Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2017, № 66

UDC: 635.656:631.526.32
GSNTI: 68.35.03

Productivity of green pea (Pisum Sativum) under the conditions of Steppe Crimea

The introduction of new, productive varieties resistant to unfavourable weather and climate conditions and diseases, the renewal of the assortment of seeds of high reproductions makes it possible to increase the crop yield and grain production by 20-25%. The data of ecological study of new varieties of pea of seed selection of scientific institutions of Russia are presented in the article. The seed material was generously provided by Federal State Budget Scientific Institution "Don Zonal Scientific Research Institute of Agriculture" and Federal State Budget Scientific Institution "All-Russia Research Institute of Legumes and Groat Crops (VNIIZBK)". During 2015-2016, the average yield of studied varieties was: grain varieties - from 2,15 to 3,17 t / ha and fodder crops - from 1,18 to 1,81 t / ha. In comparison with the standard variety Deviz, yields of varieties was below the level or near it. A variety with an optimal range of productivity and adaptive capacity was identified. For all indices of productivity, the variety Pharaoh had significant differences compared to the standard variety: by weight of grains from the plant, which amounted to 9,7 g; by the weight of 1000 grains - 264 g; according to the calculated biological yield - 1222 g / m2. The results of the ecological testing of varieties of green pea indicate a large potential of the studied varieties if cultivation is done under the conditions of the steppe Crimea.
Keywords: Pea, varieties, adaptive qualities, yield, productivity
DOI: 10.21515/1999-1703-66-208-211

References:

  1. Алабушев, А. В. Сорт как фактор инновационного развития зернового производства / А. В. Алабушев // Зерновое хозяйство России. - 2011. - № 3 (15). - С. 8-11.
  2. Гусев, П. Г. Почвенно-климатические ресурсы Крыма / П. Г. Гусев, Ю. Е. Кизяков, Е. А. Белоглазова // Научно обоснованная система земледелия Республики Крым. - Симферополь: Таврида, 1994. - С. 21-32.
  3. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. - М.:Агропромиздат, 1985. - 256 с.
  4. Зотиков, В. И. Опасные болезни гороха и особенности технологии возделывания культуры в условиях Центрального и Южного Федеральных округов / В. И. Зотиков, Г. А. Бударина, М. Т. Голопятов // Зернобобовые и крупяные культуры. - 2014. - № 3 (11). - С. 25-31.
  5. Методика государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. - М.,1989. - Вып. 2. - С. 30-35.
  6. Половицкий, И. Я. Почвы Крыма и повышение их плодородия / И. Я. Половицкий, П. Г. Гусев. - Симферополь: Таврия, 1987. - 151 с.
  7. Пташник, О. П. Зернобобовые культуры в Крыму / О. П. Пташник // Таврійський вісник аграрної науки: зб. наукових праць. - Сімферополь: ФОП Бражникова Н. А. - 2013. - № 2. - С. 27-29.
  8. Сичкарь, В. И. Горох. Биологические особенности, сорта и современные технологи возделывания: методические рекомендации / В. И. Сичкарь, И. И. Хухлаев. - Одесса: СГИ-НЦСИС, 2006. - 26 с.

Authors:

  1. Ptashnik Olga Pavlovna, the senior researcher of the Laboratory of the Department of Plant introductions and technologies in crop and livestock, Agricultural Research Institute of the Crimea.