Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2021, № 88

UDC: 619:616.992.228.48.3
GSNTI: 68.41.37

Mycotoxins in young animals and birds organs when eating mycotoxins contaminated food

The problem of mycotoxicosis has become particularly relevant in recent decades, because more and more of these substances enter the food of people. Mycotoxins are highly toxic to animals and humans, many of them have carcinogenic, teratogenic, mutagenic and immunosuppressive properties. The article presents the results of experiments to study the accumulation of various mycotoxins entering the animal body with feed. The experiments were carried out on three types of productive animals - piglets, calves and broiler chickens, which were given compound feeds containing high concentrations of mycotoxins. As a result of the experiments, it was proved that a high content of mycotoxins fumonisin (more than 2500 μg/kg) and DON (more than 400 μg/kg) was found in almost all studied samples of internal organs of piglets. Direct dependence on the high concentration of mycotoxins in the feed and their accumulation in organs and tissues has been proven, as evidenced by the high concentrations of these mycotoxins in the SK-5 feed. The accumulation of all mycotoxins was also noted in the internal organs. Similar results were obtained in the study of residual amounts of mycotoxins in the organs of calves. So, the concentration of fumonisin in the liver of calves was 968.42, and in compound feed 1377.1 μg/g, The mycotoxin DON in the liver of the studied animals was at a concentration of 66.7 μg/kg, and in the mixed feed 792.4 μg/kg. The results of studies of calf liver samples also indicate that all mycotoxins from compound feed enter the animal body. Similar results were obtained from organ samples from broiler chickens. Their consumption of mixed feeds with mycotoxins led to the accumulation of high concentrations of fumonisin in the liver (507.18 μg/kg) and a combined sample kidney-heart - 629.4 μg/kg, while the concentration of fumonisin mycotoxins in the mixed feed exceeded 5000 μg/kg, and DON amounted to 1733.7 μg/kg. In the liver of broiler chickens, the concentration of mycotoxin DON is 56.1 μg/kg, in the combined sample - kidney / heart - 69.1 μg/kg. All this emphasizes the need to control the quality of compound feeds and prevent them from entering the animal body, since the direct dependence of the accumulation of mycotoxins in the organs and tissues of productive animals on the concentration of mycotoxins in feed has been proved.
Keywords: Mycotoxins, organs, enzyme-linked immunosorbent assay, acetonitrile, fumonisin, young animals, feed, food.
DOI: 10.21515/1999-1703-88-141-147

References:

