Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 68

UDC: 636.084.1: 637.05
GSNTI: 68.39.15

Pork quality when feeding roasted soybeans

As is known, the productivity of pigs depends on various factors, mainly from the conditions of feeding, constitutional peculiarities, and is determined using several indicators, most important of which is the live weight (at the end of fattening before slaughter), carcass weight, slaughter weight and slaughter yield, the ratio of bones and flesh in the carcass. To most accurately determine its quality it is possible only when control of slaughter animals and subsequent deboning of the carcass based on the content of meat, fat and bones. Modern requirements cost-effective pig breeding are reduced to reduce the cost of feed, which in the cost structure is 67-70%. Today, from the trademark of youngsters in industrial complexes often receive ocalenie mascara, which has a negative impact on profitability not only on the farms but also processing enterprises. One solution is to use feed with high quality protein, which can largely be classified as full-fat soybeans.
Keywords: Hybrids, pork, full fat soybean, feed, water holding capacity, protein, moisture, fat, amino acid composition, chemical properties of muscle tissue
DOI: 10.21515/1999-1703-68-139-144

References:

  1. Бальников, А. Мясные качества свиней различных генотипов / А. Бальников, С. Рябцева // Животноводство России, сп. выпуск 2016. - С. 21. 2.
  2. Бараникова, А. Н. Качественные показатели мышечной ткани подсвинков различных генотипов / А. Н. Бараникова, Е. А. Крыштон, В. А. Бараников // Актуальные проблемы производства свинины в Российской Федерации, пос. Персиановский, 2009. - С. 18-20.
  3. Журавская, Н. К. Технологический контроль производства мяса и мясопродуктов / Н. К. Журавская, Б. Е. Тутник, Н. А. Журавская. - М: Колос, 2001. - С. 176.
  4. Тимошенко, Н. В. Качество свинины зависит от породы / Н. В. Тимошенко, Н. Садовая // Животноводство России. - № 2. - 2006. - С. 35.
  5. Тимошенко, Н. В. Технология хранения, переработки и стандартизация мяса и мясных продуктов / Н. В. Тимошенко. - Т. 1. - М., 2008. - С. 379.
  6. Комлацкий, В. И. «Производство свинины по индустриальной технологии» (на примере УПК «Пятачок» Кубанского ГАУ) / В. И. Комлацкий, С. В. Костенко, Г. В. Комлацкий // Методические рекомендации. - Краснодар, КУбГАУ. - 2008. - С. 68.
  7. Комлацкий, В. И. Биологические основы производства свинины / В. И. Комлацкий, Л. Ф. Величко// Учеб. пособие, КубГАУ. - 2010. - 175 с.
  8. Комлацкий, Г. В. Технологические аспекты индустриального свиноводства : монография / Г. В. Комлацкий. - Черкесск : Изд-во СевКавГГТА, 2014. - С. 127.

Authors:

  1. Velichko Vladimir Aleksandrovich, Phd. of agricultural Sciences, Senior lecturer; Department of private animal husbandry and pig farming, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Komlatsky Vasily Ivanovich, Dr. of agricultural Sciences; Department of private animal husbandry and pig farming, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.