Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 92

UDC: 338.43: 631.147
GSNTI: 68.75.19

Economic analysis of the organic agriculture state in Russia and theoretical and methodological features of its development effectiveness assessment

The development of modern agriculture in recent years is due to the ever-increasing chemicalization, the use of genetic engineering methods and other elements of high-intensity agricultural technologies, which negatively affects the greening of production and the safety of the industry's products for its consumers. The transition to organic farming technologies requires the abandonment of the traditional mineral fertilizers application, the use of plant protection chemicals in crop production, the use of a number of vaccines and veterinary drugs, growth stimulants in animal husbandry. This, in turn, reduces the productivity of agricultural sectors and, as a result, increases the cost and price of products, which means that it limits the effective demand for it on the part of consumers. At the same time, with the growth of incomes of the population, the demand for organic agricultural products grows both within the country and on the world food markets. At present, the volume of organic production in Russia is extremely insignificant. The assimilation and development of the organic agricultural products output in our country is constrained bythea high degree of uncertainty and economic profitability decrease risks due to production volumes decrease, increase in its cost and limited effective demand. All this requires deep scientific substantiation of the economic feasibility and effectiveness of organic agriculture system formation and development in our country, substantiation of the organic production volume, assessment of theinvestments effectiveness and riskiness in the organization of such production. In the proposed review scientific article, a monographic analysis of the domestic and foreign researchers’ works in this subject area is carried out. The decomposition of the organic agricultural products output system is presented, the factors that determine the effectiveness of the functioning and development of this system are identified and systematized, as well as methodological approaches to assessing the economic efficiency and riskiness of investments in assimilation of organic agriculture technologies. The article presents the results of the organic agriculture state analysis in the world and in Russia, identifies and substantiates the competitive advantages of our country in the production of organic agricultural products and the prerequisites for increasing export potential, evaluates the certain types of organic agricultural products output economic efficiency in the Krasnodar Territory.
Keywords: Organic agriculture, innovative technologies, efficiency and riskiness of investments, development priorities, government support.
DOI: 10.21515/1999-1703-92-17-32

References:

