Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2022, № 95

UDC: 619:616.98.579
GSNTI: 68.41.05

Veterinary and sanitary examination of meat and meat raw materials when feeding feeds contaminated with mold fungi and mycotoxins

In the farms of the Krasnodar Region, the contamination by mold spores of feed for productive animals varies from 105 to 108 CFU per 1 gram of feed. There is a high risk that conidia of mold fungi will penetrate into the blood, and their spores will germinate in the internal organs and muscles of animals. Also, some types of mold fungi secrete mycotoxins, which, with prolonged feeding of feed, leads to a decrease in the productivity and quality of meat raw materials. The article describes the results of studies showing that in the pigs of the experimental group, which were fed feed contaminated with mold fungi, growth retardation was observed, as well as a decrease in the quality of meat and meat products, and in animals of the control group, in which the diet consisted of feed not contaminated with micromycetes, there were large gains in fattening and rearing.
Keywords: Pig, feed, mycosis, mycotoxicosis, meat, veterinary and sanitary examination.
DOI: 10.21515/1999-1703-95-199-203

References:

  1. ГОСТ 10444.12-2013. Микробиология пищевых продуктов и кормов для животных. Методы выявления и подсчета количества дрожжей и плесневых грибов. - Москва: Стандартинформ, 2014. - 14 с.
  2. ГОСТ 21237-75. Мясо. Методы бактериологического анализа. - Москва: Стандартинформ, 2006. - 28 с.
  3. ГОСТ 26669-85. Продукты пищевые и вкусовые. Подготовка проб для микробиологических анализов. - Москва: Стандартинформ, 2010. - 10 с.
  4. ГОСТ 26670-91. Продукты пищевые. Методы культивирования микроорганизмов. - Москва: Стандартинформ, 2008. - 7 с.
  5. ГОСТ 31653-2012. Корма. Метод иммуноферментного определения микотоксинов. - Москва: Стандартинформ, 2012. - 15 с.
  6. ГОСТ 31659-2012. Продукты пищевые. Метод выявления бактерий рода Salmonella. - Москва: Стандартинформ, 2014. - 25 с.
  7. ГОСТ-31674-2012. Корма, комбикорма, комбикормовое сырье. Методы определения общей токсичности. - Москва: Стандартинформ, 2014. - 30 с.
  8. ГОСТ 31747-2012 Продукты пищевые. Методы выявления и определения количества бактерий группы кишечных палочек (колиформных бактерий). - Москва: Стандартинформ, 2013. - 20 с.
  9. Дорожкин, В. И. Современные направления ветеринарно-санитарной науки в обеспечении биологической и продовольственной безопасности / В. И. Дорожкин, А. М. Смирнов, А. В. Суворов, Н. И. Попов, Н. К. Гуненкова // Ветеринария и кормление. - 2018. - № 2. - С. 37-39.
  10. Кравченко Л. В. Биобезопасность. Микотоксины - природные контаминанты пищи. / Л. В. Кравченко, В.А. Тутельян // Вопр. питания, - 2005.- Т. 74, № 3. - С. 3-13.
  11. Методические указания по выделению и количественному учету микроскопических грибов в кормах, кормовых добавках и сырье для производства кормов. - Москва, 2003.
  12. Мирошниченко, П. В. Экспериментальное воспроизведение сочетанного микотоксикоза свиней / П. В. Мирошниченко // Ветеринария. - 2007. - № 2 - С. 16-18.
  13. Мусин, Р. Р. Сочетанное действие микотоксинов на животных / Р. Р. Мусин, Р. Г. Госманов // Ученые зап. Казанской государственной академии ветеринарной медицины им. Н.Э. Баумана. - 2003. - Т. 174. - С. 115-124.
  14. Папуниди, К. Х. Кормовые отравления и токсикоинфекции животных: монография / К. Х. Папуниди, А. И. Никитин, Э. И. Семёнов, В. И. Егоров, В. И. Степанов, Г. Ш. Закирова. - Казань: ФГБНУ «ФЦТРБ-ВНИВИ». - 2018. - 212 с.
  15. Попова, О. М. Коррекция биохимических показателей качества мяса крупного рогатого скота при кормовых микотоксикозах на фоне нарушенного минерального обмена / О. М. Попова // Вестник Саратовского госагроуниверситета им. Н.И. Вавилова. - 2008. - № 4. - С. 38-40.
  16. Правила ветеринарного осмотра убойных животных и ветеринарно-санитарной экспертизы мяса и мясных продуктов: Ветеринарное законодательство. - Т. 4. - М.: Агропромиздат, 1988. - 38 с.

Authors:

  1. Zabashta Sergey Nikolaevich, DSc in Veterinary, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Miroshnichenko Petr Vasilievich, PhD in Veterinary, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Zabashta Nikolai Nikolaevich, DSc in Agriculture, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Danilchenko Olesya Bogdanovna, PhD in Biology, senior researcher, Federal State Budgetary Institution «Krasnodar Scientific Center for Zootechnics and Veterinary Medicine».
  5. Merenkova Nadezhda Vladimirovna, PhD in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.