Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 92

UDC: 582.635.3:577.19 (477.75)
GSNTI: 31.23.39, 31.23.99, 68.35.53

Content of biologically active substances in fruits of certain varieties and forms of figs from the collection of the Nikitsk Botanical Garden

The paper presents the results of studying the chemical composition of fruits in 4 cultivars and forms of figs from the collection of the Nikitsky Botanical Gardens by nine biochemical indicators: the content of dry matter, monosaccharides, the amount of sugars, ascorbic acid, flavanols, titratable acids, leucoanthocyanins, anthocyanins and the amount of phenolic compounds. The least variability (25.25-40.05%) was characterized by the dry matter content, and the greatest (33.0-605.0 mg / 100 g) - the content of anthocyanins. A brief description of the studied cultivars and forms of various origins is given. The study of the parameters of biologically active substances (BAS) in fig fruits can serve to draw up recommendations for nutrition and diet based on the content of biologically active compounds in various cultivars, as well as for the selection of parental pairs in breeding programs for this feature. As a result of research on the complex of biologically active substances, Muason cultivar was distinguished.
Keywords: Figs, fruits, biologically active substances, chemical analysis.
DOI: 10.21515/1999-1703-92-190-195

References:

  1. Атлас сортов плодовых культур коллекции Никитского ботанического сада / под общ.ред. чл.-корр. РАН Ю. В. Плугатаря. - Симферополь: ИТ «АРИАЛ». - 2018. - 400 с.
  2. ГОСТ 28561-90 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения сухих веществ. - М.: Изд-во стандартов, 1990 - С. 2.
  3. Кривенцов, В. И. Методические рекомендации по анализу плодов на биохимический состав / В. И. Кривенцов. - Ялта. - 1982. - 22 с.
  4. OOO«Люэкс» Продукция винодельческая, соковая, безалкогольная, слабоалкогольная и алкогольная, продукты пивоварения. Методика измерения массовой концентрации органических кислот и их солей методом капиллярного электрофореза с использованием системы капилярнго электрофореза «Капель». - Методика: - М 04-47-2012. - Санкт-Петербург. - 2012 - 43 с.
  5. Плешков, Б. П. Практикум по биохимии растений / Б. П. Плешков. - М.: Колос. -1985- 256 с.
  6. Продукты переработки плодов и овощей. Методы анализа: сб. ГОСТов. - М.: Издательство стандартов - 2002 - С. 200.
  7. Рациональное питание. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации. - Методические рекомендации.- МР 2.3.1.2432-08: - М. - 2009. - 41 с.
  8. Рихтер, А. А. Использование в селекции взаимосвязей биохимических признаков / А. А. Рихтер // Труды Никитского ботанического сада. - Ялта. -1999. - Т. 118 - С. 121-129.
  9. Симиренко, Л. П. Крымское промышленное плодоводство / Л. П. Симиренко. - «Таврия» - Симферополь. - 2008 - Том 2. - 608 с.
  10. Lianju, W. The production and research of fig (Ficus carica L.) in China/ W. Lianju, J. Weibin, M. Kai, L. Zhifeng, W. Yelin // Acta Horticulturae. - 605 (2003). -P. 191-196.
  11. Wojdyło, A. Phenolic compounds, antioxidant and antidiabetic activity of different cultivars of Ficus carica L. fruits / A. Wojdyło, P. Nowickaa, Ángel A. Carbonell-Barrachina, F. Hernández // Journal of Functional -2016. - Vol. 25. - P. 421-432.

Authors:

  1. Kharchenko Anton Alexandrovich, Ph Dstudent, Junior Researcher, Federal State Institution of Science "Order of the LaborRed Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center of the Russian Academy of Science".
  2. Smykov Anatoliy Vladimirovich, DSc in Agriculture, Chief Researcher, Federal State Institution of Science "Order of the LaborRed Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center of the Russian Academy of Science".
  3. Melkozerova Ekaterina Anatolievna, Junior Researcher, Federal State Institution of Science "Order of the LaborRed Banner Nikita Botanical Gardens - National Scientific Center of the Russian Academy of Science".