Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 67

UDC: 634.662:631.56
GSNTI: 68.35.71

Processing of jujube fruits: current status and prospects

The fruits of jujube have high taste properties and contain a large number of biologically active substances, but they have a big disadvantage in the form of low transportability, which does not allow them to be stored and transported for long distances. Thus, most of the collected fruits are sent for processing to obtain food products.It is possible to obtain a range of products the fresh fruits of the jujube from: dried fruits, candied fruits, jams, compotes, frozen fruits, purees, in addition, jujube is an important component in complex foods. The products of the processing of jujube have high nutritional value, they have high taste qualities and attractive appearance.
Keywords: Jujube, subtropics, patents, patent search, products of processing
DOI: 10.21515/1999-1703-67-282-285

References:

  1. ГОСТ Р. 15.011-96 Патентные исследования. Содержание и порядок проведения / Федеральное агентство по техническому регулированию и метрологии. М.: - 17 с.
  2. Гореньков, Э. С. Технология консервирования / Э. С. Гореньков, А. Н. Горенькова, Г. Г. Усачёва.- М.: Агропромиздат, 1987. - 351 с.
  3. К созданию промышленных садов плодовых культур в Крыму. - Симферополь: Ариал, 2016 г. - 82 с.
  4. Скорняков, Э. П. Основы патентных исследований / Э. П. Скорняков, М. Э. Горбунова. - М.: ГОУ ВПО РГИИС, 2010.- 192 с.
  5. Скорняков, Э. П. Методические рекомендации по проведению патентных исследований / Э. П. Скорняков, Т. Б. Омарова, О. В. Челышева. - М.:ИНИЦ Роспатента, 1999. - 196 с.
  6. Литвинова, Т. В. Субтропические плодовые и орехоплодные культуры / Т. В. Литвинова, Л. Т. Синько. - Симферополь: Ариал, 2012. -С. 38-61.
  7. Ядров, А. А. Орехоплодные и субтропические плодовые культуры / А. А. Ядров, Л. Т. Синько, А. Н. Казас, В. А. Шолохова. - Симферополь: Таврия,1990. - С. 94-103.

Authors:

  1. Khokhlov Sergey Yurievich, PhD. agricultural Sciences, Head laboratory, FBBUN ''Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science''.
  2. Panyushkina Evgeniya Sergeevna, junior scientific, FBBUN ''Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science''.
  3. Tsyupka Sergey Yurievich, PhD. agricultural Sciences, Senior Research Fellow, FBBUN ''Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science''.
  4. Melnikov Vladymir Anatolievich, scientific researcher, FBBUN ''Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center Russian Academy of Science''.