Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 60

UDC: 633.18:631.527:631.524.85/86:581.5(470)
GSNTI: 68.35

Promising directions of rice breeding for adaptiveness to stresses and increasing environmental production in Russian Federation

Most of the cultivated rice areas in Russia is characteried by unfavorable soil conditions: salinity varying degrees and types, alkalinity, lack of mineral nutrients [4-7]. In addition, in the Kuban region in one of the most northern regions of rice growing in rice growing period, marked as high over 40оC, and the low temperature up to 0оC [8-13]. Therefore, increase of the culture production is not due so much to increase the potential productivity as yield stability, and complex resistance to stress. The combination of many abiotic stresses reduces productivity of varieties and hybrids in production. Versatility features providing multiple resistances, led to the fact that the successes of conventional breeding to create highly environmentally stable varieties are negligible. For inclusion complex features that increase resistance to abiotic stress range in highly necessary to combine many methods under favorable conditions conventional breeding varieties. When creating a stable sample selection occurs not only on the stability of the target stress factor, but also created a set of genes that increase the overall adaptability. The article presents data on polymorphism Russian varieties by trait that determine the adaptability to various stresses.
Keywords: Rice, abiotic stress, salinity, high temperatures, lack of moisture in the soil, the efficiency of mineral nutrients, polymorphism, selection

References:

  1. Агарков, В. Д. К обоснованию высоких и низких урожаев риса / В. Д. Агарков, А. И. Касьянов // Рисоводство. - 2002. - № 1. - С. 25-30.
  2. Гончарова, Ю. К. О взаимосвязи между эффективностью работы фотосинтетического аппарата, адаптивностью и стабильностью урожайности у различных сортов риса / Ю. К. Гон-чарова, А. Н. Иванов // Сельскохозяйственная биология. - 2006. - № 5. - С. 92-97.
  3. Гончарова, Ю. К. Эстеразные спектры и адаптивная пластичность сортов риса / Ю. К. Гончарова, А. Н. Иванов, А. Н. Князева // Доклады Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2007. - № 1. - С. 3-4.
  4. Гончарова, Ю. К. Взаимосвязь между устойчивостью к высоким температурам и стабильностью урожаев у риса / Ю. К. Гончарова, Е. М. Харитонов // Аграрная Россия. - 2008. - № 3. - С. 22-24.
  5. Гончарова, Ю. К. Воздействие температурного стресса на продуктивность риса / Ю. К. Гончарова // Вестник Российской академии сельскохозяйственных наук. - 2009. - № 2. - С. 40-42.
  6. Гончарова, Ю. К. Генетические основы повышения устойчивости к высоким температурам у риса / Ю. К. Гончарова // Аграрная наука. - 2009. - № 9. - С. 35-37.
  7. Гончарова, Ю. К. Наследование признака «устойчивость к высоким температурам» у риса / Ю. К. Гончарова // Вестник ВОГиС. - 2010. - Т. 14. - № 4. - С. 714-719.
  8. Гончарова, Ю. К. Механизм солеустойчивости российских сортов риса / Ю. К. Гончарова, Е. М. Харитонов // Аграрный вестник Урала. - 2010. - № 8 (74). - С. 45-48.
  9. Гончарова, Ю. К. О генетико-физиологических механизмах солеустойчивости у риса (Oryza sativa L.) / Ю. К. Гончарова, Е. М. Харитонов // Сельскохозяйственная биология. - 2013. - № 3. - С. 3-11.
  10. Гончарова, Ю. К. Генетический контроль признаков, связанных с усвоением фосфора у сортов риса (Orisa sativa L.) / Ю. К. Гончарова, Е. М. Харитонов // Вавиловский журнал. - 2015. - 19(2). - С. 197-203
  11. Дымова, О. В. Реакция устьиц на изменение температуры и влажности воздуха у растений разных сортов пшеницы, районированных в контрастных климатических условиях / О. В. Дымова, Т. К. Головко // Физиология растений. - 2007. - Т. 54. - № 1. - С.47-54.
  12. Крупнов, В. А. Влияние температуры воздуха на продуктивность яровой пшеницы в зоне каштановых почв Поволжья / В. А. Крупнов, Л. А. Германцев // Вестник Российской Академии сельскохозяйственной наук. - 2001. - № 2. - С. 33-35.
  13. Пташкин, В. В. Влияние внешних условий на органогенез различных сортов риса / В. В. Пташкин // Краткие итоги научно-исследовательской работы за 1964-1965 гг. / ВНИИ риса. - Краснодар, 1968. - С. 3-8.
  14. Рябушкина, Н. А. Синергизм действия метаболитов в ответных реакциях растений на стрессовые фактор / Н. А. Рябушкина // Физиология растений. - 2005. - Т. 52. - № 4. - С. 614-621.
  15. Харитонов, Е. М. Показатели продуктивности у сортов риса отечественной селекции при повышенных температурах в связи с проблемой глобального изменения климата / Е. М. Харитонов, Ю. К. Гончарова // Сельскохозяйственная биология. - 2009. - № 1. - С. 16-20.
  16. Шахбазов, В. Г. Термо-тест как метод прогнозирования гетерозиса и общей жизнеспособности семян / В. Г. Шабхазов // Методы оценки устойчивости растений к неблагоприятным условиям среды. - М.: Колос, 2007. - С. 71-77.
  17. Bohnert, H. J. Unraveling abiotic stress tolerance mechanisms - getting genomics going / H. J. Bohnert, Q. Gong, P. Li // Curr. Opin. Plant. Biol. - 2006. - Vol. 9. - P. 180-188.
  18. Carden, D. E. Single-cell measurements of the contribution of cytosolic Na+ and K+ to salt tolerance / D. E. Carden, D. J. Walker, T. J. Flowers // Plant Physiol. - 2003. - Vol. 131. - P. 676-683.
  19. Dionisio-Sese, M. L. Effects of salinity on sodium content and photosynthetic responses of rice seedlings differing in salt tolerance / M. L. Dionisio-Sese, S. Tobita // J. Plant Physiol. - 2000. - Vol. 157. - P. 54-58.

Authors:

  1. Kharitonov Yevgeny Mikhailovich, doctor of Sociology, RAS, scientific director, All-Russian Rice Research Institute.
  2. Goncharova Yuliya Konstantinovna, doctor of Biological Sciences, head of the laboratory, All-Russian Rice Research Institute.
  3. Malyuchenko Evgeniya Aleksandrovna, Junior Researcher, All-Russian Rice Research Institute.
  4. Ochkas Nikolai Aleksandrovich, senior researcher, All-Russian Rice Research Institute.
  5. Bruyako Viktoriya Nikolaevna, Junior Researcher, All-Russian Rice Research Institute.
  6. Bushman Natalia Yurievna, researcher, All-Russian Rice Research Institute.