Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 66

UDC: 633.853.52:631.521:541.144.7
GSNTI: 68.35.31.45

Strategical aspects of creation soybean's varietieswith high level photosynthetic productivityand technological properties

Upturn in demand on a high-protein feed and soy food stuff promotes increase Russian Federation demand for soybean. In view of the need arises not only increase of cultivated areas, but rise crop yield through new higher productivity varieties. FSBSI All-Russian SRI of Soybean is selection breeder of many home varieties of soybean. Of recent 5 years plant breeders gave for production 17 high-yield not genetically varieties, they adapted to warm limited climate. It is use in Russian Far East home selection varieties for sowing soybean, the number of foreign varieties is 4,6% from Russian acres of crop. FSBSI All-Russian SRI of Soybean selection varieties react on a daylight hours a little, have potential efficiency 3,0-4,1 t/ha, have high-lying level of photosynthetic activity. Technological properties are follow: most of varieties have medium seeds size with high uniformity, they have absence of seed hardness features, however swelling seeds ability different varieties is prone to significant oscillation 99,8-152,0%. Inter-variety fluctuations range has soybean ''milk'' which is 5,97%, and solid fraction - okara 4,04%. All studied soybean varieties of FSBSI All-Russian SRI of Soybean are suited for recycling and may use for food stuffs different assortment considering theirs technological property.
Keywords: урожайность, Soybean, photosynthetic productivity, technological property, yield,
DOI: 10.21515/1999-1703-66-223-228

References:

  1. Антонова, Н. Е. Пространственная динамика производства сои: международный, национальный и региональный разрез / Н. Е. Антонова, М. О. Синеговский // Регионалистика. - 2016. - Т. 3. - №2. - С. 21-36.
  2. Отраслевая программа «Развитие производства и переработки сои в РФ на 2015-2020 годы» [Электронный ресурс]. - М., 2014. - Режим доступа: http:// ros-soya.su. - Дата обращения: 02.06.2017.
  3. Синеговская, В. Т. Развитие фундаментальных исследований по сое в Амурской области / В. Т. Синеговская // Состояние и перспективы научного обеспечения АПК Дальнего Востока: сб. науч. трудов. РАСХН, Дальневосточный НЦ, ГНУ ВНИИ сои. - Благовещенск, 2009. - 144 с.
  4. Синеговская, В. Т. Создание сортов сои амурской селекции с высоким адаптивным потенциалом / В. Т. Синеговская, Н. Д. Фоменко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - Выпуск 3 (54). - С. 273-275.
  5. Петибская, В. С. Соя: химический состав и использование / Под редакцией академика РАСХН, д-ра с.-х. наук В. М. Лукомца. - Майкоп: ОАО «Полиграф-ЮГ», 2012. - 432 с.
  6. Скрипко, О. В. Сортовые особенности сои амурской селекции и возможности ее использования для производства продуктов питания / О. В. Скрипко, О. В. Литвиненко, О. В. Покотило // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2016. - № 7. - С 12-15.

Authors:

  1. Sinegovskaya Valentina Timofeevna, Academician of RAS, Dr of Agricultural Sciences, Professor, Honored, Federal State Budgetary Scientific Institution “All-Russian Scientific Research Institute of Soybean”.
  2. Skripko Olga Valeryevna, Dr of Technical Sciences, Associate Professor, Head of the Laboratory of Technology for Processing Agricultural Products, Federal State Budgetary Scientific Institution “All-Russian Scientific Research Institute of Soybean”.