Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 60

UDC: 633.18: 631.559: 631.531.01: 631.55
GSNTI: 68.35

Sowing qualities of seeds and productivity of rice varieties depending on environmental conditions and harvesting time

Krasnodar region is fully provided with seeds of domestic rice varieties. Production of seeds of modern high quality rice varieties allows obtaining good grain yield and contributes to varietal change in the region. Sowing qualities of rice seeds depend on several factors: varietal characteristics, cultivation technologies, environmental conditions, degree of grain ripeness, storage conditions, etc. The article presents results of study of formation of productivity elements and sowing qualities of seeds of 29 rice varieties of various ripening groups, sown in the collection nursery of the Institute in the conditions of Kuban rice growing area, for the period 2013-2015. It is shown that the biological characteristics of varieties forming individual plant productivity manifest differently in different years of studies. Rice varieties with stable formation of productive panicle with high-quality grain were selected: medium-ripening Polevik, Rapan, Khazar, Sonet, Orion and medium-late ripening Leader, Kurchanka, Kazachok-4. General trend for decreasing number of spikelets per panicle and grain size but forming seeds with better viability was detected in all the varieties in the conditions of hot and droughty year 2014. All medium-ripening varieties had seed viability lower than that of late-ripening varieties. The seeds of the same variety with greater mass do not always show a higher germination rate than that with a smaller size. Optimization of harvesting time for seeds of collection samples allows saving the accumulated rice gene pool. The results of evaluation of sowing qualities of seeds of seven rice varieties harvested in three terms, stored for two years in uncontrolled conditions, are presented. It is shown that early harvesting didn’t seriously effect quality of seeds of early-ripening varieties. However, the rate of seed aging is lower for varieties with a longer duration, harvested at a later date.
Keywords: Rice, variety, quality of seeds, viability, productivity elements, degree of grain ripeness, harvesting time

References:

  1. Трисвятский, Л. А. Хранение зерна / Л. А. Трисвятский. - Агропромиздат, 1985. - 351 с.
  2. Авакян, Э. Р. Инициация покоя раннеспелых сортов риса / Э. Р. Авакян, К. К. Ольховая, Т. Б. Кумейко, В. С. Ковалев // Рисоводство. - 2011. - № 18. - С. 33-39.
  3. Vieira, R. F. Diferenca varietal na perda de germinacao de sementes de feijao (Phaseolus vulgaris L.) / R. F. Vieira, J. R. Fonseca. - Rev. Ceres, 1986. - Т. 33. - № 190. - Р. 567-570.
  4. Пилипюк, В. Л. Технология хранения зерна и семян: учеб. пособ. / В. Л. Пилипюк. - М. : Вузовский учебник, 2011. - 457 с.
  5. Cienska, K. Wplyw warunkow i dlugosci okresu przechowywania materialow hodowlanych zyta na zdolnosc kielkowania / K. Cienska, J. Schneider // Biul. Inst. Hodowli Aklimat. - Rosl, 1984. - Т. 152. - Р. 47-59.
  6. Лихачев, Б. С. Жизнеспособность семян, ее структура и выражение / Б. С. Лихачев // Физиология семян: формирование, прорастание, прикладные аспекты. - Душанбе: Дониш, 1990. - С. 100-107.
  7. Захарова, Л. Г. Состояние жизнеспособности семян ржи после пятилетнего хранения в контролируемых условиях / Л. Г. Захарова // Науч.-техн. бюл. ВИР. - Л., 1989. - Т. 189. - С. 52-55.
  8. Полторецкий, С. П. Урожайность и качество семенного материала проса в зависимости от сроков уборки / С. П. Полторецкий // Зернобобовые и крупяные культуры. - 2014. - № 4 (12) - С. 99-103.
  9. Фоканов, А. М. Пути повышения посевных качеств семян и совершенствование методов их оценки в условиях Центрального района РСФСР / А. М. Фоканов. - Немчиновка, 1989. - 35 с.
  10. Боме, Н. А. Биологические свойства семян и феногенетический анализ культурных растений: учеб.-метод. пособ. / Н. А. Боме, А. Я. Боме, А. А. Белозерова. - Тюмень: Изд-во ТюмГУ, 2007. - 80 с.
  11. Натальин, Н. Б. Рис / Н. Б. Натальин // Сборник статей. - М.: Колос, 1965. - С. 21-22.
  12. Воробьев, Н. В. Физиологические основы прорастания семян риса и пути повышения их всхожести / Н. В. Воробьев. - Краснодар: ООО «МС-Центр», 2003. - 116 с.
  13. Казаков, Е. Д. Биохимия зерна и продуктов его переработки / Е. Д. Казаков, В. Л. Кретович. - М.: Колос, 1980. - 319 с.
  14. Mugnisjah, W. Q. Vigour of soybeen seed as influenced by sowing and harvest dates and seed size / W. Q. Mugnisjah, S. Nakamura. - Seed Sc. Technol. - 1986. - Т. 14. - № 1. - Р. 87-94.
  15. ГОСТ Р 52325-2005. Семена сельскохозяйственных растений. Сортовые и посевные качества. Общие технические условия. - Введ. 2006-01-01. - М.: Стандартинформ, 2005. - 24 с.

Authors:

  1. Korotenko Tatyana Leonidovna, Ph.D. in agriculture, senior scientist; Group of starting material, department of breeding, Rice Research Institute.
  2. Khorina Tatyana Andreevna, junior scientist; Group of starting material, department of breeding, Rice Research Institute.