Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 90

UDC: 636.5.033.087.7
GSNTI: 68.39.19

Influence of the feed additive Selevit on meat productivity and qualitative characteristics of broiler chickens meat

The article presents the results of the study of the effect of the complex feed additive Selevit on meat productivity and meat quality of broiler chickens. It was found that the introduction of Selevit from 1 to 1.5% into diets of broiler chickens positively affects the mass of the gutted carcass, increasing it by 3.87 and 5.24%, the pectoral muscles by 6.2 and 12.74%, the femoral and lower leg muscles by 7.7 and 10.3% and 7.8 and 10.9%, respectively, as well as the content of vitamins B1, A, β-carotene and selenium in the muscles. The level of vitamin A in experimental groups was higher by 3.4-6.89% (in pectoral muscles) and by 1.5-9.2% (in femoral muscles), the level of vitamin B1 in pectoral muscles of broiler chickens exceeded the control values by 13.3, in femoral muscles the differences were 6.25-12.5%. A significant increase in the content of β-carotene (p≤0.05) was noted in the group with a dosage of Selevit by 1.5%, which exceeded the values in the control group chickens by 12.5%. Thus, the use of Selevit in the dose range from 1 to 1.5% in diets of broiler chickens has a positive effect on the productivity of broiler chickens and the quality of meat.
Keywords: Feed additive, broiler chickens, productivity, meat quality.
DOI: 10.21515/1999-1703-90-91-96

References:

  1. Биотехнология получения хлореллы и ее применение в птицеводстве как функциональной кормовой добавки / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2011. - № 31. - С. 101-104.
  2. Егоров, И. А. Критерии обеспеченности организма птицы витаминами и их влияние на инкубационные качества яиц / И. А. Егоров, Л. Ф. Дядичкина, А. Н. Шевяков // Птицеводство. - 2017. - № 4. - С. 14-20.
  3. Кочиш, И. И. Повышение стрессоустойчивости молодняка кур яичного кросса при использовании биологически активных веществ перед инкубацией / И. И. Кочиш, И. С. Луговая, Т. О. Азарнова [и др.] // Доклады Российской академии наук. Науки о жизни. - 2020. - Т. 494. - № 1. - С. 491-495.
  4. Кощаев, А. Г. Улучшение потребительской ценности продукции птицеводства / А. Г. Кощаев // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2007. - № 2. - С. 34-38.
  5. Кощаев, А. Г. Экологизация продукции птицеводства путем использования пробиотиков как альтернативы антибиотикам / А. Г. Кощаев // Юг России: экология, развитие. - 2007. - Т. 2. - № 3. - С. 94-98.
  6. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  7. Кощаев, А. Г. Фармакодинамические эффекты кормовой добавки Селевит // А. Г. Кощаев, Д. В. Гавриленко, С. Н. Николаенко [и др.] // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 83. - С. 194-200.
  8. Микробиоценоз пищеварительного тракта перепелов и его коррекция пробиотиками // Г. В. Кобыляцкая, Е. И. Мигина, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 3. - С. 6-9.
  9. Околелова, Т. М. Новое в использовании БАВ и минеральных веществ в кормлении птицы / Т. М. Околелова // Сборник научных трудов ВНИТИП. - 2005. - Т.80. - С. 104-110.
  10. Петенко, А. Концентрат из сока люцерны / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 5. - С. 28-29.
  11. Петенко, А. Тыквенная паста - источник каротина / А. Петенко, А. Кощаев // Птицеводство. - 2005. - № 7. - С. 15-17.
  12. Салеева, И. П. Престартерный рацион с белковой кормовой добавкой из вторичного сырья / И. П. Салеева, В. С. Лукашенко, Е. В. Журавчук [и др.] // Эффективное животноводство. - 2020. - № 7(164). - С. 92-93.
  13. Технология производства и токсикология кормовой добавки микоцел / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 55-60.
  14. Фармакологическое обоснование применения кормовой добавки микоцел на перепелах / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, С. С. Хатхакумов, С. А. Калюжный // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 76-82.
  15. Фисинин, В. И. Использование нетрадиционных кормов в рационе птицы / В. И. Фисинин, И. А. Егоров, Т. Н. Ленкова // Птица и птицепродукты. - 2016. - № 4 - С. 14-18.
  16. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  17. Хлорелла и ее применение в птицеводстве / Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, А. Г. Кощаев, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Птицеводство. - 2011. - № 5. - С. 23-25.
  18. Хлорелла и триходерма в качестве функциональных кормовых добавок перепелам / А. Г. Кощаев, А. И. Петенко, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов // Аграрная наука. - 2012. - № 7. - С. 28-29.
  19. Эффективность применения биотехнологических функциональных добавок при выращивании перепелов / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Н. Л. Мачнева, Г. В. Фисенко, И. В. Пятиконов, А. И. Петенко // Ветеринария Кубани. - 2011. - № 4. - С. 23-25.
  20. Chicken hatching syncronization for artificial incubation / V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 1. - P. 148-151.
  21. Engineering and development of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, I. A. Egorov, E. J. Javadov // Asian Journal of Pharmaceutics. - 2018. - V. 12. - No. 4. - P. S1179-S1185.
  22. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - V. 9. - No. 8. - P. 1373-1379.
  23. Studying biological activity of lactobacillus hydrolysates / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - V. 10. - No. 10. - P. 2475-2479.
  24. The use of probiotics for improving the biological potential of broiler chickens / L. N. Skvortsova, A. G. Koshchaev, V. I. Shcherbatov, Y. A. Lysenko, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva, S. F. Sukhanova // International Journal of Pharmaceutical Research. - 2018. - V. 10. - No. 4. - P. 760.

Authors:

  1. Gavrilenko Denis Valerevich, postgraduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.