Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 78

UDC: 619:579.62:615.9
GSNTI: 68.41.39

Influence of complex adsorbent of mycotoxins "Biotox" with proand prebiotic properties on quality animal production

The purpose of this study is to assess the quality of animal products under the influence of the complex adsorbent of biotoxins "Biotox" with pro- and prebiotic properties. The object of the study was meat from pigs, which used a complex adsorbent of mycotoxins "Biotox". Veterinary and sanitary assessment of pig meat was carried out in accordance with GOST R 52427-2005 "The industry is meat. Food products. Terms and definitions" and GOST 18157-88 "Pig meat". Biological value and harmlessness of meat was determined with the use of ciliated infusion of Tetrachymene pyryformis as a test object in accordance with the "Guidelines for toxicobiological assessment of meat, meat products and milk using Tetrachymene pyryformis infusion" (1997). Tasting assessment of broth and meat was carried out on a five-point scale according to the VNITIP Methodology. Organoleptic and laboratory studies of pig carcasses showed that at the time of slaughter the animals were physiologically healthy, organs and tissues met the requirements of veterinary and sanitary expertise, and their condition indicated the absence of nutritional diseases, the quality of carcasses of control and experimental groups did not differ. During the tasting it was found that the meat and broth from the meat of pigs of the experimental group did not practically differ from the control group and indicates the absence of a negative influence of the sorbent "Biotox" on the organoleptic parameters of pork. Appearance, color, aroma, flavor, consistency and juiciness of the broth from the meat of gluteal muscles and the longest back muscle of pigs, the experimental group that received the adsorbent of mycotoxins "Biotox" by 0,1-0,2 points higher than the identical parameters of the control group.
Keywords: Quality of products, mycotoxins, aflatoxins, ochratoxins, zearalenone, T-2 toxin, desoxynivalenol, fumonizina
DOI: 10.21515/1999-1703-78-163-168

References:

  1. Плутахин, Г. А. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки/ Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  2. Герунова, Л. К. Профилактика микотоксикозов в животноводстве / Л. К. Герунова, В. И. Герунов, Д. В. Корнейчук // Вестник Омского государственного аграрного университета. - 2018. - № 3 (31). - С. 36-43.
  3. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  4. Кайсын, Л. Эффективность ферментных, пробиотических и адсорбентных кормовых добавок в кормлении племенных свиней: дисс.. д-ра с.-х. наук: 421.02 / Л. Кайсын. - Кишинёв, 2015. - С. 243.
  5. Кощаев, А. Г. Биотехнология получения и консервирования сока люцерны и испытания коагулята на птице/ А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2006. - Выпуск 3. - С. 222-234.
  6. Кощаев, А. Г. Особенности формирования генофонда шаролезской породы крупного рогатого скота на юге России / А. Г. Кощаев, И. В. Щукина, О. В. Кощаева // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2016. - V. 2. - № 3. - С. 23-32.
  7. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  8. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России/ А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № 9. - С. 58-66.
  9. Москва, Е. М. Определение охратоксина А в пищевых продуктах / Е. М. Москва, Л. Л. Белышева // Здоровье и окружающая среда. - 2014. - Т. 2. - № 24. - С. 210-212.
  10. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  11. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  12. Технология производства и токсикология кормовой добавки Микоцел / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 4 (43). - С. 55-60.
  13. Фисенко, В. Г. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 4 (43). - С. 76-82.
  14. Кощаев, А. Г. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам/ А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  15. Щукина, И. В. Использование биотехнологических методов воспроизводства для повышения экономической эффективности производства говядины / И. В. Щукина, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 5. - С. 17-21.
  16. Alshannaq Ahmad Occurrence, Toxicity, and Analysis of Major Mycotoxins in Food / Alshannaq Ahmad, Yu Jae-Hyuk // International journal of environmental research and public health. - 2017. - Vol. 14. - № 6.
  17. Bennett, J. W. Mycotoxins / J. W. Bennett, M. Klich // Clinical microbiology reviews. - 2003. - V. 16. - №. 3. - P. 497-516.
  18. Mikolaychik, I. N. Efficiency of the use of probiotic supplements for the formation of digestive microbiocenosis in calves / I. N. Mikolaychik, L. A. Morozova, A. G. Koshchaev, E. S. Stupina // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - V. 3. - № 1. - Р. 35-43.
  19. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 3. - Р. 2293-2299.
  20. Garkovenko, A. V. Polymorphism of cattle microsatellite complexes/ A. V. Garkovenko, V. V. Radchenko, E. V. Ilnitskaya, A. G. Koshchaev, I. V. Shchukina, A. A. Bakharev, S. F. Sukhanova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 6. - P. 1545-1551.
  21. Zykova, S. S. Predictive and experimental determination of antioxidant activity in the series of substituted 4-(2,2-dimethylpropanoyl)-3-hydroxy-1,5-diphenyl-1,5-dihydro-2h-pyrrol-2-ones / S. S. Zykova, M. S. Danchuk, V. S. Talismanov, O. G. Karmanova, N. G. Tokareva, N. M. Igidov, I. A. Rodin, A. G. Koshchaev, N. N. Gugushvili // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - № 1. - P. 164-166.
  22. Donnik, I. M. Productivity and health markers for large cattle / I. M. Donnik, A. S. Krivonogova, A. G. Isaeva, A. G. Koshchaev, O. P. Neverova, O. A. Bykova // International Journal of Green Pharmacy. - 2017. - V. 11. - № 3. - P. 620-625.
  23. Onischuk, P. D. Selective mechanisms of antiviral effect of triazole derivatives in a transplantable virus-producing cell culture of hamadryas baboon/ P. D. Onischuk, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - V. 7. - № 6. - P. 1778-1782.
  24. Manish, Adhikari. T-2 mycotoxin: toxicological ects and decontamination strategies. / Manish Adhikari, Bhawana Negi, Neha Kaushik et al. // Oncotarget. - 2017. - Vol. 8. - №. 20. - P. 33933-33952.

Authors:

  1. Krasochko Petr Albinovich, DSc in Veterinary, DSc in Biology, professor, head of the department of an epizootologiya and infectious diseases, UO "Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine of an Order of the Badge of Honour".
  2. Krasochko Irina Aleksandrovna, DSc in Veterinary, professor of department of microbiology and virology, UO "Vitebsk State Academy of Veterinary Medicine of an Order of the Badge of Honour".
  3. Dubinich Victor Nikolaevich, senior teacher; Department of microbiology and an epizootologiya, Establishment of education "Grodno state agricultural university".
  4. Dubinich Marina Valeryevna, senior teacher; Department of microbiology and an epizootologiya, Establishment of education "Grodno state agricultural university".
  5. Chernykh Oleg Yuryevich, DSc in Veterinary, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.