Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 96

UDC: 636.592.083 + 637.51 (470.61)
GSNTI: 68.39.29

Improvement of the turkey cross big-6 growing technology and its processing in the Rostov Region

The presented research results are devoted to the issues of fattening, slaughter and the study of the chemical composition of turkey meat crosses BIG-6 and BUT-8. Based on this information, the technology of deep processing of BIG-6 turkey meat into the production of sausage products was developed. To reduce the cost the recipe of meat products includes offal - legs and heads of turkeys, while the biological value of these meat products was at a sufficient level in terms of nutritional value. The use of gel from secondary turkey processing products (legs and heads) in sausage cooked products allows you to increase profit by 85 rubles and profitability by 11.3%.
Keywords: Turkey meat, meat qualities, nutritional value, meat productivity, young growth, processing.
DOI: 10.21515/1999-1703-96-241-246

References:

  1. Доника, И. В. Рост и развитие индеек при использовании в рационе кормления ферментной добавки «Натузим» / И. В. Доника, В. В. Федюк, С. В. Семенченко, И. В. Засемчук // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. - 2022. - № 1 (68). - С. 170-175.
  2. Патент № 2351125 C2 Российская Федерация, МПК A01K 67/02. Способ определения массы желтка в курином яйце без нарушения целостности скорлупы: № 2007106612/13: заявл. 21.02.2007 : опубл. 10.04.2009 / В. И. Щербатов, Л. И. Сидоренко, Л. Д. Яровая [и др.]; заявитель Федеральное государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования Кубанский государственный аграрный университет.
  3. Патент № 2373702 C1 Российская Федерация, МПК A01K 31/00, A01K 67/02. Способ выращивания цыплят-бройлеров: № 2008118710/13: заявл. 12.05.2008: опубл. 27.11.2009 / В. И. Щербатов, Л. И. Сидоренко, К. Н. Бачинина [и др.]; заявитель Федеральное государственное образовательное учреждение высшего профессионального образования Кубанский государственный аграрный университет. - EDN ZAPFJR.
  4. Патент № 2636477 C1 Российская Федерация, МПК A01K 67/02. Способ отбора перепелиных яиц для инкубации: № 2017114697: заявл. 26.04.2017: опубл. 23.11.2017 / В. И. Щербатов, К. Н. Бачинина, В. В. Хатько [и др.]; заявитель Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования «Кубанский государственный аграрный университет имени И. Т. Трубилина».
  5. Семенченко, С. В. Мясная продуктивность индеек кросса Биг-6 в зависимости от предубойных факторов / С. В. Семенченко, В. Н. Нефедова, А. С. Дегтярь, И. В. Засемчук, А. А. Савинова // Вестник Красноярский ГАУ. - 2017. - № 2 (125). - С. 65-71.
  6. Семенченко, С. В. Влияние пробиотиков на мясную продуктивность цыплят бройлеров кросса ИСА-15 /Инновации в науке / С. В. Семенченко, В. Н. Нефедова, А. А. Савинова // Сб. ст. по матер. XXIX межднар. науч.-практ. конф. - № 1 (26). - Новосибирск: Издательство «СибАК», 2014. - С. 108-117.
  7. Бараников, А. И. Технология первичной переработки продуктов животноводства: учеб. для вузов / А. И. Бараников, Ю. А. Колосов, С. В. Семенченко, И. В. Засемчук, А. С. Дегтярь. - Пос. Персиановский: Издательство ДонГАУ, 2010. - 177 с.
  8. Федюк, В. В. Продуктивность индеек кросса Биг-6 при использовании подкислителей питьевой воды / В. В. Федюк, Е. И. Федюк, Т.О. Жилин // В сб.: Актуальные направления инновационного развития животноводства и современные технологии производства продуктов питания. - Матер. междунар. науч.-практ. конф. - 2016. - С. 107-112.
  9. Широкова, Н. В. Биотехнологические аспекты в технологии функциональных мясных изделий / Н. В. Широкова, П. В. Скрипин, П. С. Кобыляцкий, А. М. Емельянов, А. В. Беляевская // Научная жизнь. - 2018. - № 4. - С. 6-13.
  10. Щербатов, В. И. Способ отбора перепелов / В. И. Щербатов, К. Н. Бачинина, С. Хурэлчулуун // Проблемы в животноводстве: Матер. междунар. науч.-практ. конф. - Краснодар, 09 апреля 2018 г. - Краснодар: ФГБУ «Российское энергетическое агентство» Минэнерго России Краснодарский ЦНТИ - филиал ФГБУ «РЭА» Минэнерго России, 2018. - С. 107-112.
  11. Kobylyatsky, P. S. Enzyme preparations in the technology of muscle turkey productsю / P. S. Kobylyatsky, M. I. Slozhenkina, V. A. Karatunov, P. V. Skripin, Y. Z. Nasirov, A. A. Mosolov // В сб.: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. - Krasnoyarsk Science and Technology City Hall. - Krasnoyarsk, Russian Federation, 2021. - Р. 32084.
  12. Slozhenkina, M. I. Improving the quality of broiler chicken meat without the use antibiotics / M. I. Slozhenkina, A. M. Fedotova, O. A. Knyazhechenko, G. V. Fedotova, A. A. Mosolov, M. V. Frolova / В сб.: IOP Conference Series: Earth and Environmental Science. - Сер. "Agroinnovation: Innovative Solutions in the Agro-Industrial Complex, Agroinnovation 2021". - 2022. - Р. 012033.

Authors:

  1. Kobylatsky Pavel Sergeevich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education Don State Agrarian University.
  2. Karatunov Vyacheslav Anatolyevich, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Bachinina Ksenia Nikolaevna, senior lecturer, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Shevchenko Aleksandra Aleksandrovna, graduate, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.