Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 92

UDC: 636.5.033.087.7
GSNTI: 68.39.37

The use of lactone in diets changes the biochemical composition of blood serum and muscle tissue of broilers

The purpose of experiment was to assess the biochemical parameters of broilers against the background of pure natural compounds and their combination with conventional antibiotics. The biochemical parameters of blood serum were measured by automatic biochemical analyzer CS-T240. The chemical composition of broiler tissues was determined according to standardized methods, the fatty acid composition of muscle tissue was determined on a Crystal-4000 Lux gas chromatograph. Control group - MD; Experimental I - MD + antibiotic (20% chlortetracycline) 0.63 g per 1 kg of body weight for 20 days; Experimental II - MD + gamma-octalactone at a dosage of 0.1 ml/kg FM / day; Experimental III - MD + gamma-octalactone + antibiotic (20% chlortetracycline). It was found that the chickens of the group III exceeded their analogues in terms of creatinine concentration by 1.86-3.26 mmol/l. The level of uric acid in broilers of the control group was lower by 44.84-111.97 μmol/l compared to the experimental groups. The activity of the endogenous enzyme ALT in broilers from the experimental groups exceeded the control by 1.45-29.92%. The amount of palmitic acid in the pectoral muscles of broilers of the experimental group III was higher by 1.4-2.6%, oleic acid in the group II by 2.5% compared to the control. The values of a number of essential amino acids in the breast muscles of broilers in the experimental groups increased in lysine by 0.99-1.63%. A similar pattern was observed for phenylalanine, leucine-isoleucine, valine, and threonine. Thus, the joint and separate introduction of gamma-lactone into the main diet of broiler chickens had a positive effect on the biochemical composition of blood serum and muscles.
Keywords: Plant matter, tetracycline, synergism, broiler, meat biochemistry, blood serum.
DOI: 10.21515/1999-1703-92-251-258

References:

