Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 96

UDC: 634.863:631.542
GSNTI: 68.35.55

The production potential of grape varieties of domestic selection in the conditions of the South of Russia

The production potential of grape varieties depends on a number of environmental, biological and technological factors. The genotype that reveals its potential in the conditions of the place of growth is unchanged. The most complete realization of the productive potential of grape varieties is achieved by using variety-oriented agrotechnical techniques, such as loading bushes with shoots. The purpose of the research is to determine the production potential (laying of embryonic inflorescences) of grape varieties of the selection of SKFNTSSVV Granatoviy, Antaris and Alcor growing in the conditions of the south of Russia (g. Anapa), under the influence of different loads of bushes with shoots. The research methods generally accepted in viticulture are used in the work. The average value of the number of embryonic inflorescences per eye was established: for the Alcor variety - 1.3 pcs., Granatoviy - 0.9 pcs., Antaris - 0.7 pcs. The influence of different bush loads by shoots on the production potential (embryonic fertility) of the central buds of wintering eyes along the length of the shoot is considered. It was found that with increasing load, the zone of greatest productivity (5-7 peepholes) shifts to the base of the shoot in all studied grape varieties. In the Granatoviy variety, the displacement occurs in the zone of 3-6 eyes, in the varieties Antaris and Alcor in the zone of 2-5 eyes.
Keywords: Grapes, varieties of domestic breeding, production potential, embryonic fruitfulness, load of shoots.
DOI: 10.21515/1999-1703-96-59-65

References:

