Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 72

UDC: 635.715:631.521.3
GSNTI: 68.35

Marjoram cultivar of the Nikitа Botanical Gardens breeding applicabilities for feedstuff processing

The results of the complex study of Majorana hortensis Moench Prekrasny cultivar of the Nikitsky Botanical Gardens breeding are reported. It has been established that the plants store up most essential oils during a period of large flowering. It is in the conditions of the Southern Coast of the Crimea at the third decade of June-the first decade of August.The period is favorable to get spice raw materials. Taking into account a plant age, raw materials capacity and essential oil gathering change upwards: crop capacity from 20.4 dt/ha to 192 dt/ha, essential oil gathering- from 14.3 dt/ha to 144 dt/ha. The plants at the age of 3-4 years old are most yielding ones. Majorana hortensis is cultivated as a perennial cultivar in the Southern Coast of the Crimea, but it is killed by frost and can be cultivated as a non-perennial crop in the Norhern regions. The essential oil of Majorana hortensis Prekrasny after its component composition is related to Marjoram essential oil, which is cultivated in Egypt. Marjoram essential oil flavor closely echoes a common nutmeg flavor, and in connection with it its raw materials and essential oil can be widely used in food processing as an alternative product for tropical spices and can be used in the compositions for a partial replacement of a black pepper and a common nutmeg. A predominated componetn of a cultivar essential oil are terpene-4-ol-41.19%, γ-terpinene - 12.20%, cis-β-terpeniole - 9.56%. Plant raw materials are recommended as a natural component for an original flavouring to feedstuff as well as nutritional supplement to food.
Keywords: Family Lamiaceae L, spice-aromatic plants, essential oils, extracts, antioxidant activity, phenolic substances, flavonoids, bioactive substances
DOI: 10.21515/1999-1703-72-47-53

References:

