Труды Кубанского государственного аграрного университета


<<<  Back

2019, № 81

UDC: 637.5:631.95
GSNTI: 34.39.57

The influence of optimization of feed rations with trace elements on the change in the quality indicators of pork

Studies on the influence and effectiveness of optimizing feed rations deficient in the Krasnodar Territory trace elements iodine and selenium in the form of potassium iodide (KI) and sodium selenite (Na2SeO3) in order to stimulate metabolic processes in animals to improve the quality indicators and technological properties of meat on hybrid pigs of genotype: large white (English selection) ½ landrace (English selection) ½ duroc, common in the diet. The main laboratory studies of hematological and biochemical studies of blood, meat raw materials, experiments to identify the effectiveness of optimization of feed rations for stimulating metabolic processes in order to increase the quality indicators and technological properties of pork were carried out during the period of animal fattening from four months of age to removal from fattening upon reaching live weight 130 -140 kg in the conditions of the pig complex “Marka” LLC of the Krylovsky district of the Krasnodar Territory. The analysis of the research results showed a certain effect of diets enriched in deficient microelements on the formation of biochemical and quality indicators and technological properties of meat. The nature of the changes in the studied parameters in the control and experimental groups was different and testifies to the superiority of the latter in the chemical composition and biological value of the longest muscle, offal of the first category, increase in the area of the muscle of the eye, by live weight by 9.5%, slaughter yield by 4.9% about a decrease in the thickness of bacon over 6-7 thoracic vertebrae by 7.7-17.4% in groups, which is evidence of an increase in meat quality. In experimental samples of meat and offal found an increase in the content of iodine and selenium.
Keywords: Pigs, microelements, subsidy, meat, biological value, technological properties
DOI: 10.21515/1999-1703-81-277-283

References:

