Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 76

UDC: 338.4+637.5
GSNTI: 06.52.13, 06.71.03, 06.81.12

Applied aspects of resource efficiency increasing in the meat processing sector

As shows domestic and foreign experience of managing resource-saving technologies are increasingly gaining relevance and practical importance. Physical and economic limitations of resources, as well as their unavailability and high cost determine the trend of prospects of scientific and theoretical, methodological and applied research in terms of development and resolution of promising issues regarding the improvement of production efficiency and the use of all the resource potential available to modern economic entities operating in a market economy. This range of problematic issues is very relevant for enterprises of meat processing sector of agriculture. The main purpose is to study the key issues related to the assessment of the current state of the industry sector of the economy with respect to resource saving and to offer promising directions to improve the efficiency of the latter with respect to the use of existing resource potential. The paper considers foreign experience in the formation and implementation of tactical and strategic initiatives in the field of resource saving in the aspect of the adaptive mechanism of state regulation, directions to improve the level of resource efficiency in the industry are proposed, a set of measures to optimize (reduce) the level of material and energy intensity of production is formed, economic evaluation of the effectiveness of waste - free technology introduction in the industry is fulfilled. As a conclusion, it should be noted that the proposed activities, as well as the selected areas, methods and approaches will contribute to improving the resource saving level in the meat processing industry, which will ultimately contribute to reducing the cost of production, increase the profitability of the enterprise, its financial and economic stability and competitiveness in the long term.
Keywords: Meat processing industry, rationalization, resource saving, economic efficiency
DOI: 10.21515/1999-1703-76-39-47

References:

  1. Билитевский, Б. Опыт Германии в области переработки отходов / Б. Билитевский // Твердые бытовые отходы. - 2016. - № 10. - С. 54-57.
  2. Богомолова, И. П. Интегрированные показатели эффективности инновационных ресурсосберегающих проектов в комбикормовой промышленности / И. П. Богомолова, И. Н. Василенко, Д. В. Шайкин. В сборнике: Проблемы современных экономических, правовых и естественных наук в России. - Сб. матер. VI Междунар. науч.-практ. конф., 2017. - С. 96-100.
  3. Василенко, И. Н. Интегрированные показатели эффективности инновационных ресурсосберегающих проектов в комбикормовой промышленности / И. Н. Василенко, И. П. Богомолова, Д. В. Шайкин. - В сб.: Проблемы современных экономических, правовых и естественных наук в России. - Сб. матер. VI Междунар. науч.-практ. конф. - 2017. - С. 96-100.
  4. Василенко, И. Н. Мониторинг состояния и тенденций развития сырьевых и производственных предприятий мясной отрасли АПК Воронежской области / И. Н. Василенко, И. П. Богомолова, И.С. Гусев // Международные научные исследования. - 2016. - № 1 (26). - С. 133-140.
  5. Воротников, И. Л. Ресурсосберегающий уклад АПК / И. Л. Воротников. - Саратов: ФГОУ ВПО «Саратовский ГАУ», 2016. - 124 с.
  6. Воротников, И. Л. Ресурсосберегающее развитие перерабатывающих отраслей АПК / И. Л. Воротников, К. А. Петров, В. В. Кононыхин // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2015. - № 10. - С. 21-23.
  7. Выварец, А. Д. Экономика предприятия: учебник для студентов вузов, обучающихся по специальности 080502 «Экономика и управление на предприятии (по отраслям)» / А. Д. Выварец. - Mосква : ЮНИТИ-ДАНА, 2012. - 543 с.
  8. Гизятов, И. И. Ресурсосбережение и проблемы транспарентности экономики в контексте институциональной парадигмы / И. И. Гизятов // Проблемы современной экономики. - 2011. - № 1. - С. 27-28.
  9. Инновационные технологии переработки сырья животного происхождения: сборник материалов международной научно-практической конференции, 20 февраля 2015 г. - Краснодар: изд. ФГБОУ ВПО «КубГТУ», 2015. - 171 с.
  10. Новикова, Л. В. Методика оценки ресурсосберегающего потенциала на предприятиях пищевой промышленности / Л. В. Новикова // Известия ТулГУ. Экономические и юридические науки. - Тула: ТулГУ. - 2012. - № 1. - Ч. 1. - С. 748-754.
  11. Шумак, Ж. Г. Проблемы ресурсосбережения на предприятиях мясоперерабатывающей промышленности в контексте их инновационного развития / Ж. Г. Шумак, О. В. Орешникова // Молодой ученый. - 2013. - №5. - С. 427-430. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: URL https://moluch.ru/ archive/52/6783/ (дата обращения: 04.03.2019).
  12. Fedorenko, V. E. Resource-Saving in the Agro-Industrial Complex: scientific edition / V. E. Fedorenko. - Moscow: FGBNU «Rosinformagrotekh», 2012. - 384 pp.

Authors:

  1. Kotarev Alexander Vyacheslavovich, Phd in Economics, associate Professor of management and marketing in agriculture, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great".
  2. Kotareva Alena Olegovna, Phd in Economics, senior lecturer of management and marketing in agriculture, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Voronezh State Agrarian University named after Emperor Peter the Great".
  3. Bogomolova Irina Petrovna, DSc in Economics, Professor, head of the Department of management, organization of production and industrial Economics, Federal State Budget Educational Institution of Higher Education "Voronezh State University of Engineering Technologies".