Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2016, № 58

UDC: 641.664.8.037.5
GSNTI: 65.59.19

Application of carbon dioxide to transport chickens-broilers carcasses

The design of the generator-dispenser for receiving and supplying a snow-carbon dioxide directly into the carcass of broiler chickens and their surface. A method for cooling broilers carcasses with snowlike CO2 in transporting in uncooled transport. Calculation is designed to determine the amount of snowlike CO2 required to maintain the desired temperature during transport of poultry. To test the adequacy of the obtained expressions and determining the broiler carcasses cooling duration experiments were conducted. A comparative analysis of calculating the amount of snowlike CO2 needed for a transporting broiler chicken meat with experimental data showed the adequacy of the proposed settlement; the error does not exceed 7,0%.
Keywords: Cooling, broiler-chicken, transportation, carbon dioxide, sublimation, the temperature field, research, generator metering, refrigeration, bird, choking

References:

  1. Большаков, О. В. Российская отраслевая наука: современные холодильные технологии и решение проблемы здорового питания / О. В. Большаков // Холодильная техника. - 2002. - № 5. - С. 4-6.
  2. Буянов, О. Н. Применение снегообразного диоксида углерода для охлаждения мяса птицы / О. Н. Буянов, Е. Н. Неверов // Вестник Международной академии холода. - 2006. - № 4. - С. 36-38.
  3. ГОСТ Р 52702-2006 Мясо кур (тушки кур, цыплят, цыплят-бройлеров и их части). Технические условия. - Москва: Изд-во Стандартинформ, 2007. - 16 с.
  4. Неверов, Е. Н. Определение времени сублимации снегообразного СО2 при транспортировке мяса птицы / Е. Н. Неверов // Продукты питания и рациональное использование сырьевых ресурсов: Сб. науч. работ. - Вып. 14. - Кемерово, 2007. - C. 85-86.
  5. Неверов, Е. Н. Производство и применение диоксида углерода в промышленности / Е. Н. Неверов // Монография. - КемТИПП: Кемерово, 2012. - 180 с.
  6. Павский, В. А. Аналитическое исследование процесса холодильной обработки мяса птицы снегообразным СО2 / В. А. Павский, О. Н. Буянов, Е. Н. Неверов // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2009. - № 3. - С. 29-31.
  7. Пименова, Т. Ф. Оборудование для производства, транспортировки, хранения и применения жидкой углекислоты и сухого льда / Т. Ф. Пименов // Холодильная техника. - 1978. - № 11.
  8. Устройство для получения и подачи снегообразного диоксида углерода непосредственно в тушку [Текст] : пат. 2320181 Рос. Федерация: МПК А23B 4/06, F25D3/12 / О. Н. Буянов, Е. Н. Неверов; заявитель и патентообладатель Кем. технол. институт пищевой пром. - №2006104519/13; заявл.13.02.2006; опубл. 27.03.2008. - Бюл. № 9. - 5 с.: ил.

Authors:

  1. Neverov Evgeniy Nikolaevich, PhD in techniques, Associate Professor, Department of heating and cooling technology, Kemerovo Technological Institute of Food Industry (University).