Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 59

UDC: 635.21:631.527:631.532 (571.63)
GSNTI: 68.35.49.05

The main directions and results of potato selection and seed breeding in Primorsky SRIA

Complex research on potato selection and seed breeding is carried out in Primorsky SRIA. The research objects are potato varieties of native and foreign selection, hybrid combinations, and hybrids in the variety testing nurseries. The goal of the study is to define new initial material for selection, to obtain hybrid combinations and to examine them according to the whole scheme of the selection process on the basis of the all-round study of the varieties and hybrids collection of potato. The developed varieties and those from the other regions, which are the most adaptive to the soil and climatic conditions of Primorsky krai, should be included into the scheme of seed breeding. There are about 300 variety samples of potato studied in the collection nursery every year. As a result of selection recently there were developed varieties: Dachny, Smak, Kazachok and Avgustin. Variety Dachny is middle ripen with productivity of 32,8-46,2 t/ha, starch content 14,6-15,8%, vitamin C - 10,8-14,3 mg/100 g. The tuber skin colour is yellow, pulp of tuber is white. Variety Smak is middle-late ripen with productivity of 32,4-43,2 t/ha, starch content 14,1-17,1%, vitamin C - 7,3-9,1 mg/100g. Colour of the tuber skin and pulp is yellow. Variety Kazachok is middle-late ripen with productivity of 31,4-38,2 t/ha, starch content 14,6-14,8%, vitamin C - 7,6-9,9 mg/100 g. Colour of the tuber skin and pulp is yellow. Variety Avgustin is middle ripen with productivity of 33,7-46,0 t/ha, starch content 15,0-15,8%, vitamin C - 10,5-11,2 mg/100 g. Colour of the tuber skin and pulp is yellow. The varieties possess taste from good till excellent, not darkening pulp of potato tuber being fresh or boiled, with good keeping (storage) quality of tubers, field resistant to virus diseases, middle resistant to Phytophthora infestants, Alternaria solani, resistant to Sinchytrium endobioticum Shilb. The varieties are recommended for cultivation in the Far eastern region. The article presents the main elements of technological process for the potato original seeds growing in Primorsky SRIA.
Keywords: Potato, variety, hybrid, productivity, bio-chemical indices, taste quality, keeping quality of tubers, resistance to diseases, virus-free seed breeding, Primorsky Region

References:

  1. Анисимов, Б. В. Сортообновление - важнейший фактор повышения эффективности репродукционного семеноводства картофеля в регионах РФ / Б. В. Анисимов, С. М. Юрлова // Картофелеводство России: Актуальные проблемы науки и практики / под общ. ред. А. А. Жученко. - М., 2007. - С. 18-25.
  2. Ким, И. В. Характеристика исходного материала и результаты его использования в селекции картофеля в Приморском крае / И. В. Ким, Л. А. Новоселова, Т. М. Ильяшик, Н. М. Волик // Картофелеводство : матер. координац. совещ. и науч.-практич. конф., посвящ. 120-летию со дня рожд. А. Г. Лорха / Россельхозакадемия ; ВННИКХ. - М., 2009. - С. 69-76.
  3. Ким, И. В. Голландские сорта картофеля как источники хозяйственно ценных признаков / И. В. Ким, Л. А. Новоселова // Картофелеводство : материалы координац. совещ. и науч.-практич. конф., посвящ. 120-летию со дня рожд. А. Г. Лорха / Россельхозакадемия ; ВННИКХ. - М., 2009. - С. 79-82.
  4. Ким, И. В. Изменение потребительских свойств различных сортов картофеля в процессе длительного хранения / И. В. Ким, Л. А. Новоселова, А. К. Новоселов // Картофелеводство : матер. науч. конф. «Мировые генетические ресурсы картофеля и их использование в современных направлениях селекции» / Россельхозакадемия ; ВНИИКХ. - М., 2012. - С. 228-234.
  5. Новоселов, А. К. Сорт картофеля Дачный селекции Приморского НИИСХ / А. К. Новоселов, И. В. Ким, Н. М. Волик, Л. А. Новоселова // Современная индустрия картофеля: состояние и перспективы : материалы VI межрегион. науч.-практич. конф. / ВНИИКХ. - Чебоксары, 2014. - С. 76-79.
  6. Ким, И. В. Результаты селекционной работы по картофелю в Приморском крае / И. В. Ким, А. К. Новоселов, Л. А. Новоселова, В. П. Вознюк // Вестник Государственного аграрного университета Северного Зауралья. - Тюмень, 2015. - № 4 (31). - С. 43-47.
  7. Ким, И. В. Генетические источники для селекции картофеля / И. В. Ким, А. К. Новоселов, Л. А. Новоселова, В. П. Вознюк // Картофель и овощи. - 2016. - № 3. - С. 33-34.
  8. Методические указания по поддержанию и изучению мировой коллекции картофеля / сост.: С. Д. Киру, Л. И. Костина, Э. В. Трускинов, Н. М. Зотеева [и др.]. - СПб. : ВИР, 2010. - 32 с.
  9. Методические указания по оценке сортов картофеля на пригодность к переработке и хранению / К. А. Пшеченков, О. Н. Давыденкова, В. И. Седова [и др.]. - 2-е изд., перераб. и доп. - М. : ВНИИКХ, 2008. - 39 с.
  10. Технологический процесс производства оригинального, элитного и репродукционного семенного картофеля : метод. рекомендации / А. М. Малько, Ю. Н. Николаев, В. С. Макарова [и др.] ; МСХ РФ, Рос. с.-х. центр ; ВНИИКХ. - М., 2011. - 35 с.
  11. Положение о порядке проведения сертификации семян сельскохозяйственных и лесных растений; утверждено приказом Минсельхозпрода России от 8 декабря 1999 г. № 859.

Authors:

  1. Kim Irina Vyacheslavovna, PhD, Chief of the Laboratory for Potato Diseases Diagnostics, Primorsky Scientific Research Institute of Agriculture.
  2. Novoselov Aleksey Klavdievich, PhD, Chief of the Department of Potato and Vegetable Breeding, Primorsky Scientific Research Institute of Agriculture.
  3. Novoselova Ludmila Aleksandrovna, Senior Researcher, Primorsky Scientific Research Institute of Agriculture.
  4. Vozniuk Valentina Petrovna, Researcher, Primorsky Scientific Research Institute of Agriculture.