  1. Першин, Е. И. Влияние кормовой добавки Е-селен на мясную продуктивность и качество мяса бычков / Е. И. Першина, О. С. Прибытова, С. Л. Тихонов, Л. С. Кудряшов // Мясная индустрия. - 2014. - № 3.- С. 38-41.
  2. Горлов, И. Ф. Способ получения говядины, обогащенной йодом и цинком / И. Ф. Горлов, Ю. Н. Нелепов, Е. В. Карпенко // Пищевая промышленность. - 2013. - № 2. - С. 18-19.
  3. Забашта, Н. Н. Пробиотик, пребиотик и синбиотик в рационе свиней для получения органической свинины / Н. Н. Забашта, Е. Н. Головко, А. Г. Кощаев // Вестник АПК Ставрополья. - 2017. - № 2 (26). - С. 84-89.
  4. Чернуха, И. М. Изучение природы действующего вещества препарата «Динормин» для профилактики и лечения иммунодефицитных состояний поросят / И. М. Чернуха, Л. А. Любинская, Л. В. Федулова, Е. Р. Василевская, А. Н. Макаренко, Е. А. Тимохина // Все о мясе. - 2014. - № 6. - С. 36-40.
  5. Чусь, Р. В. Использование различных способов обогрева в промышленном свиноводстве / Р. В. Чусь, С. В. Костенко, О. В. Кощаева, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2015. - № 3. - С. 10-13.
  6. Донник, И. М. Использование цеолитов для повышения откормочных качеств животных / И. М. Донник, О. П. Неверова, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 9 (139). - С. 41-47.
  7. Свинарев, И. Ю. Моделирование региональной системы разведения свиней / И. Ю. Свинарев, Ю. А. Колосов, О. Л. Третьякова, А. Г. Кощаев, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 114. - С. 1001-1017.
  8. Неверова, О. П. Морфологический состав мышечной массы при использовании природных энтеросорбентов / О. П. Неверова, И. М. Донник, О. В. Горелик, А. Г. Кощаев // Аграрный вестник Урала. - 2015. - № 10 (140). - С. 35-39.
  9. Тимошенко, Н. В. Обоснование получения и качественная оценка свинины, прижизненно обогащенной нутриентами для использования в технологии продуктов питания функциональной направленности / Н. В. Тимошенко, С. В. Патиева, А. М. Патиева, Н. А. Мартыненко // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета, 2014. - № 09 (103). - С. 1060-1069.
  10. Кощаев, А. Г. Особенности обмена веществ птицы при использовании в рационе пробиотической кормовой добавки / А. Г. Кощаев, С. А. Калюжный, Е. И. Мигина, Д. В. Гавриленко, О. В. Кощаева // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 4. - С. 17-20.
  11. Патиева, А. М. Biological and technological aspects of production of dietary meat product using quail meat and amaranth seeds / А. М. Патиева, С. В. Патиева, А. В. Зыкова // В сборнике конференции «Scientific research of the eco countries syneargy and integration: сб. ст. межд. науч. и практ. конф. - Beijing China. - С. 137-144.
  12. Попова, О. М. Оптимизация кормовых рационов для повышения биохимических показателей говядины / О. М. Попова, Т. М. Гиро // Fleischwirt-shaft International Россия. - 2012. - №2. - С. 67-70.
  13. Чусь, Р. В. Разработка низкотемпературного источника локального обогрева для поросят-сосунов / Р. В. Чусь, А. Г. Кощаев, С. В. Костенко, О. В. Кощаева // Политематический сетевой электронный научный журнал Кубанского государственного аграрного университета. - 2015. - № 108. - С. 761-778.
  14. Хмара, И. В. Особенности сезонной контаминации микотоксинами зернового сырья и комбикормов в Краснодарском крае / И. В. Хмара, А. Г. Кощаев // Ветеринария Кубани. - 2013. - № 2. - С. 20-22.
  15. Koshchaev, A. G. Allelic variation of marker genes of hereditary diseases and economically important traits in dairy breeding cattle population // A. G. Koshchaev, I. V. Shchukina, A. V. Garkovenko, E. V. Ilnitskaya, V. V. Radchenko, A. A. Bakharev, L. A. Khrabrova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (6). - P. 1566-1572.
  16. Bakharev, A. A. Biotechnological characteristics of meat cattle breeds in the Tyumen region // A. A. Bakharev, O. M. Sheveleva, K. A. Fomintsev, K. N. Grigoryev, A. G. Koshchaev, K. A. Amerkhanov, I. M. Dunin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (9). - P. 2383-2390.
  17. Shcherbatov, V. I. Chicken hatching syncronization for artificial incubation // V. I. Shcherbatov, L. I. Sidorenko, A. G. Koshchaev, V. K. Vorokov, L. N. Skvortsova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (1). - P. 148-151.
  18. Garkovenko, A. V. Polymorphism of cattle microsatellite complexes // A. V. Garkovenko, V. V. Radchenko, E. V. Ilnitskaya, A. G. Koshchaev, I. V. Shchukina, A. A. Bakharev, S. F. Sukhanova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (6). - P. 1545-1551.
  19. Zykova, S. S. Predictive and experimental determination of antioxidant activity in the series of substituted 4-(2,2-dimethylpropanoyl)-3-hydroxy-1,5-diphenyl-1,5-dihydro-2h-pyrrol-2-ones // S. S. Zykova, M. S. Danchuk, V. S. Talismanov, N. G. Tokareva, N. M. Igidov, I. A. Rodin, A. G.Koshchaev, N. N. Gugushvili, O. G. Karmanova // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (1). - P. 164-166.
  20. Donnik, I. M Productivity and health markers for large cattle // I. M. Donnik, A. S. Krivonogova, A. G. Isaeva, A. G. Koshchaev, O. P. Neverova, O. A. Bykova // International Journal of Green Pharmacy. - 2017. - №11(3). - P. S620-S625.
  21. Koshchaev, A. G. Screening of microorganism symbiont strains as a base of probiotics for poultry industry // A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. A. Lysenko, A. V. Luneva, I. P. Saleeva, V. I. Fisinin // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2017. - № 9 (8). - P. 1373-1379.
  22. Onischuk, P. D. Selective mechanisms of antiviral effect of triazole derivatives in a transplantable virus-producing cell culture of hamadryas baboon // P. D. Onischuk, M. P. Semenenko, E. V. Kuzminova, A. G. Koshchaev // Research Journal of Pharmaceutical, Biological an d Chemical Sciences. - 2016. - № 7 (6). - P. 1778-1782.
  23. Studying Biological Activity of Lactobacillus Hydrolysates // A. G. Koshchaev, Y. A. Lysenko, A. V. Luneva, A. N. Gneush, M. V. Aniskina, V. I. Fisinin, I. P. Saleeva // Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. - 2018. - № 10 (10). - P. 2475-2479.

Authors:

  1. Patieva Svetlana Vladimirovna, Phd in technical, associate professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  2. Koshchaev Andrei Georgievich, DSc in Biology, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  3. Patieva Alexandra Mikhailovna, DSc in Agriculture, Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  4. Kulikova Nadezhda Ivanovna, DSc in Agriculture, associate Professor, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.
  5. Shkredov Vladimir Viktorovich, graduate student, Federal State Budgetary Educational Institution of Higher Education “I.T. Trubilin Kuban State Agrarian University”.