  1. Агафонова, С. В. Антиоксидантная активность СО2-экстрактов некоторых растений и перспективы их использования в технологии пищевых рыбных жиров / С. В. Агафонова, Л. С. Байдалинова // Вестник Международной академии холода. - 2015. - № 2. - С. 13-17.
  2. Бакова, Н. Н. Пряно-ароматические растения коллекции Никитского ботанического сада для рынка натуральных пряностей Украины / Н. Н. Бакова, В. Д. Работягов, Н. В. Марко // Материалы Международной научной конференции, посвященной 75-летию основания Национального ботанического сада им. М. М. Гришака НАН Украины, 15-17 сентября 2010 г. - Киев, 2010. - С. 20-22.
  3. Бедейман, И. Н. Методика изучения фенологии растений в растительных сообществах / И. Н. Бедейман. - Новосибирск: Наука СО, 1974. - 154 с.
  4. Борецкий, С. А. Разработка пищевых продуктов с растительными экстрактами / С. А. Борецкий // Материалы IV конференции молодых ученых, аспирантов и студентов, 22 марта 2017 г. - Москва, 2017. - С. 94-96.
  5. Борисова, А. В. Содержание фенольных веществ и флавоноидов в специях / А. В. Борисова, Н. В. Макарова // Материалы I Междунар. науч. конф., 21-22 мая 2013 г. - Новосибирск, 2013. - С. 136-137.
  6. Воробьева, А. К. Биологическая активность эфирных масел орегано и чабера в опытах in vivo: дис.. канд. биол. наук / А. К. Воробьева. - Москва, 2014. - 136 с.
  7. Гладышева, О. В. Эколого-биологические особенности пряно-ароматических растений при интродуцировании в условиях ЦЧР: дис.. канд. с.-х. наук / О. В. Гладышева. - Воронеж, 2016. - 266 с.
  8. Интродукция и селекция ароматических и лекарственных культур / В. П. Исиков, В. Д. Работягов, Л. А. Хлыпенко, И. Е. Логвиненко, Л. А. Логвиненко, С. П. Кутько, Н. Н. Бакова, Н. В. Марко // Методологические и методические аспекты. - Ялта: НБС-ННЦ, 2009. - 110 с.
  9. Кароматов, И. Д. Лекарственное растение майоран [Электронный ресурс] / И. Д. Кароматов, К. Ш. Джумаев // Биология и интегративная медицина: электронный научный журнал. - 2017. - № 4. - С. 204-215.
  10. Корнильев, Г. В. Биологически активные вещества водно-этанольного экстракта сорта Majorana hortensis L. «Прекрасный» коллекции Никитского ботанического сада / Г. В. Корнильев, А. Е. Палий, В. Д. Работягов // Бюллетень ГНБС. - 2016. - Вып. 119. - С. 31-37.
  11. Лавров, Ю. А. Магия пряностей и соусов / Ю. А. Лавров. - Киев, 1995. - С. 97-98.
  12. Эфиромасличные и пряно-ароматические растения / О. К. Либусь, В. Д. Работягов, Н. Н. Бакова, Л. А. Хлыпенко. - 2004. - 269 с.
  13. Мишарина, Т. А. Стабильность состава эфирных масел при хранении / Т. А. Мишарина, М. Б. Теренина, Н. И. Крикунова // Аграрная наука и образование на современном этапе развития: опыт, проблемы и пути их решения: матер. Междунар. науч. конф., 26-28 мая 2009 г. - Ульяновск, 2009. - С. 195-198.
  14. Плугатарь, Ю. В. Экологический мониторинг Южного берега Крыма / Ю. В. Плугатарь, С. П. Корсакова, О. А. Ильницкий. - Симферополь: АРИАЛ, 2015. - 164 с.
  15. Работягов, В. Д. Эфиромасличные и лекарственные растения, интродуцированные в Херсонской области (эколого-биологические особенности и хозяйственно-ценные призна-ки) / В. Д. Работягов, Л. В. Свиденко, В. Н. Деревянко, М. Ф. Бойко. - Херсон, 2003. - С. 200-202.
  16. Аннотированный каталог видов и сортов эфиромасличных пряно-ароматических и пищевых растений коллекции Никитского ботанического сада / В. Д. Работягов, Л. А. Хлыпенко, Н. Н. Бакова, В. И. Машанов. - Ялта, 2007. - 24 с.
  17. Стрелец, В. Д. Создание натуральных поливитаминных напитков на основе сырья из малораспространенных плодовых растений / В. Д. Стрелец, М. Х. Тутов // Известия Тимирязевской сельскохозяйственной академии. - 2009. - Вып. 4. - С. 143-149.
  18. «Живая» пища и зерновой хлеб спасут население планеты / Х. Х. Хасиев, К. С. Кулажанов, А. В. Витавская, Д. Ж. Абдели. - Алматы, 2012. - 418 с.
  19. Яшин, Я. И. Антиоксидантная активность специй и их влияние на здоровье человека: обзор / Я. И. Яшин, А. Я. Яшин // Сорбционные и хроматографические процессы. - 2017. - Т. 17. - № 6. - С. 954-969.
  20. ГОСТ 21567-76. Трава майорана Marjoran Grass. - М.: Стандартинформ, 2011. - 5 с.
  21. ГОСТ 32883-2014. Зеленые культуры овощные свежие для промышленной переработки. Технические условия. - М.: Стандартинформ, 2015. - 18 с.
  22. Государственный реестр селекционных достижений, допущенных к использованию ФГБУ «Госсорткомиссия». - 2014. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: HTTP://REESTR.GOSSORT.COM/REESTR/SORT/8557232.
  23. Пат. 19786, МПК (2006.01): А 23L 1/2165. Способ получения сухого картофельного пюре / В. Литвяк, В. Поздняков, Е. Валялкина // Изобретатель: научно-практический журнал. - Беларусь, 2016. - № 5 (197). - С. 15-17.
  24. BSI BS ISO 4728-2003. Oil of Spanish wild marjoram (Thymus mastichina L.). Масло испанского дикого майорана: международный (зарубежный) стандарт. - 2003. - 14 с.
  25. Culture conditions and salt effects on essential oil composition of sweet marjoram(Origanum majorana) from Tunisia / О. Baаtour, I. Tarchoune, H. Mahmoudi, N. Nassri, W. Abidi, R. Kaddour, G. Hamdaoui, M.B. Nasri-Ayachi, M. Lachaаl, B. Marzouk // ActaPharmaceutica. - 2012. - № 62. - Р. 251-261.
  26. Mohamed, H. A. Comparative genetic study among Origanum L. plants grown in Egypt / H. A. Mohamed, A. E. W. Mohamed // Journal of Biodiversity and Environmental Sciences. - 2013. - № 3 (12). - Р. 208-222.
  27. Novak, J. The Essential Oil Composition of Wild Growing Sweet Marjoram (Origanum majoran L., Lamiaceae) from Cyprus - Three Chemotypes / J. Novak, B. Lukas, C. M. Franz // Journal of Essential Oil Research. - 2008. - № 20 (4). - Р. 339-341.
  28. The Effects of Temperature and Pressure on the Characteristics of the Extracts from High-Pressure CO2 Extraction of Majorana hortensis Moench / M. R. A. Rodrigues, E. A. Carama, J. G. Dos Santos [at all] // Journal of the Agricultural and Food Chemistry. - 2003. - № 51. - P. 453-456.
  29. Effect of growth stage on the content and composition of the essential oil and phenolic fraction of sweet marjoram (Origanum majorana L.) / I. H. Sellami, E. Maamouri, T. Chahed, W. A. Wannes, M. E. Kchouk, B. Marzouk // Industrial Crops and Products. - 2009. - № 30. - Р. 395-402.
  30. Taskinen, J. Composition of the Essential Oil of Sweet Marjoram Obtained by Distillation with Steam and by Extraction and Distillation with Alcohol - Water Mixture / J. Taskinen // Acta Chemica Scandinavica В. - 1974. - № 28. - Р. 1121-1128.
  31. Changes in the essential oil composition of Majorana hortensis Moench. cultivated in India during plant ontogeny / R. S. Verma, R. K. Verma, A. Chauhan, A. K. Yadav // Journal of the Serbian Chemical Society. - 2010. - № 75 (4). - Р. 441-447.
  32. Essential oil composition of Majorana hortensis (Moench) from subtropical India / R. S. Verma, K. V. Sashidhara, A. Yadav, A. A. Naqvi // Acta Pharmaceutica Sciencia. - 2010. - № 52. - Р. 19-22.

Authors:

  1. Bakova Nadezhda Nikolayevna, Phd in Agriculture, Senior Researcher,sector of standardization, Federal State Institution of Science «Order of the Labour Red Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science».
  2. Marco Natalia Vladimirovna, Phd in Biology, Senior Researcher, Laboratory of aromatic and medicinal plants, Federal State Institution of Science «Order of the Labour Red Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science».
  3. Feskov Sergey Alexandrovich, Junior Researcher, Laboratory of aromatic and medicinal plants, Federal State Institution of Science «Order of the Labour Red Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science».