. Б. Балыкина. - Симферополь: АРИАЛ, 2017. - 212 с.
  4. Попов, А. И. Химические элементы минеральных веществ листьев голубики (Vaccinium uliginosum L.) из семейства Вересковые (Ericaceae Juss.) / А. И. Попов, Ю. Н. Дементьев // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - № 10 (120). - 2014. - С. 69-73.
  5. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа: сб. ГОСТов. - М.: Издательство стандартов, 2002. - 200 с.
  6. Скальный, А. В. Биоэлементы в медицине / А. В. Скальный, И. Ф. Рудаков. - М.: Мир, 2004. - 272 с.
  7. Химический состав российских пищевых продуктов: справочник / под ред. И. М. Скурихина, В. А. Тутельяна. - М.: ДеЛипринт, 2002. - 236 с.
  8. Mawa, S. Ficuscarica L. (Moraceae): Phytochemistry, Traditional Uses and Biological Activities / S. Mawa, K. Husain, I. Jantan // Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Volume. - 2013. - https://www.hindawi.com/ journals/ecam/2013/974256/.

Authors:

  1. Dunaevskaya Elena Viktorovna, Researcher, FSFIS "Nikitsky Botanical Gardens - National Scientific Center of the RAS".
  2. Marchuk Nadezhda Yur'yevna, Researcher, FSFIS "Nikitsky Botanical Gardens - National Scientific Center of the RAS".
  3. Shishkina Elena Leonidovna, PhD in Agricultural Sciences, FSFIS "Nikitsky Botanical Gardens - National Scientific Center of the RAS".