Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2018, № 70

UDC: 634.8 : 631.535] : 631.811.98
GSNTI: 68.35.55

Special features of viorika grape grafts regeneration activity manifestation under the influence of different concentration lysine solution treatment

The article deals with results of vegetation experiment on the study of the influence of the industrial grape variety Viorika treatment with different concentration solutions of amino acid lysine on regeneration qualities. Double-eyed grape cuttings after 24-hour soaking in water were treated for the same time period with lysine solutions of three concentrations: 0.0003; 0,003 and 0.03%. After treatment they were placed for rooting in plastic bags with water. Thickness of water layer during the whole experiment was kept at the level of 2.5-3 cm. Cuttings of control version were soaked in common water, but the standard option - in 0.01% heteroauxin solution. Cuttings treatment with lysine solutions as well as with heteroauxin, contributed to some inhibition of eye blossoming at the initial period. Duration of eye blossoming increased in options with the preparation concentrations of 0,03 and 0,003%. In option with the least concentration of lysine the shoots length increased by 4.0 cm, or exceeded the control one by 11.1%.The fastest rooted cuttings were of the control option and the option «Lysine-0.0003%» (39,2 days). Application of lysine in concentrations of 0.003 and 0.03% led to elongation of basal period by 2.4 and 1.5 days. Maximum amount of cuttings with three or more roots (41.6%) was obtained with treatment of 0.03% aqueous solution of lysine. In experimental options theaverage amount of roots fluctuated from 7 to 10 units, which was significantly less than in the standard option but by 20.7-72.4% exceeded the control one. With increasing lysine concentration from 0.0003 to 0.03% there was an increase in rooting cuttings, but a decrease in the number of roots. Thus, 0.03% aqueous solution of lysine can be successfully used as a stimulator of regeneration activity of grape cuyttings.
Keywords: Grape cuttings, growth regulators, amino acid lysine, regeneration activity, graft-forming ability, root-forming activity
DOI: 10.21515/1999-1703-70-91-96

References:

  1. Клюка, В. И. Использование ростовых веществ при черенковании различных сортов чайно-гибридных роз / В. И. Клюка, Н. Н. Нещадим, Н. Эль-Атраш // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 1994. - № 339 (367). - С. 88-90.
  2. Концепция развития виноградарства и виноделия Российской Федерации / http://xn--80anlm.su/wp-content/uploads/2017/02/Koncep-cija-razvitija-vinogradarstva-i-vinodelija-RF.pdf.
  3. Косянок Н. Е. Корнеобразовательная способность черенков винограда сорта Виорика под влиянием обработки аминокислотой лизин и ее комплексной солью / Н. Е. Косянок, П. П. Радчевский, А. П. Овчарова, М. А. Пудовкина // «Теоретические, методологические и прикладные вопросы научных исследований». - Матер. междунар. науч.-практ. конф. НИЦ «Поволжская научная корпорация». - 2017. - С. 143-146.
  4. Малтабар, Л. М. Виноградный питомник (теория и практика) / Л. М. Малтабар, Д. М. Козаченко. - Краснодар, 2009. - 290 с.
  5. Малтабар, Л. М. Ризогенная активность черенков новых сортов винограда при окоренении их на воде и в брикетах из гравилена / Л. М. Малтабар, П. П. Радчевский, Н. Д. Магомедов // Виноград и вино России. - 1996. - № 5. - С. 11-13.
  6. Радчевский, П. П. Влияние обработки виноградных черенков растворами Гетероауксина различной концентрации на их регенерационные свойства / П. П. Радчевский // Тр./ КубГАУ. - 2009. - № 5 (20). - C. 145-148.
  7. Радчевский, П. П. Влияние препарата «Радикс» на регенерационные свойства, выход и качество саженцев / П. П. Радчевский // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2009. - № 4 (19). - C. 90-94.
  8. Радчевский, П. П. К методике изучения регенерационной активности виноградных черенков (научно-исследовательская работа по биологии в средних общеобразовательных школах) / П. П. Радчевский, Т. П. Радчевская // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета (Научный журнал КубГАУ). - Краснодар: КубГАУ, 2014. - №07 (101). - С. 1779-1794. - IDA [article ID]: 1011407116. - [Электронный ресурс]. - Режим доступа: http://ej.kubagro.ru/2014/07/pdf/116.pdf, 1 у.п.л., импакт-фактор РИНЦ=0,346.
  9. Хреновсков, Э. И. Применение аминокислот для повышения выхода и качества привитых саженцев винограда / Э. И. Хреновсков, В. Г. Страхов // Садоводство, виноградарство и виноделие Молдавии. - № 2. - 1983. - С. 23-24.
  10. Чайлахян, М. Х. Регуляторы роста у виноградной лозы и плодовых культур / М. Х. Чайлахян, М. М. Саркисова. - Ереван: Изд-во АН Армянской ССР, 1980. - 188 с.
  11. Шаповал, О. А. Регуляторы роста растений в агротехнологиях основных сельскохозяйственных культур / О. А. Шаповал, И. П. Можарова. А. Я. Барчукова и др. - М.: Изд-во ВНИИА, 2015. - 348 с.

Authors:

  1. Radchevsky Peter Panteleevich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Kaigorodova Elena Alekseevna, DSc in Chemical sciences, professor, Department of Inorganic and analytical Chemistry, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Kosenok Nina Evgenievna, PhD in Pharmaceutics, associate professor, Department of inorganic and analytical chemistry, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Ovcharova Anna Pavlovna, art. teacher, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Pudovkina Mariya Aleksandrovna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.