2020, № 85
UDC: 633.85:631:526.32GSNTI: 68.35.37, 68.35.03
Evaluation of varieties mustard of Sarepta in the conditions of forest-steppe Middle Volga Region
The article presents an assessment of the productivity of varieties mustard of Sarepta in the forest-steppe of the Middle Volga. The studies were conducted in 2017-2019. The object of research was mustard of Sarepta varieties domestic selection Yunona, Lyuks, Nika, Donskaya 8 and Rosinka. In 2017, the mustard growing season proceeded under conditions of moderate moisture (GTK-0,98), in 2018 in arid (GTK-0,42) and in 2019 in moderately arid conditions (GTK-0,81). On average, in 2017-2019, the yield of mustard varieties varied from 1,59 to 1,70 t/ha. The maximum yield was observed in the varieties Lyuks and Yunona - 1,69 and 1,71 t/ha, respectively. Oil content of seeds varied from 42,1% in the variety Nika to 44,7% in the variety Donskaya 8. All varieties formed large and aligned seeds, the weight of 1000 seeds was 3,34-3,68 g. The largest seeds were in varieties Yunona and Rosinka - 3,63 and 3,68 g, respectively. In the Penza region, there was a slight accumulation of erucic acid up to 1,63-3,35 %, depending on the variety. The highest content of oleic and linoleic acids was observed in the Yunona variety of 40,69% and 28,08%, respectively. The total accumulation of saturated acids was greatest in the cultivars of Nika and Yunona (4,32-4,58%) at 3,37-3,46% in other varieties. Due to the high content of oleic acid (21,48-40,69%) and the low content of erucic acid (1,63-3,35%), all varieties have the possibility of multifaceted use of oil seeds for both food and technical purposes.Keywords: Mustard of Sarepta, varieties, productivity, oil content, fatty acids, crop structure.
DOI: 10.21515/1999-1703-85-203-208
References:
- Буянкин, В. И. Потенциал смешанных посевов полевых культур в междуречье Волги и Урала / В. И. Буянкин, О. Н. Гурова // Под ред. И. С. Белюченко. Совмещенные посевы полевых культур в севообороте агроландшафта. Сборник матер. Междунар. науч.-экологической конференции. - Краснодар: Кубанский государственный аграрный университет имени И.Т. Трубилина. - 2016. - С. 201-204.
- Горлова, Л. А. Влияние агроэкологических факторов на хозяйственные характеристики горчицы сарептской (Brassica juncea) / Л. А. Горлова, В. С. Трубина, О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская // Труды Кубанского государственного аграрного университета. - 2017. - № 66. - С. 78-82. DOI: 10.21515/1999-1703-66-78-82.
- Картамышева, Е. В. Селекционная ценность линий горчицы сарептской / Е. В. Картамышева, Т. Н. Лучкина, Л. А. Горлова, И. А. Лобунская // Известия Самарского научного центра Российской академии наук. - 2018. - № 2(4). - С. 651-656.
- Кузнецова, Г. Н. Горчица сарептская возвращается на поля / Г. Н. Кузнецова, Р. С. Полякова // Агротайм. - Омск, 2018. - № 2 (52). - С. 20-22.
- Методика проведения полевых и агротехнических опытов с масличными культурами - Краснодар: ВНИИМК, 2007. - 113 с.
- Прахова, Т. Я. Масличные культуры семейства Brassicaceae в условиях Среднего Поволжья / Т. Я. Прахова, В. А. Прахов. - Пенза: РИО ПГАУ, 2018. - 220 с.
- Смирнов, А. А. Новые сорта масличных культур семейства Brassicaceae селекции Пензенского научно-исследовательского института сельского хозяйства / А. А. Смирнов, Т. Я. Прахова, Л. Е. Вельмисева, В. А. Прахов // Таврический вестник аграрной науки. - 2016. - № 3 (7). - С. 95-102.
- Трубина, В. С. Результаты экологического испытания перспективных сортообразцов горчицы сарептской в различных условиях Российской Федерации / В. С. Трубина, Л. А. Горлова, О. А. Сердюк, Е. Ю. Шипиевская, Е. В. Картамышева, О. М. Агафонов // Масличные культуры. - 2019. - Вып. 1 (177). - С. 24-30. DOI: 10.25230/2412-608X-2019-1-177-24-30.
- Mostofa, U. H. Performance of Rapeseed and Mustard (Brassica sp.) Varieties/Lines in North-East Region (Sylhet) of Bangladesh / U. H. Mostofa, I. Nazrul, K. Monjurul, H. M. Noor // Agricultural Research & Technology. - 2016. - № 1(5). - Р. 001-006. DOI: 10.19080 / ARTOAJ.2016.02. 555576.
- Prakhova, T. Ya. Oil seed crops - biodiversity, value and productivity / T. Ya. Prakhova, V. A. Prakhov, V. N. Brazhnikov, O. F. Brazhnikova // Volga Region Farmland. - 2019. - № 3 (3). - С. 18-23. DOI: 10.26177/ VRF.2019.3.3.004.
- Rai, H. Seed vigour assessment in different varieties of indian mustard [Brassica juncea (L.) Czern. & Coss.] / H. Rai, O. H. Peerzada, O. Dahiya, S. S. Jakhar // International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. - 2017. - № 6. - P. 1930-1936. DOI: 10.20546 / ijcmas.2017.610.232.
- Shekhawat, K. Advances in agronomic management of indian mustard (Brassica juncea (L.) Czernj. Cosson): an overview / K. Shekhawat, S. S. Rathore, O. P. Premi, B. K. Kandpal, J. S. Chauhan // International Journal of Agronomy. - 2012. - Р. 1-14. DOI: 10.1155/2012/408284.
- Singh, S. Effect of different nutrient combinations on yield and quality of mustard varieties (Brassica juncea L.) / S. Singh, R. A. Singh, V. Yadav, S. Chaudhary, A. Kumar // International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences. - 2017. - № 6. - Р. 1343-1347. DOI: 10.20546 / ijcmas.2017.602.152.
Authors:
- Prakhova Tatyana Yakovlevna, DSc in Agriculture, Chief Researcher, Federal State Budget Scientific Institution "Federal Research Center for Bast Fiber Crops".
- Prakhov Vladimir Alexandrovich, 1st category research engineer, Federal State Budget Scientific Institution "Federal Research Center for Bast Fiber Crops".