  1. Багиров, В. А. Включение экстракта quercus cortex в рацион бройлеров изменяет их убойные показатели и биохимический состав мышечной ткани / В. А. Багиров, Г. К. Дускаев, Н. М. Казачкова, Ш. Г. Рахматуллин и др. // Сельскохозяйственная биология. - 2018. - Т. 53. - № 4. - С. 799-810.
  2. Плутахин, Г. А. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  3. Кощаев, А. Г. Влияния кормовой добавки бацелл на обмен веществ у цыплят-бройлеров / А. Г. Кощаев, И. С. Жолобова, Г. В. Фисенко, М. Н. Калошина // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2012. - № 36. - С. 235-239.
  4. Петенко, И. А. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  5. Кощаев, А. Г. Биотехнология получения и консервирования сока люцерны и испытания коагулята на птице / А. Г. Кощаев // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2006. - № 3. - С. 222-234.
  6. Кощаев, А. Г. Использование кукурузы и кукурузного глютена для пигментации продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Аграрная наука. - 2007. - № 7. - С. 30-31.
  7. Кощаев, А. Г. Пробиотик трилактобакт в кормлении перепелов / А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева, С. А. Калюжный // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 95. - С. 633-647.
  8. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  9. Мигина, Е. И. Изучение токсикологического и раздражающего действия пробиотической кормовой добавки Трилактосорб для использования в перепеловодстве / Е. И. Мигина, Ю. А. Лысенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2014. - № 4. - С. 13-16.
  10. Кощаев, А. Г. Особенности обмена веществ птицы при использовании в рационе пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, Е. И. Мигина, Д. В. Гавриленко, О. В. Кощаева // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 17-20.
  11. Фисенко, Г. В. Применение новой ферментной кормовой добавки Микоцел в комбикормах для цыплят-бройлеров / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, И. М. Донник, Е. В. Якубенко // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 15-17.
  12. Лысенко, Ю. А. Фармакологическое и токсикологическое действие пробиотической кормовой добавки, используемой в кормлении птицы / Ю. А. Лысенко, Г. В. Фисенко, А. С. Родионова, В. В. Радченко, А. Г. Кощаев // Зоотехния. - 2015. - № 12. - С. 17-18.
  13. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  14. Кощаев, А. Г. Эффективность использования нового пробиотика в различные возрастные периоды выращивания перепелов мясного направлений продуктивности / А. Г. Кощаев, Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, С. А. Калюжный // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 90. - С. 230-248.
  15. Якубенко, Е. В. Эффективность применения пробиотиков Бацелл и Моноспорин разных технологий получения в составе комбикормов для цыплят-бройлеров / Е. В. Якубенко, А. И. Петенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2009. - № 4. - С. 2-5.
  16. Abd El-Hack, M. E. Ginger and Its Derivatives as Promising Alternatives to Antibiotics in Poultry Feed / M. E. Abd El-Hack, M. Alagawany, H. Shaheen, D. Samak, S. I. Othman, A. A. Allam, A. E. Taha, A. F. Khafaga, M. Arif, A. Osman, A. I. El. Sheikh, S. S. Elnesr, M. Sitohy // Animals (Basel). - 2020. - Vol. 10(3):452.
  17. Cheesman, M. J. Developing New Antimicrobial Therapies: Are Synergistic Combinations of Plant Extracts/Compounds with Conventional Antibiotics the Solution? / M. J. Cheesman, A. Ilanko, B. Blonk, I. E. Cock // Pharmacogn Rev. - 2017. - Vol. 11 (22). - P. 57-72.
  18. Deryabin, D. Plant-derived inhibitors of ahl-mediated quorum sensing in bacteria: modes of action / D. Deryabin, A. Galadzhieva, D. Kosyan, G. Duskaev // International Journal of Molecular Sciences. - 2019. - Т. 20. - No. 22. - P. 5588.
  19. Dong, X. F. Effects of dietary polysavone (Alfalfa extract) and chlortetracycline supplementation on antioxidation and meat quality in broiler chickens / X. F. Dong, W. W. Gao, J. L. Su, J. M. Tong, Q. Zhang // Br Poult Sci. - 2011. - Vol. 52 (3). - P. 302-309.
  20. Koshchaev, A. G. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - V. 12. - No. 4. - P. S1179-S1185.
  21. Gadde, U. Alternatives to antibiotics for maximizing growth performance and feed efficiency in poultry: a review / U. Gadde, W. H. Kim, S. T. Oh, H. S. Lillehoj // Anim Health Res Rev. - 2017. - Vol. 18(1). - P. 26-45.
  22. Galli, G. M. Combination of herbal components (curcumin, carvacrol, thymol, cinnamaldehyde) in broiler chicken feed: Impacts on response parameters, performance, fatty acid profiles, meat quality and control of coccidia and bacteria. / G. M. Galli, R. R. Gerbet, L. G. Griss, B. F. Fortuoso, T. G. Petrolli, M. M. Boiago, C. F. Souza, M. D. Baldissera, J. Mesadri, R. Wagner, G. da Rosa, R. E. Mendes, A. Gris, A. S. Da Silva // Microb Pathog. - 2020. - Vol. 139:103916.
