Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 63

UDC: 636.58.085.55
GSNTI: 68.39.15

Perspectives of triticale in the geese diet

The article presents the results of studying the influence of Durty grain triticale on livestock and economic indicators in the diets of geese raised for meat. For practical application and evaluation of triticale as a whole is required to determine the possibility of replacing the traditional cereal forages on triticale in the diets of birds. The object of the research is young geese Lind breed triticale and bran. Purpose - to hold a production test the effectiveness of the use of triticale grain in finishing diets for calves fattened for meat geese. The production test was conducted under the conditions in terms of "Gusevod Kubani" Krasnodar according to the "Guidelines for Conduct of Scientific Feeding of agricultural research Birds" (Sergiev Posad, 2005). Replacing the traditional grain cereal triticale finishing in complete feed for goslings provides high intensity poultry growth, but does not contribute to significant increase in body weight compared to control. The cost of feed for 1 kg of live weight gain when fed goslings feed mixtures containing triticale, decreased by 4,3%, and the safety of young rose by 0,8%. The inclusion of mixed fodders Durty triticale reduced the cost of 1 kg of feed by 4,5%, while the cost of 1 kg of live weight decreased by 2,7% in the experimental group. Rearing geese on complete feed with Dirty modern forage triticale varieties provided to obtain 9,5 rubles of additional profit per 1 gosling. As a result, the level of profitability of rearing geese breed Lind to 60 days of age, using the developed animal feed, increased by 3.1%, relative to the baseline scenario. With the Valentin-90 in order to reduce the cost of animal feed and the cost of rearing geese meat, be sure to replace in the diet completely bran of wheat forage triticale modern varieties.
Keywords: Geese, triticale, live weight, average daily gain, feed conversion, cost-effective
DOI: 10.21515/1999-1703-63-150-156

References:

  1. Тлецерук, И. Р. Организация рационального кормления животных / И. Р. Тлецерук, С. И. Кононенко // Новые технологии. - 2012. - № 2. - С. 111-113.
  2. Горковенко, Л. Г. Выращивание молодняка свиней на комбикормах с включением тритикале / Л. Г. Горковенко, А. Е. Чиков, И. Р. Тлецерук, А. Л. Сахарова-Фетисова // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2010. - № 26. - С. 109-112.
  3. Кононенко, С. И. Развитие внутренних органов гусей, получавших зерно тритикале / С. И. Кононенко, Д. В. Осепчук, А. Ф. Гулиц // Сб. науч. тр. Северо-Кавказского научно-исследовательского института животноводства. - 2014. - Т. 3. - С. 132-136.
  4. Горковенко, Л. Г. Рационы различного состава для молодняка гусей на откорме / Л. Г. Горковенко, С. И. Кононенко, А. Ф. Гулиц // Сб. науч. тр. Северо-Кавказского научно-исследовательского института животноводства. - 2014. - Т. 1. - № 3. - С. 217-222.
  5. Осепчук, Д. В. Использование пробиотических кормовых добавок в гусеводстве / Д. В. Осепчук, Н. А. Юрина // В сб.: Инновации и современные технологии в производстве и переработке сельскохозяйственной продукции. - Сб. науч. ст. по матер. междунар. науч.-практ. конф. студентов, аспирантов, научных сотрудников и преподавателей. - 2016. - С. 209-212.
  6. Ратошный, А. Н. Рапс и продукты его переработки в рационах для свиней и птицы / А. Н. Ратошный, С. И. Кононенко, Д. В. Осепчук, И. Р. Тлецерук // Учебное пособие. - ФГБОУ ВПО «Кубанский государственный аграрный университет»; ФГБНУ «Северо-Кавказский научно-исследовательский институт животноводства». - Краснодар, 2015.
  7. Сидоренко, Л. И. Способ кормления молодняка сельскохозяйственной птицы / Л. И. Сидоренко, В. И. Щербатов, Н. П. Могильда, Е. В. Блинов // Патент на изобретение RUS 2351152 21.02.2007.
  8. Юрин, Д. А. Усовершенствование расчета рационов / Д. А. Юрин, Н. А. Юрина, Е. В. Чернышов // В сб.: Инновационные подходы в ветеринарной и зоотехнической науке и практике. - 2016. - С. 498-502.

Authors:

  1. Tletseruk Irina Rashidovna, PhD in agriculture, associate professor, Assistant Professor of the Department of Land Management, Maikop State Technological University.
  2. Osepchuk Denis Vasilievich, Dr. of agricultural sciences, lead researcher of the department of animal husbandry technology, North Caucasus Research Institute of Animal Husbandry.
  3. Vorokov Vitalij Hakyashevich, Dr. of agricultural Sciences, professor, Dean of the Faculty of Management and Zootechnology; The department of physiology and feeding of farm animals, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  4. Ratoshnij Alexander Nicolaevich, doctor of agricultural Sciences, professor; The department of physiology and feeding of farm animals, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  5. Kononenko Sergey Ivanovich, Dr. of agricultural Sciences, professor; The department of physiology and feeding of farm animals, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  6. Yurina Nataliya Aleksandrovna, Dr. of agricultural sciences, Professor of the Department of Biotechnology, Biochemistry and Biophysics, I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University.
  7. Guzenko Viktor Ivanovich, Dr. of agricultural sciences, professor of the department of animal nutrition and general biology, Stavropol State Agrarian University.
  8. Utizhev Arsen Zramukovich, doctor of agricultural sciences, Associate Professor Department of Animal Husbandry, Kabardino-Balkarian State Agrarian University named after V.M. Kokov.