Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2020, № 87

UDC: 613.2:616-003.725
GSNTI: 65.63.35

Development of a functional product with natural sources of biologically active substances

The article is devoted to the development of a functional product with natural sources of biologically active substances. The production of specialized food products for athletes is an important task for domestic manufacturer. Athletes of different qualifications need products with increased biological value, dietary supplements and specialized sports nutrition of functional orientation. The development and production of specialized products with specified properties (high-protein, high-carbohydrate, carbohydrate-mineral, etc.), which should contribute to improving performance, endurance, rapid recovery of the body after physical activity and, as a result, improving athletic performance, is an urgent topic. The feasibility of plant components using in functional products technology with natural sources of biologically active substances is scientifically substantiated and experimentally confirmed. The acceptable level of introduction of functional plant components for the formation of organoleptic, physico-chemical indicators is substantiated and experimentally confirmed.
Keywords: Milk, nutrition, technology, functional product.
DOI: 10.21515/1999-1703-87-99-103

References:

  1. Новокшанова, А. Л. Медико-биологическое обоснование рецептуры регидрационного напитка с использованием молочной сыворотки для спортсменов / А. Л. Новокшанова, Е. В. Ожиганова // Вопросы питания. - 2013. - Т. 82. - № 6. - С. 71-74.
  2. Сердюкова, Я. П. Современный подход к созданию инновационной пищевой продукции / Я. П. Сердюкова, П. А. Калеев, Е. Н. Воеводина // Технологические инновации в современном мире. Сборник статей по материалам международной научно-практической конференции. - 2019. - С. 174-178.
  3. Тузов, И. Н. Состояние молочного скотоводства в Краснодарском крае / И. Н. Тузов, К. Ю. Ташпеков // Инновации в повышении продуктивности сельскохозяйственных животных - материалы международной научно - практической конференции, 2017. - С 205-209.
  4. Широкова, Н. В. Разработка технологии йогурта с использованием функциональных растительных наполнителей / Н. В. Широкова, А. В. Балабин // Научные основы создания и реализации современных технологий здоровьесбережения. - Материалы VI межрегиональной науч.-практ. конф. - 2019. - С. 200-205.
  5. Широкова, Н. В. Разработка технологии мягкого сычужного сыра / Н. В. Широкова, Я. П. Сердюкова, Е. С. Котенков // Научная жизнь. - 2020. - Т. 15. - № 1 (101). - С. 98-104.
  6. Штерман, С. В. Посттренировочное спортивное питание / С. В. Штерман, В. С. Штерман, М. Ю. Сидоренко, Ю. И. Сидоренко // Пищевая промышленность. - 2018. - С. 5-7.
  7. Gorlov, I. F. Advances in technological productivity and biological evaluation of sausage products / I. F. Gorlov, M. I. Slozhenkina, O. A. Knyazhechenko, N. I. Mosolova, V. V. Vasilyeva, S. V. Shinkareva, V. N. Khramova, D. A. Mosolova // Research journal of pharmaceutical, biological and chemical sciences. - 2019. - V. 10. - No. 1. - P. 2075-2080.

Authors:

  1. Karatunov Vyacheslav Anatolievich, Phd in Agriculture, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Tuzov Ivan Nikiforovich, doctor agricultural sciences, professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Suprunova Svetlana Alekseevna, student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Shirokova Nadezhda Vasilyevna, Phd in Biology, associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «Don State Agrarian University».
  5. Kobylyatsky Pavel Sergeevich, Phd in Agriculture, associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education «Don State Agrarian University».