Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 75

UDC: 619:616.99]:636.4
GSNTI: 34.25.01

Echinococcu Granulosus influence on the cattle slaughter products quality

It was found that with the increase in the degree of invasion of echinococci of cattle in organs and tissues, the concentration of bound amino acids decreases, especially in the affected organs, indicating their disintegration into free amino acids. In addition, the different characteristics of the concentration in organs and tissues are established due to the functional characteristics of the organs. With a strong degree of infestation with Echinococcus of cattle relative to clinically healthy animals a 1,5 times decrease was found in the concentration of bound amino acids in the liver and in the longest muscle in the back, and 1,3 times - in the lung tissue and spleen, 1,2 times - in heart muscle and in tissues of the kidneys. In all organs and tissues with a strong degree of invasion, the total concentration of bound amino acids was 1,5 times lower than in clinically healthy animals. It should be noted that the following amino acids were not registered in cattle with echinococcosis: lysine in the heart muscle, lysine and tyrosine in the liver and lungs tissues; lysine and tyrosine in clinically healthy animals, the bound amino acid lysine in the liver tissues, lysine and tyrosine in the lung tissue. The high concentration of bound amino acids in clinically healthy animals testified to the absence of degenerative processes. When echinococcosis, there was a decrease in the concentration of bound amino acids, their disintegration into free amino acids. The decrease in the concentration of bound amino acids in echinococcosis indicates destructive processes occurring in the organs and tissues of animals, which leads to a deterioration in the quality and safety of animal slaughter products. In this regard, it is necessary to technically dispose not only the affected body, as indicated in the legislative and regulatory acts of veterinary and sanitary examination, but also other internal organs. At the same time, carcasses should be sent for industrial processing (production of boiled and boiled-smoked sausages).
Keywords: Cattle, organs, tissues, slaughter products, related amino acids, echinococcosis
DOI: 10.21515/1999-1703-75-121-131

References:

  1. Арсланова, И. З. Пищевая и биологическая ценность мяса при трематодозах и трематодозно-цестодозной инвазии [Опыты на овцах, зараженных фасциолезом и смешанными гельминтозами] / И. З. Арсланова // Достижения аграрной науки - производству: материалы Междунар. науч.-практ. конф. / Башкир. гос. аграр. ун-т. - Уфа, 2004. - С. 47-49.
  2. Бородин, А. В. Управление качеством и безопасностью ферментированных мясопродуктов в процессе изготовления / А. В. Бородин // Мясные технологии. - 2015. - № 12 (156). - С. 54-57.
  3. Долгов, В. А. Методологические аспекты ветеринарно-санитарной экспертизы продовольственного сырья и пищевой продукции / В. А. Долгов, С. А. Лавина / Проблемы ветеринарной санитарии, гигиены и экологии. - 2016. - № 3(19). - С. 11-19.
  4. Живаева, М. А. Проблемы обеспечения мясной промышленности качественным отечественным сырьем / М. А. Живаева // Вестник Саратовского государственного социально-экономического университета. - 2013. - № 3(47). - С. 47-50.
  5. Забелина, М. В. Содержание свободных аминокислот в белке мышечной ткани молодняка овец / М. В. Забелина // Сельскохозяйственная биология. - 2005. - № 2. - С. 71-74.
  6. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  7. Коптелова, А. Влияние межпородного спаривания свиней на биохимические показатели мышечной ткани их потомства / А. Коптелова, В. Хлебов, Н. Сидуков // Свиноводство. - 2005. - № 6. - С. 10-11.
  8. Кощаев, А. Г. Особенности формирования генофонда шаролезской породы крупного рогатого скота на юге России / А. Г. Кощаев, И. В. Щукина, О. В. Кощаева // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2016. - Т. 2. - № 3. - С. 23-32.
  9. Кротенков, В. П. Проблемы паразитологической безопасности при производстве и реализации продукции птицеводства / В. П. Кротенков, Н. М. Бедило // Мясная индустрия. - 2010. - № 7. - С. 58-59.
  10. Крючко, С. А. Управление качеством и безопасностью при производстве мясной продукции / С. А. Крючко // Качество продукции, технологий и образования : материалы X Межд. науч.-практ. конф. - 2015 - С. 29-32.
  11. Кузьминова, Е. В. Влияние препаратов на основе каротиноидов на метаболический статус и антиоксидантную защиту организма коров/ Е. В. Кузьминова, М. П. Семененко, А. Г. Кощаев // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - № 3. - С. 33-40.
  12. Морфологический состав мышечной массы при использовании природных энтеросорбентов / О. П. Неверова, И. М. Донник, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 10 (140). - С. 35-39.
  13. Мурзалина, А. Д. Качество и безопасность мяса и мясной продукции / А. Д. Мурзалина // Наука и мир. - 2016. - Т. 2, № 5 (33). - С. 80-81.
  14. Щукина, И. В. Использование биотехнологических методов воспроизводства для повышения экономической эффективности производства говядины / И. В. Щукина, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 5. - С. 17-21.
  15. Amino acid profile of meat of specialized beef breeds/ A.G. Koshchaev, I. V. Shchukina, M. P. Semenenko, K. AnnaSergeevna, K. V. Vasilevich // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - Т. 7. - № 5. - С. 670-676.
  16. Efficiency of intestinal microbiocenosis formation in calves by means of yeast probiotic supplements / I. N. Mikolaychik, L. A. Morozova, A. G. Koshchaev, E.S. Stupina // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2016. - Т. 2. - № 6. - С. 19-28.
  17. Efficiency of the use of probiotic supplements for the formation of digestive microbiocenosis in calves / Mikolaychik I. N., Morozova L. A., Koshchaev A. G., Stupina E. S.// Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2017. - Т. 3. - № 1. - С. 35-43.
  18. Kuzminova, E. V. Влияние препаратов на основе каротиноидов на метаболический статус и антиоксидантную защиту организма коров / E.V. Kuzminova, M. P. Semenenko, A. G. Koshchaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - № 3. - С. 33-40.
  19. Plutakhin, G. A. Quality assessment of chicken meat by analysis-of-variance method / G. A. Plutakhin, A. G. Koshchaev, I. M. Donnik // Research Journal of Pharmaceutical, Biological and Chemical Sciences. - 2016. - Т. 7. - № 3. - С. 2293-2299.
  20. Relationship between the genetic variants of kappa-casein and prolactin and the productive-biological characteristics of cows of the black-motley breed / M. A. Chasovshchikova, O. M. Sheveleva, M. A. Svjazhenina, N. I. Tatarkina, A. B. Satkeeva, A. A. Bakharev, E. A. Po-nomareva, A. G. Koshchaev // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - Т. 9. - № 7. - С. 1038-1044.
  21. Semenenko, M. P. Mechanisms of biological activity of bentonites and possibilities of their use in veterinary medicine/ M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. -Т. 1. - № 2. - С. 3-10.

Authors:

  1. Koshchaev Andrey Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Inyukina Tatiana Andreevna, Phd in Engineering, associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.