Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 88

UDC: 634.86:631.535
GSNTI: 68.35.55

Formation of productivity elements of the Saperavi variety grapes on the background of lignogumates action

The results of a comparative study of various lignohumates brands influence on the formation of productivity elements of the technical grade Saperavi were considered. Our field research was carried out in the soil and climatic conditions of the Anapo-Taman zone of viticulture and winemaking of the Krasnodar Territory. The object of research was the technical grapes Saperavi. The layout of grape bushes on the field was 3.0 ½ 1.5 m. Grape plants were formed as a high-stem double-sided cordon with a stem height of 120 cm. The leaf surface of grape plants was treated with solutions of preparations of various lignohumates grades: 1st - before flowering and 2nd at the beginning of berry formation (20 days after the first). Spraying of grape bushes was carried out in the early morning and late evening hours in order to avoid burns of their leaves. Experiment scheme: 1) Control (without treatments); 2) Preparation of lignohumate brand "LG-B Super L" (600 ml / ha); 3) Preparation of lignohumate brand "LG-B Bio" (600 ml / ha); 4) Lignohumate preparation of the brand "LG-B Super Bio" (600 ml / ha); 5) Preparation of lignohumate brand "LG-AM" (150 g / ha); 6) Preparation of lignohumate brand "LG-A Super L" (150 g / ha); 7) Preparation of lignohumate brand "LG-A Super Bio" (150 g / ha). For the experiments in each variant (row 1), 40 typical grape bushes were selected, which were cut equally to create an optimal and equal load with both bunches and shoots. For the purity of the experiment, the experimental rows of grape bushes were placed with alternating protective rows. It was found that two-fold application of lignohumate preparations in the plantings of Saperavi grapes (1st - before flowering, 2nd - at the beginning of berry formation) increases its yield from 13.9 (LH-B Bio) to 37.8% (LH -B Super L) and 39.2% (LH-A Super L), as well as the quality of berries, the concentration of sugars, tartaric and succinic acids, phenolic compounds in them.
Keywords: Grapes, Saperavi, lignohumates, productivity.
DOI: 10.21515/1999-1703-88-84-88

References:

  1. Кретович, В. Л. Биохимия растений: учебник для биологических факультетов университетов / В. Л. Кретович. - М.: Высшая школа, 1980. - 445 с.
  2. Кравченко, Р. В. Агробиологическое обоснование получения стабильных урожаев зерна кукурузы в условиях степной зоны Центрального Предкавказья: монография / Р. В. Кравченко. - Ставрополь, 2010. - 208 с.
  3. Кравченко, Р. В. Научное обоснование ресурсо-энергосберегающих технологий выращивания кукурузы (Zea mays L.) в условиях степной зоны Центрального Предкавказья: автореф. дисс. … д-ра с.-х. наук / Р. В. Кравченко. - М., 2010. - 45 с.
  4. Кравченко, Р. В. Научное обоснование ресурсо-энергосберегающих технологий выращивания кукурузы (Zea mays L.) в условиях степной зоны Центрального Предкавказья: дисс.. д. с.-х. н. / Р. В. Кравченко. - М., 2010. - 313 с.
  5. Кравченко, Р. В. Влияние регуляторов роста Биодукс и Авибиф на качество винограда и виноматериалов сорта Саперави / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар: КубГАУ, 2013. - № 89. - С. 900-915.
  6. Кравченко, Р. В. Продуктивность винограда технического сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар: КубГАУ, 2013. - № 92. - С. 642-651.
  7. Кравченко, Р. В. Агробиологические показатели винограда сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «Б» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар: КубГАУ, 2013. - № 92. - С. 682-692.
  8. Кравченко, Р. В. Эффективность стимуляторов роста Иммуноцитофит, Крезацин и НВ-101ЕСО в технологии возделывания винограда сорта саперави / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, Л. П. Трошин, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - Краснодар: КубГАУ, 2014. - № 95. - С. 666-680.
  9. Кравченко, Р. В. Эффективность стимуляторов роста Авибиф и Биодукс в технологии возделывания винограда сорта Саперави / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 99. - С. 733-748.
  10. Кравченко, Р. В. Качество винограда и виноматериалов сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 99. - С. 749-759.
  11. Кравченко, Р. В. Качество винограда и виноматериалов сорта Саперави на фоне применения лигногуматов марки «Б» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 111. - С. 504-519.
  12. Кравченко, Р. В. Применение в технологии возделывания винограда технического сорта Саперави лигногуматов марки «А» / Р. В. Кравченко, П. П. Радчевский, А. В. Прах // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 111. - С. 1704-1715.
  13. Лигногумат. Общая информация. Методика и эффективность применения. Рекомендации для агрономов. - СПб., 2011. - 20 с.
  14. Радчевский, П. П. Влияние стимуляторов роста Иммуноцитофит, Крезацин и НВ-101 ЕСО на качественные показатели виноматериалов сорта Саперави / П. П. Радчевский, Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин, А. В. Прах, С. М. Горлов // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 90. - С. 429-442.
  15. Радчевский, П. П. Повышение продуктивности технических сортов винограда на основе использования современных технологий / П. П. Радчевский, Н. В. Матузок, Р. В. Кравченко, Л. П. Трошин, Д. В. Сидоренко, И. А. Чурсин // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 55. - С. 223-228.
  16. Солдатенков, С. В. Обмен органических кислот у растений / С. В. Солдатенков. - М., 1971.

Authors:

  1. Kravchenko Roman Viktorovich, DSc in Agriculture, Head of the Department of General and Irrigated Agriculture, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Matuzok Nikolay Vasilievich, DSc in Agriculture, Professor of the Department of Viticulture, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Darensky Danil Sergeevich, Master's student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.