  1. Хмара, И. Н. Анализ зараженности зернового сырья микотоксинами / И. Н. Хмара, А. Г. Кощаев, А. В. Лунева, О. В. Кощаева // Сборник научных трудов Ставропольского научно-исследовательского института животноводства и кормопроизводства. - 2013. - Т. 3. - № 6. - С. 290-293.
  2. Кощаев, А. Г. Безотходная переработка подсолнечного шрота / А. Г. Кощаев, Г. А. Плутахин, Г. В. Фисенко, А. И. Петренко, А. И. Петенко // Хранение и переработка сельхозсырья. - 2008. - № 3. - С. 66-68.
  3. Солдатенко, Н. А. Влияние микотоксинов на организм животных / Н. А. Солдатенко, Е. А. Бокун, Е. А. Сазонова, Ю. Д. Дробин // Сб. науч. тр. Современные тенденции и успехи в борьбе с зооантропонозами сельскохозяйственных животных и птиц. - Махачкала, 2020. - С. 386-392.
  4. Изучение эффективности средств растительного происхождения при токсическом поражении печени лабораторных животных / Е. В. Кузьминова, М. П. Семененко, О. И. Василиади, А. Г. Кощаев, А. Д. Базык, Б. В. Уша // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2020. - № 87. - С. 117-122.
  5. Использование в птицеводстве функциональных кормовых добавок из растительного сырья / И. А. Петенко, И. В. Хмара, С. А. Калюжный, Е. В. Якубенко, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 5. - С. 20-23.
  6. Кощаев, А. Г. Экологически безопасные технологии витаминизации продукции птицеводства в условиях юга России / А. Г. Кощаев // Известия высших учебных заведений. Северо-Кавказский регион. Серия: Естественные науки. - 2006. - № S9. - С. 58-66.
  7. Кузьминова, Е. В. Влияние препаратов на основе каротиноидов на метаболический статус и антиоксидантную защиту организма коров / Е. В. Кузьминова, М. П. Семененко, А. Г. Кощаев // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - № 3. - С. 33-40.
  8. Лимаренко, А. А. Кормовые отравления сельскохозяйственных животных. / А. А. Лимаренко, Г. М. Бажов, А. И. Бараников // СПб.: Лань, 2007. - 384 с.
  9. Солдатенко, Н. А. Микотоксины - опасность для здоровья животных / Н. А. Солдатенко, Л. Н. Фетисов, В. А. Русанов, А. В. Коваленко // Веткорм. - 2007. - №5. - С. 28-29.
  10. Микотоксины и микотоксикозы / Под ред. Дуарте Диаза. - М.: Печатный Город, 2006. - 382 с.
  11. Кощаев, А. Г. Сезонные факторы, влияющие на продуцирование микотоксинов в зерновом сырье / А. Г. Кощаев, И. Н. Хмара, О. В. Кощаева, С. С. Хатхакумов, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2014. - № 96. - С. 1114-1133.
  12. Петенко, А. И. Способ получения кормовой добавки для профилактики токсикозов / А. И. Петенко, В. А. Ярошенко, А. Г. Кощаев, Ю. И. Молотилин, Е. В. Андреева, Л. П. Шевченко // Патент на изобретение RU 2261619 C1, 10.10.2005. Заявка № 2004104794/ 13 от 18.02.2004.
  13. Кузьминова, Е. В. Средство для нормализации обменных процессов у животных / Е. В. Кузьминова, М. П. Семененко, А. Г. Кощаев // Патент на изобретение RU 2423109 C1, 10.07.2011. Заявка № 2009148993/15от 28.12.2009.
  14. Кузьминова, Е. В. Средство повышения сохранности и продуктивности животных / Е. В. Кузьминова, М. П. Семененко, А. Г. Кощаев, В. С. Соловьев // Патент на изобретение RU 2419420 C1, 27.05.2011. Заявка № 2009148991 /15 от 28.12.2009.
  15. Фисенко, Г. В. Технология производства и токсикология кормовой добавки микоцел / Г. В. Фисенко, А. Г. Кощаев, И. А. Петенко, О. В. Кощаева // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 43. - С. 55-60.
  16. Кощаев, А. Г. Функциональные кормовые добавки из каротинсодержащего растительного сырья для птицеводства / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, О. В. Кощаева, Д. В. Гавриленко, М. А. Елисеев // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2013. - № 93. - С. 334-343.
  17. Хмара, И. В. Особенности сезонной контаминации микотоксинами зернового сырья и комбикормов в Краснодарском крае / И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 2. - С. 20-22.
  18. Semenenko, M. P. Mechanisms of biological activity of bentonites and possibilities of their use in veterinary medicine / M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Advances in Agricultural and Biological Sciences. - 2015. - Т. 1. - No. 2. - Р. 3-10.
  19. Serdyuchenko, I. V. Microbiocenosis of the intestinal tract of honey bees and its correction / I. V. Serdyuchenko, A. G. Koshchaev, N. N. Guguchvili, I. S. Zholobova, I. M. Donnik, A. M. Smirnov, B. V. Usha // OnLine Journal of Biological Sciences. - 2018. - Т. 18. - No. 1. - О. 74-83.
  20. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry / A. G. Koshchaev, Yu. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - Т. 9. - No. 8. - Р. 1373-1379.
  21. Koshchaev, A. G. Studying biological activity of lactobacillus hydrolysates / A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - Т. 10. - No. 10. - Р. 2475-2479.
  22. Skvortsova, L. N. The use of probiotics for improving the biological potential of broiler chickens / L. N. Skvortsova, A. G. Koshchaev, V. I. Shcherbatov, Y. A. Lysenko, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva, S. F. Sukhanova // International Journal of Pharmaceutical Research. - 2018. - Т. 10. - No. 4. - Р. 760.

Authors:

  1. Soldatenko Nikolay Aleksandrovich, Phd in Veterinary, Leading Researcher, SKZNIVI - branch of FGBNU FRANTS.
  2. Drobin Yuriy Dmitriyevich, Phd in Agriculture, Leading Researcher, Associate Professor, SKZNIVI - branch of FGBNU FRANTS.
  3. Bokun Evgeniya Aleksandrovna, Senior Researcher, SKZNIVI - branch of FGBNU FRANTS.
  4. Chernykh Oleg Yur'yevich, DSc in Veterinary, Associate Professor, Professor of the Department of Microbiology, Epizootology and Virology of the Federal State Budgetary, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Krivonos Roman Anatol'yevich, Phd in Veterinary, Head, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  6. Lysenko Alexander Anatol'yevich, DSc in Veterinary, Professor of the Department of Therapy and Pharmacology, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  7. Bazyk Artem Dmitrievich, PhD student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.