Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 59

UDC: 633.367:631.52
GSNTI: 68.35.31

Lupin - breeding and adaptation in agro-landscapes of Russia

The article presents importance of lupin in solution of fodder protein problem. Soya and lupin are noted for their protein and its amino acids’ content. Attractiveness of lupin for Russia in contrast to soya is possibility to grow it in different regions practically without any limitations in soil and climatic conditions. Three annual lupin species used in country’s agriculture are narrow-leafed, yellow and white lupin. Among them white lupin has the highest grain productivity potential, its seed quality is close to soya bean (protein content is 36-40%, oil content is 10-12%). More over this lupin specie is rapid ripening, its yield is higher and it is more technological compared to soya. Geographical distribution of mid ripening narrow-leafed and white lupin varieties is offered taking into account the average sum of productive temperatures for some years and total rainfall during 110 days of vegetation period. Tendencies of white, narrow-leafed and yellow lupin breeding are shown. Methods for development of adaptive varieties and their characteristics have been described. In Russian Lupin Research Institute power-and-sugar-protein concentrate based on lupin has been developed and patented. Extensive introduction of new high yielded, adaptive to specific soil and climatic conditions lupin varieties and its products in agricultural industry will allow solving a problem of fodder protein and replacing imported expensive transgenic soya to a considerable extent in RF.
Keywords: White, narrow-leafed, yellow lupin, protein, breeding, variety, productivity, adaptation, geographical distribution, substitution of import

References:

  1. Такунов, И. П. Люпин в земледелии России / И. П. Такунов. - Брянск: Придесенье, 1996. - 260 с.
  2. Захарова, М. В. Изменчивость и взаимосвязь элементов продуктивности у сортов люпина белого / М. В. Захарова, М. И. Лукашевич, Т. В. Свириденко // Зернобобовые и крупяные культуры. - 2014. - № 2. - С. 81-83.
  3. Лихачёв, Б. С. Схема единого селекционно-семеноводческого процесса на примере люпина желтого / Б. С. Лихачёв, И. К. Саввичева, Н. В. Новик // Вестник РАСХН. - 2011. - № 5. - С. 30-32.
  4. Лихачёв, Б. С. О возможности возрождения культуры люпина желтого / Б. С. Лихачёв, Н. В. Новик, А. С. Якушева // Кормопроизводство. - 2011. - № 4. - С. 24-25.
  5. Фицев, А. И. Антипитательные вещества зернобобовых, зерновых, масличных, капустных культур и методы их определения: методические указания / А. И. Фицев, Л. М. Коровина, Т. В. Леонидова, Т. С. Бражникова. - М., 2007. - 62 с.
  6. Шакиров, Ш. И. Люпино-рапсовый экструдат в рационах растущих свиней / Ш. И. Шакиров, Р. К. Хакимов // Кормопроизводство. - 2005. - № 7. - С. 25-29.
  7. Патент на изобретение RUS 2461211 02.11. Энергосахаропротеиновый концентрат и способ его приготовления / А. И. Артюхов, Н. В. Гапонов; заявитель и патентообладатель РАСХН ГНУ Всероссийский НИИ люпина. - № 2010144896/13; заявл. 02.10.10; опубл. 20.09.12, Бюл. № 26. - 7 с.

Authors:

  1. Artyukhov Alexandr Ivanovitch, Dr. of Sci., Professor, Director, Russian Lupin Research Institute.
  2. Lukashevitch Michail Ivanovitch, Dr. of Sci., Professor, Deputy Director, head of the white lupin breeding laboratory, Russian Lupin Research Institute.
  3. Ageeva Praskovya Alexeevna, candidate of Agric. Sci., head of the narrow-leafed lupin breeding laboratory, Russian Lupin Research Institute.
  4. Novik Natalya Valentinovna, candidate of Agric. Sci., head of the yellow lupin breeding laboratory, Russian Lupin Research Institute.