Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 60

UDC: 631.527:635.25
GSNTI: 06.75.10

Variability of signs, quality of production of lines of onion varietal type Yalta in the Crimea

Salad relict onion is the Yalta calling card, the real object of commerce in the Crimea, both a dietary and medical product, so the task is to improve its quality. The onion selected from the three ecological zones of Crimea using biometric and morphological features and chemical composition was studied. Selection for improving a variety of 4 lines of two generations according to the dry matter content and essential oils content was conducted. Onions of lines were evaluated using agriculturally important characteristics such as color of dry scales, diameter, height, weight, and productivity. They were estimated also using morphological features: thickness and amount of juicy scales and rudiments. Four lines are evaluated by chemical composition - dry matter, the amount of sugars, monosaccharide, disaccharide, vitamin C and essential oils. The variability of dry matter depending on the amount of effective temperatures was revealed, as well as the variability of morphological signs: the index form, thickness and amount of juicy scales and rudiments. Most of the indicators attributed to low and moderate volatility. For lines №4 and №5 characterized by a high variability of the number of rudiments. According to the complex of economically valuable traits, morphological features and chemical composition, including the content of essential oils two lines are revealed: №2 from the low foothill area and №5 from the southern coast (Yalta region).
Keywords: Onion, varietal type, line, economically valuable signs, morphological features, chemical composition, ecological zone

References:

  1. Ананьева, М. Н. Изменчивость химического состава лука репчатого при выращивании в различных географических зонах / М. Н. Ананьева // Научно-технический бюллетень ВНИИ растениеводства. - Л.: ВИР, 1986. - Вып. 166. - С. 63-65.
  2. Вавилов, Н. И. Избранные произведения / Н. И. Вавилов. - Л.: Наука, 1967. - 480 с.
  3. Доспехов, Б. А. Методика полевого опыта / Б. А. Доспехов. - М.: Агропромиздат, 1985. - 351 с.
  4. Ермаков, А. И. Методы биохимического исследования растений / А. И. Ермаков, В. В. Арасимович, Н. П. Ярош [и др.]. - Под ред. А. И. Ермакова. - 3-е изд., перераб. и доп. - Л.: Агропромиздат, 1987. - 430 с.
  5. Жученко, А. А. Адаптивное растениеводство: экологические основы / А. А. Жученко / АНМССР; Институт экологической генетики. - Кишинев: Штиинца, 1980. - 432 с.
  6. Казакова, А. А. Химический состав видов и сортов лука / А. А. Казакова // Культурная флора СССР. Лук. - Л.: Колос, 1978. - Т. 10. - С. 130-133.
  7. Кильчевский, А. В. Оценка адаптивной способности и стабильности сортов и гибридов овощных культур / А. В. Кильчевский, Л. В. Хо-тылева // Методические указания по экологическому испытанию овощных культур в открытом грунте. - М., 1985. - Часть II. - С. 43-53.
  8. Методика дослідної справи в овочівництві і баштанництві / за ред. Г. Л. Бондаренка, К. І. Яковенка. - Х.: Основа, 2001. - 369 с.
  9. Немтинов, В. И. Не пострадал бы Крымский старожил / В. И. Немтинов, Р. Ф. Недбал // Огородник. - 2003. - № 9. - С. 8-9.
  10. Немтинов, В. И. Абиотические факторы в овощеводстве и бахчеводстве Крыма / В. И. Немтинов, А. Г. Кацкая, Ю. Н. Костанчук, Н. А. Елисеева. - Под ред. В. С. Паштецкого. - Симферополь: Ариал, 2012. - 67 с.
  11. Перегудт, М. Ф. Методы селекционно-методической работы по улучшению качества сортов лука / М. Ф. Перегудт // Методика селекции и семеноводства овощных культур. - Л.: Колос,1964. - С. 264-268.
  12. Прохоров, И. А. Селекция и семеноводство овощных культур / И. А. Прохоров, A. B. Крючков, В. А. Комиссаров. - Под ред. В. А. Комиссарова. - М.: Колос, 1981. - С. 235.
  13. Сич, З. Д. Роль климатичних факторів у формуванні врожайності баштанних культур / З. Д. Сич // Овочівництво і баштанництво: міжвід. тематич. зб. - К.: Урожай, 1985. - Вип. 40. - С. 62-64.
  14. Триппель, В. В. Значение экологического фактора в селекции лука репчатого / В. В. Триппель // Научно-технический бюллетень ВИР. - Л.: ВИР, 1987. - Вып. 167. - С. 70-73.
  15. Хареба, В. В. Наукові основи виробництва капусти білоголової в Україні / В. В. Хареба. - Харків, 2004. - С. 27-60.
  16. Platenius, H. Pungenez of onions in relation to variety and ecological factors / H. Platenius, J. E. Knott // “Proc. Amer, Soc. Hortis. Sci”, 1935. -Vol. 32. - P. 593-595.

Authors:

  1. Nemtinov Victor Illarionovich, Doctor of Agricultural Sciences, Senior Researcher, Chief Researcher, Cientific Research Institute of Agriculture of Crimea.
  2. Timasheva Lidia Alekseevna, Candidate of Agricultural Sciences, Senior Researcher, head of department, Cientific Research Institute of Agriculture of Crimea.
  3. Pekhova Olga Antonovna, Candidate of Agricultural Sciences, Leading Researcher, Cientific Research Institute of Agriculture of Crimea.