  1. Аварский, Н. Д. Актуальные вопросы совершенствования законодательства в сфере производства и оборота органической продукции в Российской Федерации / Н. Д. Аварский, В. В. Таран // АПК: Экономика, управление. - 2018. - № 10. - С. 83-98.
  2. Аварский, Н. Д. Зарубежный опыт формирования организационных структур, регулирующих развитие рынков органической продукции / Н. Д. Аварский, В. В. Таран, Ж. Е. Соколова // Среднерусский вестник общественных наук. - 2018. - Т. 13. - № 3. - С. 154-184.
  3. Аварский, Н. Д. Производство и реализация органических продуктов питания в России в контексте современных маркетинговых тенденций на мировом рынке / Н. Д. Аварский, В. В. Таран, В. К. Девин // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2018. - № 11. - С. 74-81.
  4. Рыжкова, С. М. Актуальные проблемы правового обеспечения рынка органической продукции в России / С. М. Рыжкова, В. М. Кручинина, Х. Н. Гасанова, А. С. Ланкин // АПК: Экономика, управление. - 2018. - № 5. - С. 30-39.
  5. Бершицкий, Ю. И. Методические особенности оценки экономической эффективности освоения технологий органического сельского хозяйства / Ю. И. Бершицкий, А. Р. Сайфетдинов, А. В. Ульянов // Труды государственного аграрного университета, 2019. - № 78. - С. 15-20.
  6. Винокуров, И. Ю. Оптимизация севооборотов в адаптивно-ландшафтных системах земледелия владимирского Ополья / И. Ю. Винокуров, О. С. Чернов, А. А. Корчагин, Л. И. Ильин // Владимирский земледелец. - 2016. - № 3 (77). - С. 2-6.
  7. Войтюк, М. М. Отечественное органическое сельское хозяйство и экспорт продуктов питания: проблемы и направления развития / М. М. Войтюк, В. А. Войтюк // Техника и оборудование для села. - 2018. - № 11. - С. 33-39.
  8. Воронкова, О. Ю. Перспективы развития сельскохозяйственного производства органической (экологически чистой) продукции на залежных землях: монография / О. Ю. Воронкова, С. А. Шелковников, Е. А. Ельчищев. - Барнаул : Алтайский государственный университет, 2015. - 147 с.
  9. Воронкова, О. Ю. Формирование органической системы регионального землепользования как составного элемента целостной системы сельского хозяйства страны / О. Ю. Воронкова // Фундаментальные исследования. - 2014. - № 9-6. - С. 1282-1286.
  10. Горбатов, А. В. Производство органической продукции как фактор развития агропромышленного комплекса и укрепления продовольственной безопасности России / А. В. Горбатов, О. А. Горбатова // Фундаментальные исследования. - 2020. - № 11. - С. 70-76.
  11. Григорьян, Б. Р. Методика оценки сельскохозяйственного предприятия на соответствие требованиям органического агропроизводства / Б. Р. Григорьян, Т. Г. Кольцова, Л. М. Сунгатуллина, А. М. Шевченко // Российский журнал прикладной экологии. - 2016. - № 2 (6). - С. 13--18.
  12. Алтухов, А. И. Зеленая агроэкономика: под редакцией Б.Н. Порфирьева / А. И. Алтухов, В. И. Нечаев, Б. Н. Порфирьев [и др.]. - Москва: Российский государственный аграрный университет - МСХА им. К.А. Тимирязева, 2013. - 249 с.
  13. Гурнович, Т. Г. Концептуальные подходы к развитию системы международного регулирования органического аграрного производства / Т. Г. Гурнович, Н. Р. Сайфетдинова, А. Р. Сайфетдинов, А. В. Ульянов // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. - 2019. - № 12 (57). - С. 53-62.
  14. Кошелев, В. М. Анализ рисков инвестиционных проектов производства продукции органического сельского хозяйства / В. М. Кошелев, А. В. Пешкова // Вестник Воронежского государственного аграрного университета. - 2013. - № 1. - С. 395-397.
  15. Кошелев, В. М. Органическое сельское хозяйство: экономические аспекты трансформации / В. М. Кошелев, А. В. Пешкова. - Москва: Российский государственный аграрный университет - МСХА им. К.А. Тимирязева, 2013. - 140 с.
  16. Кошелев, В. М. Особенности применения методики анализа инновационных инвестиционных проектов развития производства органической продукции / В. М. Кошелев, А. В. Пешкова // Вестник Бурятской государственной сельскохозяйственной академии им. В. Р. Филиппова. - 2013. - № 1 (30). - С. 132-136.
  17. Кручинина, В. М. Государственное регулирование рынка органической продукции в России / В. М. Кручинина // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. - 2017. - Т. 79. - № 2 (72). - С. 296-305.
  18. Кручинина, В. М. Кооперативы как инструмент развития органического сельского хозяйства России / В. М. Кручинина // Вестник Воронежского государственного университета инженерных технологий. - 2018. - Т. 80. - № 1 (75). - С. 251-260.
  19. Кундиус, В. А. Научные основы развития органического сельского хозяйства, кластерный подход / В. А. Кундиус, О. Ю. Воронкова // Международный журнал гуманитарных и естественных наук. - 2019. - № 11-1(38). - С. 97-100.
  20. Кундиус, В. А. Организационно-экономические предпосылки развития органического сельского хозяйства в условиях вступления России в ВТО / В. А. Кундиус, О. Ю. Воронкова // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. - 2014. - № 6 (116). - С. 140-144.
  21. Кундиус, В. А. Потенциал производства экологически чистой продукции животноводства на основе развития кооперации в трансграничных территориях большого Алтая: монография / В. А. Кундиус [и др.], под ред. В. А. Кундиус. - Санкт-Петербург: Азбука, 2015. - 244 с.
  22. Кундиус, В. А. Развитие теории и практики кооперации в условиях диверсификации и формирования органического сельского хозяйства / В. А. Кундиус // Фундаментальные и прикладные исследования кооперативного сектора экономики. - 2021. - № 2. - С. 21-30.
  23. Михайлушкин, П. В. Органическое земледелие - направление перехода к «зеленой» экономике в России / П. В. Михайлушкин, А. Р. Алиева // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2020. - № 2. - С. 17-19.
  24. Нестеренко, Н. Ю. Перспективы развития устойчивых цепочек поставок органического продовольствия в России / Н. Ю. Нестеренко, Д. И. Артемова // Экономика сельского хозяйства России. - 2018. - № 7. - С. 2-14.
