Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 68

UDC: 636.223.1.+636.222.6 (470.620)
GSNTI: 68.39.13

Growing bulls of Aberdeen-Angus and Hereford breeds in the Кrasnodar Territory

The cattle breeders of the Krasnodar Territory face the task to develop the meat cattle breeding sector in a short time. This industry is being created by buying animals of imported meat breeds. Currently, by the number of beef cattle in the Krasnodar Territory the first place is occupied by the Aberdeen-Angus breed animals, there are 8,380 heads, the number of animals Hereford breed is 6,885. The aim of the research was to study the growth and development of Aberdeen-Angus and Hereford bulls in the Krasnodar Territory. In carrying out the research, conventional zootechnical methods and methodologies were used. For the experiment, calves from the cows of the winter-spring calving were selected. After birth and until the 8-month-old bulls were on the sap under their mothers. From May to September they were kept on natural pastures, then, until the age of 15 months, they were grown and fattened, using pasture fattening. Animals of the experimental groups reached a fairly high body weight (448.3-473.2 kg) by the age of 15 months. The established differences were in favor of the youngsters of the Hereford breed, they are due to the possibilities of realizing the genotype under specific conditions. Judging from the monthly weighing of the experimental animals, the intensity of their growth was not the same. The Hereford bulls possessed a higher energy of growth; good indicators were obtained with the cultivation and fattening of the Aberdeen-Angus peers. The growth intensity in the experimental animals for the entire period was not the same. When creating the beef cattle industry in the Krasnodar Territory, it is advisable to use the Hereford and Aberdeen-Angus breeds, which is a reserve for increasing the production of high-quality beef.
Keywords: Bulls, Aberdeen-Angus and Hereford breed, live weight, increments
DOI: 10.21515/1999-1703-68-164-168

References:

  1. Григорьева, М. Г. Адаптация мясного скота в Краснодарском крае: монография / М. Г. Григорьева, И. Н. Тузов. - Краснодар: Куб ГАУ, издательство Краснодарский ЦНТИ. - 2017. - 121 с.
  2. Григорьева, М. Г. Воспроизводительная способность завезенного в Краснодарский край мясного скота / М. Г. Григорьева, О. В. Свитенко // В сб.: Научное обеспечение агропромышленного комплекса. - 2012. - С. 285-286.
  3. Забашта, Н. Н. Факторы, влияющие на мясную продуктивность и качество мяса крупного рогатого скота / Н. Н.Забашта, И. Н. Тузов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 3 (42). - С. 126-129.
  4. Забашта, Н. Н. Влияние экстенсивной и умеренно интенсивной технологии выращивания бычков абердин-ангусской породы на качество и безопасность говядины / Н. Н Забашта, Е. Н. Головко, И. Н. Тузов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 39. - С. 117-123.
  5. Забашта, Н. Н. Факторы, влияющие на мясную продуктивность и качество мяса крупного рогатого скота / Н. Н. Забашта И. Н. Тузов// Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 3 (42). - С. 126-129.
  6. Свитенко, О. В. Адаптация мясных пород скота в условиях Краснодарского края / О. В. Свитенко, М. Г. Григорьева, В. В. Затулеев // В сб.: 21 век: фундаментальная наука и технологии. - Матер. IX междунар. науч.-практ. конф. - Н.-и. ц. «Академический». - 2016. - С. 90-92.
  7. Тузов, И. Н. Особенности природно-климатических условий зон разведения завезенного в Краснодарский край мясного скота / М. Г. Григорьева, И. Н. Тузов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 6 (33). - С. 147-151.
  8. Тузов, И. Н. Развитие мясного скота в Краснодарском крае / И. Н Тузов, Н. Ю. Ташпеков // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 147-149.
  9. Тузов, И. Н. Рост, развитие и мясная продуктивность голштинских бычков разных линий/ И. Н. Тузов, О. В. Свитенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 3 (36). - С. 228-231.
  10. Тузов, И. Н. Создание отрасли мясного скотоводства в Краснодарском крае / И. Н. Тузов // Сб. статей Междунар. научно-практ. конф. 15 декабря 2016 г. - Ч. 6. - Екатеринбург, 2016. - С. 25-27.
  11. Шевхужев, А. Ф. Использование потенциала мясной продуктивности крупного рогатого скота импортных пород в условиях Северного Кавказа: методические положения / А. Ф. Шевхужев, Д. Р. Смакуев. - Ставрополь; Сервисшкола, 2015. - 132 с.

Authors:

  1. Tuzov Ivan Nikiforovich, Dr. s-h. Sciences, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Svitenko Oleg Viktorovich, Cand. S.-. In Economics, Associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.