  1. Петров, В. С. Потенциал хозяйственной продуктивности винограда, его реализация в условиях умеренно-континентального климата юга России / В. С. Петров // Магарач. Виноградарство и виноделие. - 2016. - № 1. - С. 20-22.
  2. Rea, M. Vegetation management intensity and landscape diversity alter plant species richness, functional traits and community composition across European vineyards / Rea M. Hall, N. Penke, M. Kriechbaum, S. Kratschmer, V. Jung, S. Chollet, M. Guernion, A. Nicolai, F. Burel, A. Fertil, Á. Lora, R. Sánchez-Cuesta, G. Guzmán, J. Gómez, D. Popescu, A. Hoble, C.-I. Bunea, J. G. Zaller, Silvia // Agricultural Systems. - 2020. - 102706. - V. 177. - Режим доступа: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2019.102706.
  3. Sara, Masia. A modelling platform for climate change impact on local and regional crop water requirements Sara Masia, Antonio Trabucco, Donatella Spano, Richard L. Snyder, Janez Sušnik, Serena Marras // Agricultural Water Management. - 2021. - 107005. - V. 255, https://doi.org/10.1016/j.agwat.2021.107005.
  4. Bernardo, S. Grapevine abiotic stress assessment and search for sustainable adaptation strategies in Mediterranean-like climates. A review / S. Bernardo, L. T. Dinis, N. Machado, J. Moutinho-Pereira // AGRONOMY FOR SUSTAINABLE DEVELOPMENT. - 2018. - 38(6). DOI: 10.1007 /s13593-018-0544-0.
  5. Матузок, Н. В. Влияние температурного фактора на степень дифференциации зачаточных соцветий в почках зимующих глазков в период относительного покоя / Н. В. Матузок, Т. И. Кузьмина, А. А. Романенко // Политематический сетевой электронный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 92. - С. 671-681. https://elibrary.ru/item.asp?id=20799905.
  6. Гусейнов, Ш. Н. Реакция сорта винограда Цветочный на температурный стресс вегетационного периода 2018 года / Ш. Н. Гусейнов, А. Г. Манацков, С. В. Майбородин // Русский виноград. - 2018. - Т. 8. - С. 82-89. DOI: 10.32904/2412-9836-2018-8-82-89.
  7. Bramley, R. G. V. Making sense of a sense of place: precision viticulture approaches to the analysis of terroir at different scales / R. G. V. Bramley, J. Ouzman, M. C. T. Trought // OENO One, 2020. - V. 54 (4). - https://doi.org/10.20870/oeno-one.2020.54.4.3858.
  8. Neethling, Etienne. Spatial complexity and temporal dynamics in viticulture: A review of climate-driven scales / Etienne Neethling, Gérard Barbeau, Cécile Coulon-Leroy, Hervé Quénol // Agricultural and Forest Meteorology. - 2019. - V. 276-277. 107618. https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2019.107618.
  9. Solman, S. Bioclimatic zoning of Argentinian Malbec grape productivity regions by means of a unique combined index / S. Solman, M. F. Cabre, M. H. Gonzalez, M. N. Nunez // CLIMATE RESEARCH. - 2017. - V. 74, Issue 3. - P. 185-199. DOI: 185-199. 10.3354/cr01498.
  10. Урденко, Н. А. Влияние отдельных элементов агротехнологии на продукционный потенциал и перспективность столового сорта винограда Виктория / Н. А. Урденко, М. Р. Бейбулатов, Н. А. Тихомирова, Р. А. Буйвал // Виноградарство и виноделие. - 2021. - Т. 23. - № 3 (117). - С. 242-247. DOI: 10.35547/IM. 2021.95.94.006.
  11. Stefano, Pedò. Development, yield potential and nutritional aspects of resistant grapevine varieties in Trentino Alto Adige / Pedò Stefano, Bottura1 Maurizio and Porro Duilio // BIO Web of Conferences. 2019. - V. 13. 02004 https://doi.org/10.1051/bioconf/20191302004.
  12. Gaiotti, F. Calcium Phosphate Nanoparticles as Sustainable Nitrogen Nanofertilizers for Viticulture: Implications on Yield and Quality of Pinot Gris Grapevines / F. Gaiotti, M. Lucchetta, G. Lorenzoni, D. Longo, E. Boselli, E. Cesco, S. Belfiore, N. Lovat, L. Delgado-Lopez, J. Manuel; M. Urea-Doped // AGRONOMY-BASEL. - 2021. - V. 11(6). DOI:10.3390/ agronomy11061026.
  13. Schabl, P. Effects of silicon amendments on grapevine, soil and wine / P. Schabl, C. Gabler, E. Kuehrer, W. Wenzel // PLANT SOIL AND ENVIRONMENT. - 2020. - V. 66(8). - Р. 403-414 DOI: 10.17221/40/2020-ПСЕ.
  14. Aleynikova, G. Realization of biological productivity of grape varieties in conditions of the south of Russia under influence of shoot load / G. Aleynikova and O. Seget // BIO Web Conf. - 2021. - V. 34, - Р. 6.International Scientific Conference "Biologization of the Intensification Processes in Horticulture and Viticulture" (BIOLOGIZATION 2021) DOI:https://doi.org/10.1051/bioconf/20213401011.
  15. Алейникова, Г. Ю. Продуктивность винограда и качество вина в зависимости от схемы посадки и нагрузки кустов побегами / Г. Ю. Алейникова, Т. П. Павлюкова, Ю. А. Разживина // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2019. - № 57(03). - С. 72-87 DOI:10.30679/2219-5335-2019-3-57- 72-87.
  16. Петров, В. С. Агроэкологическое зонирование территории для оптимизации размещения сортов, устойчивого виноградарства и качественного виноделия: монография / В. С. Петров, Г. Ю. Алейникова, А. А. Марморштейн. - Краснодар. - 2020. - 138 с.
  17. Ильницкая, Е. Т. Сорта винограда Алькор и Гранатовый для высококачественного виноделия / Е. Т. Ильницкая, Н. М. Агеева, Е. Г. Пята, А. В. Прах, В. К. Котляр // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2021. - № 70(4). - С. 38-47. DOI 10.30679/ 2219-5335-2021-4-70-38-47.
  18. Нудьга, Т. А. Агробиологическая оценка технических сортов винограда Алькор и Антарис в условиях Тамани / Т. А. Нудьга, Е. Т. Ильницкая, Е. А. Даурова // Плодоводство и виноградарство Юга России. - 2017. - № 43(01). - С. 1-8 https://elibrary.ru/download/elibrary_27715878_61892220.pdf.
  19. Петров, В. С. Методы исследований в виноградарстве / В. С. Петров, Г. Ю. Алейникова, А. А. Марморштейн. - Краснодар: ФГБНУ СКФНЦСВВ, 2021. - 147 с.

Authors:

  1. Aleynikova Galina Yurievna, Senior Researcher, Manageress of Laboratory, Federal State Budgetary Scientific Institution North-Caucasian Federal Scientific Center for Horticulture and Winemaking.
  2. Seget Olga Leonidovna, research associate, Federal State Budgetary Scientific Institution North-Caucasian Federal Scientific Center for Horticulture and Winemaking.