  25. Нечаев, В. И. Тенденции спроса на рынке органической продовольственной продукции в Европе / В. И. Нечаев, П. В. Михайлушкин, Н. Р. Сайфетдинова, А. Р. Алиева // Экономика сельского хозяйства России. - 2016. - № 10. - С. 53-60.
  26. Папцов, А. Г. Современные тенденции мирового экспорта и импорта органической продукции / А. Г. Папцов, Ж. Е. Соколова // Экономика, труд, управление в сельском хозяйстве. - 2020. - № 8(65). - С. 3-16.
  27. Полушкина, Т. М. Органическое сельское хозяйство в системе устойчивого развития сельских территорий / Т. М. Полушкина // Проблемы теории и практики управления. - 2016. - № 3. - С. 133-142.
  28. Полушкина, Т. М. Органическое сельское хозяйство: новые возможности для устойчивого развития / Т. М. Полушкина // Фундаментальные исследования. - 2018. - № 5. - С. 97-102.
  29. Полушкина, Т. М. Органическое сельское хозяйство: тенденции и перспективы развития / Т. М. Полушкина // Фундаментальные исследования. - 2019. - № 9. - С. 59-63.
  30. Рыжкова, С. М. Стратегия развития рынка продукции органического сельского хозяйства России / С. М. Рыжкова, В. М. Кручинина, Х. Н. Гасанова, А. В. Семенов // Экономика сельского хозяйства России. - 2018. - № 12. - С. 28-34.
  31. Сайфетдинов, А. Р. Структурно-функциональный анализ и эффективность системы производства органической сельскохозяйственной продукции / А. Р. Сайфетдинов, П. В. Пузейчук, А. В. Ульянов // Труды государственного аграрного университета, 2019. - № 77. - С. 62-68.
  32. Сайфетдинов, А. Р. Тенденции развития и факторы эффективности производства продукции органического сельского хозяйства в России / А. Р. Сайфетдинов, Н. Р. Сайфетдинова, А. В. Ульянов // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2019. - № 76. - С. 73-80.
  33. Сапогова, Г. В. Управление развитием органического сельского хозяйства / Г. В. Сапогова, Р. С. Ковальский, Н. М. Попова // Аграрный научный журнал. - 2014. - № 9. - С. 92-97.
  34. Соколова, Ж. Е. Достижения и актуальные проблемы развития рынка органической продукции в Эстонии / Ж. Е. Соколова, В. В. Таран, Х. Н. Гасанова // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2018. - № 4. - С. 45-56.
  35. Соколова, Ж. Е. Производство и реализация органических овощей и фруктов в зарубежных странах / Ж. Е. Соколова, В. В. Таран, Х. Н. Гасанова, Е. А. Силко // Экономика сельского хозяйства России. - 2016. - № 2. - С. 82-93.
  36. Ставцев, А. Н. Оценка перспектив маркетинга органической продукции / А. Н. Ставцев, Х. Н. Гасанова, А. С. Ланкин // Экономика сельского хозяйства России. - 2017. - № 9. - С. 62-68.
  37. Таран, В. В. Институциональный фактор развития мирового рынка органической продукции / В. В. Таран, Ж. Е. Соколова // Экономика и предпринимательство. - 2017. - № 11(88). - С. 50-61.
  38. Таран, В. В. Мировое органическое сельское хозяйство как фактор влияния и адаптации к глобальному изменению климата / В. В. Таран, Ж. Е. Соколова // Экономика и предпринимательство. - 2017. - № 11(88). - С. 1103-1114.
  39. Бершицкий, Ю. И. Теория, методология и результаты оценки эффективности формирования органического сельского хозяйства в Краснодарском крае: монография / Ю. И. Бершицкий [и др.]. - Краснодар: КубГАУ, 2020. - 141 с.
  40. Тихомиров, А. И. Развитие органического животноводства: проблемы и возможности / А. И. Тихомиров, А. А. Фомин // Международный сельскохозяйственный журнал. - 2019. - № 3. - С. 77-80.
  41. Ушачев, И. Г. Производство органического продовольствия: мировой опыт и перспективы российского рынка / И. Г. Ушачев, А. Г. Папцов, В. И. Тарасов // АПК: Экономика, управление. - 2009. - № 9. - С. 3-9.
  42. Chavas, J. P. (2009). Organic and conventional production systems in the Wisconsin Integrated Cropping Systems Trials: 2. Economic and risk analysis 1993-2006 / J. P. Chavas, J. L. Posner, J. L. Hedtcke // Agronomy Journal, 101, 2. - Р. 288-295.
  43. Goklany, I. M. (2002). The ins and outs of organic farming / I. M. Goklany, P. Mader, A. Fliebbach, D. Dubois, L. Gunst, P. Fried, U. Niggli // Science, 298. - Р. 1889-1890.
  44. Katto-Andrighetto, J. Participatory guarantee system in 2018 / J. Katto-Andrighetto, C. Kirchner, F. M. Castro, F. Varini // The world of organic agriculture statistics and emerging trends 2019. Research institute of organic agriculture Fibl, IFOAM. - P. 161-166.
  45. Kurt Möller. Organische Handelsdüngemittel im ökologischen Landbau / Kurt Möller // Druckerei Silber Druck oHG. - 2014. - 392 р.
  46. Naspetti, S. Organic food quality and safety perception throughout Europe organic food quality and safety perception / S. Naspetti, R. Zanoli // Journal of Food Products Marketing. - 2009.
  47. Organic World. Global organic farming statistics and news [Электронный ресурс]. Режим доступа: https://www.organic-world. net/index.html.
  48. Pimentel, D. P. (2005). Environmental, energetic and economic comparisons of organic and conventional farming systems / D. P. Pimentel, J. Hepperly, J. Hanson, D. Doubs, R. Seidel // Bioscience, 55. - Р. 573-582.
  49. Posner, J. L. (2008). Organic and conventional production systems in the Wisconsin Integrated Cropping Systems Trials: 1. Productivity 1990-2002 / J. L. Posner, J. O. Baldock, J. L. Hedtcke // Agronomy Journal. - 100. - Р. 253-260.
  50. Puliga, S. Organic food and farming research in Italy: a review by Italian Ministry of agriculture and forestry policies (MIPAF) / S. Puliga; A. M. S. Marzetti, S. Canali and F. Zecca. - 2005.

Authors:

  1. Bershitsky Yury Iosifovich, DSc in Technical, Phd in Economics, Professor, Head of the Department, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Saifetdinov Alexander Rafailovich, Phd in Economics, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Lyagoskina Natalia Rafailovna, Phd in Economics, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Saifetdinova Polina Valerievna, leading specialist, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Ulyanov Alexander Vladimirovich, graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.