  23. Galli, G. M. Effects of curcumin and yucca extract addition in feed of broilers on microorganism control (anticoccidial and antibacterial), health, performance and meat quality / G. M. Galli, L. G. Griss, M. M. Boiago, T. G. Petrolli, P. Glombowsky, B. F. Bissacotti, P. M. Copetti, A. D. da Silva, M. R. Schetinger, L. Sareta, R. E. Mendes, J. Mesadri, R. Wagner, S. Gundel, A. F. Ourique, A. S. Da Silva // Res Vet Sci. - 2020. - Vol. 132. - P. 156-166.
  24. Haroun, M. F. Synergistic effect of Thymbra spicata L. extracts with antibiotics against multidrug- resistant Staphylococcus aureus and Klebsiella pneumoniae strains / M. F. Haroun, R. S. Al-Kayali // Iran J Basic Med Sci. - 2016. - Vol. 19 (11). - P. 1193-1200.
  25. Hernández-Fuentes, G. A. Cytotoxic Acetogenins from the Roots of Annona purpurea / G. A. Hernández-Fuentes, A. N. García-Argáez, A. L. Peraza Campos, I. Delgado-Enciso, R. Muñiz-Valencia, F. J. Martínez-Martínez, A. Toninello, Z. Gómez-Sandoval, J. P. Mojica-Sánchez, L. Dalla Via, H. Parra-Delgado // Int J Mol Sci. - 2019. - Vol. 20 (8). - P. 1870.
  26. Kuok, C. F. Synergistic antibacterial effects of herbal extracts and antibiotics on methicillin-resistant Staphylococcus aureus: A computational and experimental study / C. F. Kuok, S. O. Hoi, C. F. Hoi, C. H. Chan, I. H. Fong, C. K. Ngok, L. R. Meng, P. Fong // Exp Biol Med (Maywood). - 2017. - Vol. 242 (7). - P. 731-743.
  27. Levakhin, G. Assessment of chemical composition of grain crops depending on vegetative stage for feeding / G. Levakhin, G. Duskaev, H. Dusaeva // Asian Journal of Crop Science. - 2015. - Т. 7. - No. 3. - P. 207-213.
  28. Li, D. Antibiotics promote abdominal fat accumulation in broilers / D. Li, K. Zhang, Z. Pan, M. Yu, Y. Lu, G. Wang, J. Wu, J. Zhang, K. Zhang, W. Du // Anim Sci J. 2020 Jan-Dec;91(1):e13326. doi: 10.1111/asj.13326. PMID: 32219924.
  29. Mandeville, A. Terminalia chebula Retz. Fruit Extracts Inhibit Bacterial Triggers of Some Autoimmune Diseases and Potentiate the Activity of Tetracycline / A. Mandeville, I. E. Cock. // Indian J Microbiol. - 2018. - Vol. 58 (4). - P. 496-506.
  30. Mohebodini, H. Productive parameters, cecal microflora, nutrient digestibility, antioxidant status, and thigh muscle fatty acid profile in broiler chickens fed with Eucalyptus globulus essential oil / H. Mohebodini, V. Jazi, A. Ashayerizadeh, M. Toghyani, G. Tellez-Isaias // Poult Sci. - 2021. - Vol. 100(3). - P. 100922.
  31. Rossi, B. Single components of botanicals and nature-identical compounds as a non-antibiotic strategy to ameliorate health status and improve performance in poultry and pigs / B. Rossi, A. Toschi, A. Piva, E. Grilli // Nutr Res Rev. - 2020. - Vol. 33(2). P. 218-234.
  32. Koshchaev, A. G. Studying biological activity of lactobacillus hydrolysates / A. G.Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 10. - P. 2475-2479.
  33. Suresh, G. Alternatives to antibiotics in poultry feed: molecular perspectives / G. Suresh, R. K. Das, S. Kaur Brar, T. Rouissi, A. Avalos Ramirez, Y. Chorfi, S. Godbout // Crit Rev Microbiol. - 2018. - Vol. 44 (3). - P. 318-335.
  34. Tanvir, E. M. Ameliorative effects of ethanolic constituents of Bangladeshi propolis against tetracycline-induced hepatic and renal toxicity in rats / E. M. Tanvir, M. A. Hasan, S. I. Nayan, T. Islam, T. Ahmed, M.S. Hossen, R. Perveen, S. Rahman, R. Afroz, R. Afroz, M. A. Z. Chowdhury // J. Food Biochem. - 2019. - Vol. 43 (8). - P. 12958.
  35. Tian, Z. Effect of long-term dietary probiotic Lactobacillus reuteri 1 or antibiotics on meat quality, muscular amino acids and fatty acids in pigs / Z. Tian, Y. Cui, H. Lu, G. Wang, X. Ma // Meat Sci. - 2021. - Vol. 171. - P. 108234.

Authors:

  1. Rakhmatullin Shamil Gafiullovich, Phd in Biology, Senior Researcher, Federal Scientific Center for Biological Systems and Agricultural Technologies of the Russian Academy of Sciences.
  2. Nurzhanov Baer Serekpaevich, Phd in Agriculture, Senior Researcher, Federal Scientific Center for Biological Systems and Agricultural Technologies of the Russian Academy of Sciences.
  3. Inchagova Ksenia Sergeevna, Junior Researcher, Federal Scientific Center for Biological Systems and Agricultural Technologies of the Russian Academy of Sciences.
  4. Duskaev Galimzhan Kalikhanovich, DSc in Biology, First Deputy Director, Federal Scientific Center for Biological Systems and Agricultural Technologies of the Russian Academy of Sciences.